«New voices from Greece»  στο Ελληνικό Περίπτερο της 67ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Φρανκφούρτης

«New voices from Greece» στο Ελληνικό Περίπτερο της 67ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Φρανκφούρτης

Τι καινούργιο συμβαίνει στην Ελλάδα σήμερα;
Το ερώτημα που επανέρχεται στις δημόσιες συζητήσεις και προκαλεί το ενδιαφέρον στις διεθνείς αγορές του βιβλίου και όχι μόνο, αποτελεί την αφετηρία του σχεδιασμού της φετινής συμμετοχής της Ελλάδος υπό την διοργάνωση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην 67η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης, που πραγματοποιείται από 14 έως 18 Οκτωβρίου 2015, με τιμώμενη χώρα την Ινδονησία.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) επιχειρεί μέσα από αυτή τη διοργάνωση την ανάδειξη σύγχρονων δημιουργών που αποτυπώνουν την Ελλάδα του σήμερα, το βίωμα μιας δύσκολης κοινωνικής πραγματικότητας, αποτυπωμένης στην οικονομική κρίση της χώρας. Το έργο είκοσι (20) νέων ταλαντούχων συγγραφέων του 2ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών και τριάντα τριών (33) νέων δημιουργών κόμικς που συμμετείχαν στην έκθεση «Εν Αιθρία 6» της Comicdom Press παρουσιάζεται εικονογραφημένο στο Ελληνικό Περίπτερο αναζητώντας συνομιλητές στη διεθνή σκηνή της Φρανκφούρτης.

Η δυναμική εξωστρέφεια αυτής της θεματικής «Νέες Ελληνικές φωνές» συνυπάρχει στο Ελληνικό Περίπτερο με τις κλασικές ενότητες που σταθερά ανανεώνουν το ενδιαφέρον και την ενημέρωση των ξένων επαγγελματιών του βιβλίου: Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2014 (σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εφαρμογής Πολιτιστικής Πολιτικής του Υπουργείου Πολιτισμού), μεταφρασμένα ελληνικά βιβλία της τελευταίας διετίας, πρόσφατες εκδόσεις ελληνικών τίτλων (λογοτεχνία, ποίηση, δοκίμιο, παιδικό βιβλίο, εφηβικό βιβλίο, λευκώματα), ξενόγλωσσες εκδόσεις του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, λευκώματα Ελληνικών μουσείων και πολιτιστικών φορέων κ.ά. παρουσιάζονται υπό τον γενικό τίτλο “Narratives of Greece – Ελληνικές Αφηγήσεις”.
Στο πλαίσιο της προώθησης και ενημέρωσης των ξένων επαγγελματιών, Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού επιμελήθηκε τρεις αγγλόφωνους καταλόγους για την αναλυτική παρουσίαση: τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2014 και τα Μεταφρασμένα Ελληνικά Βιβλία (2013-2015) και Νέοι Έλληνες Λογοτέχνες (που αναδείχτηκαν ως επί το πλείστον μέσα από το 2ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2015). Ο κατάλογος Νέων Ελλήνων Λογοτεχνών και η αντίστοιχη έκθεση παρουσιάζουν τους εξής: Ιάκωβος Ανυφαντάκης, Χρήστος – Αρμάντος Γκέζος, Θάνος Γώγος, Αρίστη Ζαΐμη, Ελευθερία Κυρίτση, Δήμητρα Κωτούλα, Λουκάς Λιάκος, Κωνσταντίνος Μελισσάς, Δημήτρης Ξυδερός, Βασιλεία Οικονόμου, Γιώργος Παυλόπουλος, Κλεομένης Παπαϊωάννου, Μαριλένα Παπαϊωάννου, Άκης Παπαντώνης, Πέτρος Σκυθιώτης, Δημήτρης Στενός, Στέργιος Τσακίρης, Θωμάς Τσαλαπάτης, Μαρία Φίλη, Ούρσουλα Φωσκόλου.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, σε συνεργασίες με τους επαγγελματίες του βιβλίου, συντονίζει και παρουσιάζει σειρά εκδηλώσεων και δράσεων που ενισχύουν και προβάλουν τα πολλαπλά ζητήματα του Ελληνικού βιβλίου, ως εξαγώγιμο εμπορικό και πρωτίστως πολιτιστικό αγαθό.

-Παρουσίαση έρευνας για την Ελληνική εκδοτική αγορά σήμερα
Στο πλαίσιο της φετινής Ελληνικής παρουσίας στο Φρανκφούρτη, εκπονήθηκε από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου – Σ.ΕΚ.Β. υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (Ε.Ι.Π.) μια συνοπτική έρευνα με τίτλο «Οι Έλληνες εκδότες στην εποχή της κρίσης και των capital controls: ζητήματα, τάσεις και προοπτικές».
Η έρευνα αποτελεί μια πρώτη αποτύπωση της παρούσας κατάστασης του εκδοτικού κλάδου του βιβλίου στην Ελλάδα όπως αυτή έχει διαμορφωθεί κυρίως την τελευταία διετία (κατάργηση του Νόμου 2557/1997 περί Ενιαίας Τιμής Βιβλίου, αύξηση του Φ.Π.Α. από το 6.5% στο 23% στην παραγωγή, capital controls κ.λπ.). Σ’ ένα ρευστό οικονομικό, θεσμικό και πολιτικό περιβάλλον οι Έλληνες εκδότες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κρίσης, να βρουν στέρεο βηματισμό και νέες στρατηγικές ανάπτυξης. Σκοπός της είναι η ανάδειξη ζητημάτων που σχετίζονται μεταξύ άλλων με τη μετάβαση του κλάδου στην ψηφιακή εποχή. Τέλος, η παρούσα έρευνα φιλοδοξεί να αποτελέσει την απαρχή ενός γόνιμου διαλόγου, ο οποίος θα συμβάλλει στην εξομάλυνση της υπάρχουσας κατάστασης και στη διάχυση του ελληνικού βιβλίου στο εγχώριο και διεθνές περιβάλλον.
Η εν λόγω έρευνα (ποσοτική με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου) διαρθρώνεται σε δύο βασικά μέρη: α) Οικονομικό περιβάλλον, εκδοτική παραγωγή-αγορά και β) Εκδοτική πολιτική και νέες στρατηγικές ανάπτυξης. (επιστημονική επιμέλεια: Παναγιώτης Κάπος – μέλος Σ.ΕΚ.Β. / Υπ. Διδάκτωρ Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού).Τα αποτελέσματα της έρευνας θα δημοσιευθούν λίγο πριν την έναρξη της ΔΕΒΦ.

-Παρουσίαση της ανθολογίας “Futures: poetry of the Greek crisis”
Λίγο πριν κυκλοφορήσει επίσημα στα βιβλιοπωλεία του Λονδίνου, η ανθολογία “Futures: poetry of the Greek crisis” θα παρουσιαστεί στο Ελληνικό Περίπτερο από τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Χατζηβασιλείου (απεσταλμένο ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων – ΑΠΕ) στο πλαίσιο της Ελληνικής δεξίωσης. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά επίκαιρο και εύστοχο εκδοτικό εγχείρημα που αφουγκράζεται μια νέα ριζοσπαστική γενιά ποιητών που πυροδοτεί η ελληνική κρίση.
Η ανθολογία σε επιμέλεια και μετάφραση Θοδωρή Χιώτη, θα κυκλοφορήσει στις 5 Νοεμβρίου από τον αγγλικό εκδοτικό οίκο “Penned in the Margins”. [http://www.pennedinthemargins.co.uk/index.php/2015/09/the-greek-crisis-ignites-a-radical-new-generation-of-poets/]
-Δίγλωσσος Ηλεκτρονικός κατάλογος Ελλήνων Εκδοτών Βιβλίου
Ο ηλεκτρονικός κατάλογος Ελλήνων Εκδοτών Βιβλίου (greekbookpublishing.org) στοιχειοθετήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ), με βάση τους καταλόγους της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης που φιλοξενεί κάθε χρόνο μια ευρεία γκάμα επαγγελματιών του βιβλίου που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς της εγχώριας βιβλιοπαραγωγής. Είναι δίγλωσσος (ελληνικά-αγγλικά) και παρέχει ένα χρηστικό εργαλείο για τους επαγγελματίες και για το αναγνωστικό κοινό, δίνοντας τη δυνατότητα της θεματικής αναζήτησης ανά κατηγορία βιβλίου.
Ο ηλεκτρονικός κατάλογος των Ελλήνων Εκδοτών Βιβλίου πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ).Σχόλια