ΓΓ του ΥΠΟΙΚ: Τέλος Ιανουαρίου ο νέος αναπτυξιακός νόμος

ΓΓ του ΥΠΟΙΚ: Τέλος Ιανουαρίου ο νέος αναπτυξιακός νόμος

Ότι το σχέδιο του νέου αναπτυξιακού νόμου θα δημοσιοποιηθεί στις αρχές Ιανουαρίου και θα ψηφιστεί έως το τέλος του μήνα, εκτίμησε ο γγ Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας, καθηγητής Λόης Λαμπριανίδης.

Όπως επεσήμανε ο κ. Λαμπριανίδης μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 fm, αυτό που ενδιαφέρει είναι να διατυπωθεί με τέτοιο τρόπο ο νόμος, ώστε να έχει καλές στοχεύσεις και να αποφευχθούν οι αστοχίες των προηγούμενων νόμων.

Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι έχουν παραληφθεί 6.300 επενδυτικά σχέδια, για τα οποία το κράτος έχει συμβασιοποιημένες οφειλές, δηλαδή εντάχθηκαν στους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους και δεν υλοποιήθηκαν ακόμη, αλλά τα οφειλόμενα ποσά είναι πολύ μεγάλα.

Στο ίδιο θέμα, αναγνώρισε ότι πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα που θα πρέπει να λυθεί διευκρινίζοντας ότι «είναι πάρα πολλά τα σχέδια και το ποσό που είναι να πάρουν είναι πολύ υψηλό, καθώς έγινε μια υπερδέσμευση και εντάχθηκαν επιχειρήσεις, χωρίς να υπάρχουν χρήματα».

Παράλληλα, ο κ. Λαμπριανίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αν κάποιος επιχειρηματίας ολοκληρώσει την επένδυση και δεν πληρωθεί, να στραφεί κατά του δημοσίου και να ζητήσει χρήματα, τα οποία το κράτος του υποσχέθηκε. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι για την ώρα δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, καθώς κανένα σχέδιο δεν έχει υλοποιηθεί.

Ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών Επενδύσεων είπε ότι «σε όλες τις χώρες του κόσμου υπάρχουν κρατικές ενισχύσεις των επιχειρήσεων, όμως στην Ελλάδα, οι προηγούμενοι αναπτυξιακοί νόμοι ενίσχυαν τις επιχειρήσεις μόνο με χρήμα, ενώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και άλλες μέθοδοι, όπως για παράδειγμα οι φορολογικές απαλλαγές, ή οι εγγυήσεις δανείων».Σχόλια