Νύχτα…θρίλερ για την Ελλάδα (συνεχής ενημέρωση)

Νύχτα…θρίλερ για την Ελλάδα (συνεχής ενημέρωση)

Οι διπλωματικές επαφές και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις βρίσκονται στο απόγειό τους στις Βρυξέλλες όπου ξεκίνησε  η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των 28 ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ με μοναδικό θέμα συζήτησης την Ελλάδα.

Νωρίτερα, χαρακτηριστικός ήταν ο διάλογος που είχαν στο πλαίσιο της πενταμερούς συνάντησης στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

«Μας θέλετε εδώ;» ρώτησε η «σιδηρά κυρία» του ΔΝΤ, για να της απαντήσει ο πρωθυπουργός: «Σας θέλουμε και πρέπει να σας πω ότι εκτιμώ την ειλικρινή σας στάση, παρά το γεγονός ότι είναι σκληρή. Είστε οι μόνοι που έχετε κάνει κριτική, όπως για παράδειγμα για τον πολλαπλασιαστή. Όμως σας θέλουμε με όλες σας τις απόψεις και όχι μόνο a la carte. Να πείτε και την άποψή σας για το χρέος και όχι μόνο για τα σκληρά μέτρα».

Επίσης, «σκοπός μου είναι η επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα μέχρι το τέλος της εβδομάδας» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπογραμμίζοντας με νόημα πως «δουλεύουμε νυχθημερόν γι’ αυτό».

Παρακολουθείστε σε απευθείας σύνδεση 

Οι ελληνικές προτάσεις θεωρούνται τώρα βάση για συζήτηση, όπως αποφασίστηκε μετά τη συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης με τους επικεφαλής των θεσμών.

Ειδικότερα, την ελληνική πρόταση παρουσίασε στους εκπροσώπους του Eurogroup, του ΔΝΤ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Η ελληνική πρόταση έγινε αποδεκτή ως βάση συζήτησης» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ικανοποιημένες από το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων που είχε στις Βρυξέλλες εμφανίζεται ο πρωθυπουργός.

Όπως υπογράμμιζαν, πρωταρχικός στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η εξεύρεση μιας βιώσιμης για την ελληνική οικονομία λύσης που θα αποσκοπεί στην προστασία των πτωχότερων και μεσαίων εισοδημάτων, καθώς και η προστασία κοινωνικών δικαιωμάτων όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις κ.ά.

Οι ίδιες πηγές διαβεβαίωναν ότι οι ελληνικές προτάσεις έγιναν θετικά δεκτές από τους Ευρωπαίους ιθύνοντες, σημειώνοντας ωστόσο ότι δε θα πρέπει να αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις από τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Τα παραπάνω διαβεβαίωσε με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter και ο δημοσιογράφος του Channel 4, Πολ Μέισον.

Επιβεβαιώνεται σύμφωνα με τα τελευταία γεγονότα αλλά και τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών ότι δεν πρέπει να αναμένουμε τελική απόφαση σήμερα για το θέμα της Ελλάδας. Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο από τις Βρυξέλλες σήμερα δεν αναμένεται απόφαση αλλά μόνο ένα τελεσίγραφο στον Αλέξη Τσίπρα.

Πριν όμως από αυτό, το σχέδιο είναι ως εξής:

Το eurogroup να πάρει αποφάσεις για το σύνολο των ελληνικών προτάσεων και η Συνοδος Κορυφής να πάρει αποφάσεις για το θέμα του χρέους. Από εκεί και στο εξής, θα γίνει νέο eurogroup την Πέμπτη και η προγραμματισμένη Σύνοδος Κορυφής την ίδια μέρα.

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση

Ικανοποιημένες από το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, με τους ιθύνοντες της ευρωζώνης, δήλωναν ελληνικές διπλωματικές πηγές.

Όπως υπογράμμιζαν πρωταρχικός στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η εξεύρεση μιας βιώσιμης για την ελληνική οικονομία λύσης που θ” αποσκοπεί στην προστασία των πτωχότερων και μεσαίων εισοδημάτων, καθώς και η προστασία κοινωνικών δικαιωμάτων όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις κ.ά.

Οι ίδιες πηγές διαβεβαίωναν ότι οι ελληνικές προτάσεις έγιναν θετικά δεκτές από τους Ευρωπαίους ιθύνοντες, σημειώνοντας ωστόσο ότι δε θα πρέπει ν” αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που άρχισε στις Βρυξέλλες.

Ως προς το περιεχόμενο των ελληνικών προτάσεων, κύκλοι προσκείμενοι στην κυβέρνηση δε θέλησαν να επεισέλθουν σε λεπτομερή ενημέρωση σημειώνοντας ότι δεν έχει ακόμα περατωθεί η φάση των διαπραγματεύσεων.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν επίσης ότι βασική επιδίωξη της Ελλάδας στην παρούσα φάση είναι να συνοδευτεί η επίτευξη της συμφωνίας με τη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πάντως ότι η αύξηση του ΦΠΑ σε νησιά, η έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις που έχουν πάνω από 500.000 ευρώ κέρδη, καθώς και μια σειρά από άλλα ζητήματα βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται επίσης και οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα αρχής γενομένης από την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Αναφερόμενες στα ενδεχόμενα προβλήματα στις τράπεζες, οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, ότι δεν υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα και ότι υπάρχει καλή συνεργασία της ΕΚΤ και της ΤτΕ.

Τι πρέπει να περιμένουμε από εδώ και πέρα

Ηδη έχει βρεθεί φόρμουλα για τη ρύθμιση του χρέους, όμως οι δανειστές θεωρούν πως δεν πρέπει ή καλύτερα δεν μπορούν να τη δώσουν τώρα στην ελληνική κυβέρνηση, τόσο για λόγους που άπτονται της εσωτερικής κατάστασης στη Γερμανία και στις δυσκολίες που τυχόν θα υπάρξουν σε άλλα κοινοβούλια, όπως για παράδειγμα της Ισπανίας ενόψει των εκλογών.

Με αυτά τα δεδομένα οι εκτιμήσεις που γίνονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο, κάνουν λόγο για μειωμένες προσδοκίες για τελική συμφωνία σήμερα στη σύνοδο κορυφής.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι η διαπίστωση ισχυρής και σημαντικής προόδου η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμφωνία στην τακτική σύνοδο κορυφής στις 25 και 26 Ιουνίου, παρότι το ελληνικό ζήτημα δεν βρίσκεται στην ατζέντα.

Η ελληνική κυβέρνηση πάντως, παρά τη ρητορική για πολιτική λύση έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση αν δεν προηγηθεί συμφωνία ή τουλάχιστον πολύ μεγάλη προσέγγιση στα τεχνικά κλιμάκια, ενώ κάποιοι θεωρούν ότι σε ζητήματα δημοσιονομικά οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια θα μπορούσαν να είναι πιο αποδοτικές, πράγμα που φαίνεται και στο επιχείρημα ότι οι δανειστές ανοίγουν ζητήματα στα οποία είχε ήδη υπάρξει συμφωνία.

Πάντως, τόσο την ελληνική κυβέρνηση όσο και το στρατόπεδο των δανειστών απασχολούν οι αγορές και η κατάσταση που θα δημιουργηθεί την Τρίτη. Κι΄ αυτό γιατί και τυχόν αποτυχία και αδιέξοδο εξορκίζεται και σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις θα πρέπει να αποκλειστεί ως ενδεχόμενο. Το πιο πιθανό αποτέλεσμα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, είναι να υπάρξει διαπίστωση πως το μεγάλο χάσμα έχει γεφυρωθεί και πως απομένουν κάποιες επιμέρους διευθετήσεις σε δευτερεύοντα ζητήματα, όπως για παράδειγμα η διατύπωση (προσοχή η διατύπωση και όχι το ίδιο το ζήτμα) στο θέμα του χρέους ώστε αυτή να ικανοποιεί την Ελληνική κυβέρνηση ώστε να μπορεί να την παρουσιάσει στο εσωτερικό της χώρας για να περάσει η συμφωνία στη Βουλή.

Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν κάνουν λόγο πως είναι παρά πολύ πιθανό να κλείσει το θέμα του ΦΠΑ και διαπιστωθούν συγκλίσεις στο ασφαλιστικό για το οποίο αναμένεται να υπάρχει αναφορά στην έναρξη διαλόγου για μεγάλη μεταρρύθμιση από το Φθινόπωρο.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι ήδη έχει ξεκινήσει τις εργασίες ομάδα υπό τον Σάββα Ρομπόλη η οποία θα διενεργήσει αναλογιστικές μελέτες και θα επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το νέο ασφαλιστικό.

Διαβάστε επίσης: FT: Σόιμπλε & Νούναν ζήτησαν capital controls για την Ελλάδα

Προειδοποίηση Ντράγκι: Διασφαλίζω τις τράπεζες μέχρι τις 30 ΙουνίουΣχόλια