Νηπιαγωγείο καίει δημοφιλή δήμαρχο

Νηπιαγωγείο καίει δημοφιλή δήμαρχο

Δημοφιλής δήμαρχος κινδυνεύει να εκπέσει του αξιώματός του λόγω! Η αντεισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης, Μαρία Τιντικάκη, προτείνει στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο να παραπεμφθεί σε δίκη ο –για περισσότερα από 20 χρόνια– δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, σχετικά με την υπόθεση κατασκευής νηπιαγωγείου μέσω ΕΣΠΑ σε καταπατημένο οικόπεδο.

Η ανώτερη εισαγγελική λειτουργός ζητά να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, εκτός από τον δήμαρχο, ένας αντιδήμαρχος κι ένας τοπογράφος-μηχανικός.

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, η κατασκευή του πολυθέσιου ολοήμερου νηπιαγωγείου εντάχθηκε στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας το 2010 με συγχρηματοδότηση Ε.Ε. και ελληνικού Δημοσίου.

Στη συνέχεια, όμως, το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 3,1 εκατ. ευρώ απεντάχθηκε, διότι το δημοτικό οικόπεδο που είχε χωροθετηθεί για την ανέγερσή του ήταν καταπατημένο από αυθαίρετα ιδιωτών, ενώ στο τοπογραφικό που υπεβλήθη εμφανιζόταν «καθαρό» και έτοιμο για δόμηση. Αποτέλεσμα ήταν να ζητηθούν πίσω τα κοινοτικά κονδύλια που διατέθηκαν.

Η ζημιά που προκλήθηκε στον δήμο υπολογίζεται, κατά την εισαγγελική πρόταση, σε περίπου 1,1 εκατ. ευρώ.

Ο εργολάβος

Η διαδικασία της ποινικής δίωξης εναντίον των εμπλεκόμενων προσώπων κινήθηκε όταν η υπόθεση έφτασε στον εισαγγελέα Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αχιλλέα Ζήση, ο οποίος τον Δεκέμβριο του 2015 ζήτησε να απαγγελθούν κατηγορίες –κατά περίπτωση– για απιστία, ψευδή βεβαίωση, απάτη σε βάρος της Ε.Ε. και του Δημοσίου και απλή συνέργεια στις δύο προηγούμενες πράξεις.

Είχε προηγηθεί έρευνα, την οποία προκάλεσε με καταγγελία του ο εργολάβος του έργου, ο οποίος προηγουμένως είχε κηρυχθεί έκπτωτος από τον δήμο.

Σύμφωνα με αυτήν, ο δήμος στο τοπογραφικό διάγραμμα που υπέβαλε για την αδειοδότηση του έργου παρέλειψε να αναφέρει ότι υπήρχαν αυθαίρετες κατασκευές, προκειμένου το οικόπεδο να παρουσιαστεί «καθαρό» και έτοιμο για δόμηση, όπως απαιτούσε το πρόγραμμα.

Ως αυθαίρετες κατασκευές αναφέρονταν μία επέκταση γειτονικής οικοδομής κι ένας αγωγός φυσικού αερίου που περνούσε από το οικόπεδο.

Ο τελευταίος λόγος

Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών απολογήθηκε για την υπόθεση σε ειδική ανακρίτρια Διαφθοράς και αφέθηκε ελεύθερος με τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Αναμφίβολα προκαλεί ανάμικτα συναισθήματα πώς ένας αυτοδιοικητικός άρχοντας, ο οποίος εκλέγεται συνεχώς από την τοπική κοινωνία για περισσότερα από 20 χρόνια, μπορεί να βρεθεί κατηγορούμενος και να χάσει το αξίωμά του επειδή προσπάθησε να κατασκευάσει ένα νηπιαγωγείο…

Σε κάθε περίπτωση, τον τελευταίο λόγο έχουν οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών, που θα αποφασίσουν με βούλευμα για την παραπομπή ή όχι των εμπλεκόμενων προσώπων σε δίκη.

Σημειώνεται εδώ ότι, εφόσον γίνει παραπομπή, δεν υπάρχουν άλλα ένδικα μέσα για τους κατηγορούμενους, ενώ αμέσως ενημερώνεται το υπουργείο Εσωτερικών και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, ώστε οι διωκόμενοι αιρετοί να τεθούν σε αργία.

Πηγή: Εφημερίδα των ΣυντακτώνΣχόλια