Νομικές αντιδράσεις για τις προσλήψεις μέσω ‘άφεσης’ αμαρτιών

Νομικές αντιδράσεις για τις προσλήψεις μέσω ‘άφεσης’ αμαρτιών

Του Νίκου Παπαδόπουλου

Νομικές αντιδράσεις προκαλούν τα προεδρικά διατάγματα οου εκδόθηκαν έπειτα από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Νίκου Παρασκευόπουλου και δίνουν άφεση αμαρτιών σε καταδικασθέντες για κλοπές, απάτες, οπλοχρησία και άλλα ποινικά αδικήματα προκειμένου να τηρούν τις προϋποθέσεις του νόμου και να μπορούν να διοριστούν σε υπουργεία, υπηρεσίες, δήμους, ακόμη και να αγοράσουν μία άδεια ταξί ή να πολιτογραφηθούν Έλληνες στην περίπτωση των αλλοδαπών!

Το ereportaz.gr αποκαλύπτει τα ΦΕΚ του… μεγαλόψυχου υπουργού, ο οποίος πλέον βρίσκει και «δουλειά» σε άτομα που έχουν ροπή προς τα ποινικά αδικήματα. Δεν πρόκειται για ασυνήθιστη τακτική καθώς η απονομή χάρης είναι κάτι που συνηθίζεται. Ωστόσο νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι υπήρχε πιο αυστηρή αξιολόγηση και κριτήρια που τηρούνταν. 

Ας δούμε μερικά ΦΕΚ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Κ., ο οποίος έχει καταδικαστεί σχεδόν για τα μισά αδικήματα του ποινικού κώδικα, όπως οπλοφορία, οπλοχρησία, διατάραξη οικιακής ειρήνης, απειλή βίας, κλοπή κατά συρροή, περιύβριση αρχής και εξύβριση κατά συρροή. Οι επιβληθείσες ποινές φυλάκισης συνολικού ύψους 17 μηνών και 20 ημερών για τα ανωτέρω αδικήματα και οι οποίες μετατράπηκαν σε χρηματικές, αίρονται προκειμένου, όπως σημειώνεται στο ΦΕΚ, «να αρθεί το κώλυμα διορισμού του σε προσωποπαγή θέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στο Δήμο Καρδίτσης»!

Άλλες περιπτώσεις

Άλλος άνθρωπος που καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης πέντε μηνών με τριετή αναστολή και εκείνος για την πράξη της κλοπής κατά συρροή, απαλλάσσεται πλήρως, ώστε να εργασθεί ως εργάτης καθαριότητας στο Δήμο Αγίου Νικολάου Λασιθίου ή σε οποιαδήποτε άλλη δημόσια υπηρεσία.

Τον διορισμό της ως μόνιμη υπάλληλος του υπουργείου Παιδείας για την κάλυψη θέση στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ειδικότητας νηπιαγωγών εξασφάλισε με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης η Α, που έχει καταδικαστεί από το Α΄ Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Θεσσαλονίκης σε ποινή φυλάκισης δέκα μηνών ανασταλείσα επί τριετία, για τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου με προσγενόμενη ζημία ιδιαίτερα μεγάλη κατά συναυτουργία και της καταπάτησης δημόσιας δασικής έκτασης κατά συναυτουργία. Η ποινή της αίρεται, ώστε να μην αποτελεί κώλυμα για το διορισμό της.

Οι περίεργες περιπτώσεις όμως δεν τελειώνουν εδώ. Με απόφαση του κ. Νίκου Παρασκευόπουλου δίνεται χάρη σε καταδικασθέντα σε ποινή φυλάκισης τριών μηνών με τριετή αναστολή για παράνομη εμπορία και διάθεση σπαθιών, σιδηρογροθιών και μαχαιριών και για παράνομη οπλοκατοχή κατ’ εξακολούθηση, προκειμένου να μην αποτελεί κώλυμα για την αγορά άδειας και οχήματος ταξί, ενώ άνδρας που καταδικάστηκε για χρήση ναρκωτικών ουσιών απαλλάσσεται ώστε να του χορηγηθεί άδεια εργασίας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας οποιαδήποτε άλλη δημόσια υπηρεσία.

Καθαριστής στο Δήμο Αθηναίων απαλλάσσεται από την ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών με τριετή αναστολή για την πράξη της κλοπής από κοινού προκειμένου να μην απολέσει τη θέση εργασίας του ή σε περίπτωση που κηρυχθεί έκπτωτος, να επανέλθει σε αυτήν. Δηλαδή σαν να μην τρέχει τίποτα. Δασοπυροσβέστης στον οποίο επεβλήθη ποινή φυλάκισης 16 μηνών μετατραπείσα σε χρηματική ποινή για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, διατηρεί το δικαίωμα της μονιμοποίησής του στο Σώμα.

Από τη μεγαλοψυχία του υπουργού Δικαιοσύνης δεν εξαιρούνται και αλλοδαποί που καταδικάστηκαν για διάφορα αδικήματα. Ειδικότερα άτομα που βαρύνονται με ποινή φυλάκισης για αδικήματα όπως κλοπές και συκοφαντική δυσφήμηση, απαλλάσσονται ώστε να πολιτογραφηθούν Έλληνες πολίτες. Μάλιστα δίνεται χάρη προκειμένου να πολιτογραφηθεί Έλληνας ακόμη και αλλοδαπός, ο οποίος εκτός του αδικήματος της κλοπής, καταδικάστηκε και για παράνομη είσοδο στη χώρα, ακυρώνοντας έτσι κάθε νόμιμη διαδικασία χορήγησης ασύλου.

 

296

399Σχόλια