Νοβότνι: Δεν τίθεται θέμα Grexit – Σημασία έχει πια η ελάφρυνση του χρέους

Νοβότνι: Δεν τίθεται θέμα Grexit – Σημασία έχει πια η ελάφρυνση του χρέους

Ότι δεν τίθεται πλέον θέμα Grexit, αλλά εκείνο που έχει τώρα σημασία είναι να υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μέσα από την παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και τη μείωση των επιτοκίων, ανέφερε ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι, μιλώντας σε δημόσια συζήτηση για την Οικονομία στη Διπλωματική Ακαδημία της Βιέννης.

Σημείωσε μάλιστα ότι κατά την άποψή του, μια ελάφρυνση του χρέους μέσω παράτασης του χρόνου αποπληρωμής και μείωσης των επιτοκίων, είναι λογική, για να μπορέσει η Ελλάδα να δημιουργήσει και πάλι τις δομές στην πραγματική οικονομία – και προς τούτο γίνονται, όπως είπε, συζητήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο κ. Νοβότνι αναφέρθηκε και στην πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς για την επόμενη δόση από το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις προχωρούν στη σωστή κατεύθυνση, ενώ στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μέσα σε αυτή τη χρονιά, ώστε να παραμείνει λειτουργικός ο τραπεζικός τομέας.

Ακόμη, διευκρίνισε ότι εάν οι ελληνικές τράπεζες δεν κεφαλαιοποιηθούν επαρκώς έως το τέλος του χρόνου, τότε θα πρέπει να εκκαθαριστούν με τους νέους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – και στην περίπτωση ενός λεγόμενου Bail-in θα υπάρξει συμμετοχή καταθετών και κατόχων ομολόγων στην εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών.

Παράλληλα, ο ίδιος ζήτησε να υπάρξει μια σίγουρη «κοινωνική εξασφάλιση» για τις οικογένειες που θίγονται κατά τους πλειστηριασμούς κατοικιών από ελληνικές τράπεζες.

Ο διοικητής της ΑΚΤ και μέλος του δσ της ΕΚΤ χαρακτήρισε ως σημαντικό βήμα για την Ελλάδα τις προσπάθειες για ιδιωτικοποιήσεις που, όπως σημείωσε, καταβάλλονται από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ παρατήρησε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις φέρνουν στη χώρα όχι μόνο χρήματα αλλά και τεχνογνωσία.

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός οικονομολόγος, Στέφαν Σούλμαϊστερ, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, εκτίμησε πως ένα Grexit εξακολουθεί να είναι πιθανό, ενώ έκανε λόγο για «αίσχος» αναφερόμενος στην πολιτική που ακολούθησε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ελληνική κρίση.

Σύμφωνα τέλος, με τον πρώην αντικαγκελάριο της Αυστρίας, Έρχαρντ Μπούζεκ, ο οποίος επίσης συμμετείχε στη δημοσία συζήτηση για την Οικονομία στην Διπλωματική Ακαδημία της Βιέννης, ένα Grexit δε θα έλυνε απολύτως κανένα πρόβλημα.Σχόλια