Ντάισελμπλουμ: Εκταμίευση για την Ελλάδα, μόνο μετά την εφαρμογή των προαπαιτούμενων

Ντάισελμπλουμ: Εκταμίευση για την Ελλάδα, μόνο μετά την εφαρμογή των προαπαιτούμενων

Ότι οποιαδήποτε εκταμίευση δανείων προς την Ελλάδα θα πραγματοποιείται μόνο εφόσον έχουν εκπληρωθεί οι όροι της δανειακής σύμβασης, επαναλαμβάνει σε επιστολή του προς τα μέλη της ολλανδικής Βουλής, o υπουργός Οικονομικών της χώρας και επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σχετικά με την επόμενη σύνοδο του Eurogroup, την ερχόμενη Δευτέρα, ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί η τρέχουσα κατάσταση, σε ό,τι αφορά στην πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος.

Ακόμη, ο επικεφαλής του Eurogroup στην επιστολή του εξηγεί ότι από την πρώτη δόση υπολείπεται ακόμα ένα ποσό τριών δισ. ευρώ, ενώ επισημαίνει ότι το ποσό αυτό θα χορηγηθεί στην Ελλάδα σε δύο υποδόσεις ύψους δύο και ενός δισ. ευρώ αντίστοιχα, υπό τον όρο της εφαρμογής δύο ομάδων προαπαιτούμενων.

«Η Ελλάδα υπερψήφισε το πρώτο νομοθετικό πακέτο που αποσκοπεί στην υλοποίηση της πρώτης ομάδας προαπαιτουμένων, η οποία αφορά στην εκταμίευση 2 δισ. ευρώ. Η εφαρμογή των υπόλοιπων προαπαιτούμενων από την πρώτη ομάδα, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, σε διαβούλευση με τους θεσμούς», αναφέρεται στην επιστολή.

«Το Eurogroup πιθανότατα θα ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των stress tests και της Asset Quality Review. Στη βάση των εν λόγω αποτελεσμάτων θα καθοριστεί σε ποιο βαθμό μπορεί να γίνει λόγος για κεφαλαιακά ελλείμματα των ελληνικών τραπεζών», επισημαίνεται στη συνέχεια.

Σημειώνεται τέλος ότι, όπως αναφέρεται στην επιστολή, όταν το ύψος του κεφαλαιακού ελλείμματος γίνει γνωστό, θα πρέπει πρώτα οι τράπεζες από μόνες τους να αναζητήσουν κεφάλαια. «Εάν το έλλειμμα δεν μπορεί να καλυφθεί επαρκώς από την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν χρήματα από τον ESM για την ανακεφαλαιοποίηση. Για τον λόγο αυτό έχει προβλεφθεί ένα ποσό μέχρι 25 δισ. εντός του ESM. Από το ποσό αυτό τα 10 δισ. ευρώ είναι διαθέσιμα σε έναν χωριστό λογαριασμό του ESM. Τα υπόλοιπα 15 δισ. ευρώ μπορούν να διατεθούν μόνον αφού υλοποιηθούν τα προς τούτο απαιτούμενα μέτρα που έχουν οριστεί στο μνημόνιο», καταλήγει στην επιστολή του κ. Ντάισελμπλουμ.Σχόλια