Ντάισελμπλουμ: Η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης θα πάρει μήνες

Ντάισελμπλουμ: Η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης θα πάρει μήνες

Ότι η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης θα πάρει μήνες και όχι εβδομάδες, προέβλεψε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος παράλληλα διευκρίνισε ότι η ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό θα συζητηθεί πρώτα σε επίπεδο Θεσμών και στη συνέχεια θα απασχολήσει τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε τα παραπάνω, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ολλανδία, με την ευκαιρία της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από τη χώρα του και της συνάντησης της ολλανδικής κυβέρνησης με την Κομισιόν.

Ερωτηθείς σχετικά με το περιεχόμενο της πρότασης της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό είπε ότι δεν την έχει δει ακόμη, και πως σε κάθε περίπτωση πρώτα θα συζητηθεί η πρόταση σε επίπεδο Θεσμών και μετά θα έρθει σε πολιτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ, η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η οποία περιλαμβάνει αρκετά θέματα, στα οποία θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών.

Η θετική έκβαση της πρώτης αξιολόγησης θα φέρει τις επόμενες δόσεις του δανείου, είπε, υπενθυμίζοντας επίσης ότι μετά από αυτή τη διαδικασία θα έχουμε τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

«Θα ήθελα να βιαστούμε, αλλά δεν μπορούμε, μιλάμε για μήνες παρά για εβδομάδες», είπε χαρακτηριστικά.

Στις Βρυξέλλες, εκτιμούν ότι η αξιολόγηση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέσα στο Μάρτιο υπό την προϋπόθεση ότι οι συζητήσεις θα κυλήσουν ομαλά, δηλαδή χωρίς εμπλοκή.

Το βέβαιο είναι, όπως διευκρίνισε πηγή της Ευρωζώνης, ότι η ελληνική πρόταση δεν αναμένεται να απασχολήσει διεξοδικά την προσεχή συνεδρίαση του Εurogroup, στις 14 Ιανουαρίου, απλώς, με βάση τον προγραμματισμό που έχει γίνει, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα προβεί σε μια ενημέρωση των ομολόγων του.

Στην παρούσα φάση, η πρόταση της κυβέρνησης αξιολογείται από τους Θεσμούς, μια αξιολόγηση που γίνεται σε βάθος και θα πάρει αρκετές μέρες, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αναφορικά με την έλευση των εκπροσώπων των Θεσμών στην Αθήνα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν δεν επιβεβαίωσε σήμερα την πληροφορία που προέρχεται από το ΔΝΤ για έλευση των επικεφαλής στις 18 Ιανουαρίου.

Ο καθορισμός της ημερομηνίας που θα είναι εντός του δεύτερου 15νθήμερου του Ιανουαρίου αναμένεται να γίνει μέσα στις επόμενες μέρες, μέχρι το Εurogroup της προσεχούς Πέμπτης.

Μιλώντας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι το γεγονός ότι χρειάστηκαν 20 δισ. ευρώ λιγότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, σημαίνει ότι θα μειωθεί αντίστοιχα και το συνολικό ποσό των 86 δισ. ευρώ που προβλέπει η συμφωνία του τρίτου προγράμματος.

Ερωτηθείς για τον ρόλο του ΔΝΤ ο κ. Ντάισελμπλουμ, αφού ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή μπορεί επισήμως να μην είναι εμπλεκόμενο αλλά πρακτικά είναι, πρόσθεσε ότι ο διεθνής οργανισμός έχει την πρόθεση να επιστρέψει ενεργά στο πρόγραμμα, εάν ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις που έχει θέσει, δηλαδή η σοβαρή μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και η διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.Σχόλια