Ντάισελμπλουμ: Ίσως και αύριο οι Θεσμοί στην Αθήνα – Χρειάζεται περισσότερη δουλειά

Ντάισελμπλουμ: Ίσως και αύριο οι Θεσμοί στην Αθήνα – Χρειάζεται περισσότερη δουλειά

Γενικά αισιόδοξος εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι ενδεχομένως και αύριο οι επικεφαλής των Θεσμών να βρίσκονται στην Αθήνα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά «εάν επιθυμούμε να πετύχουμε τους στόχους που θέσαμε το καλοκαίρι».

Πάντως, ο κ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει επιτυχής κατάληξη σε ό,τι αφορά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν κάποια δημοσιονομικά κενά και απαιτείται εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων.

«Η επιστροφή των Θεσμών θα σηματοδοτήσει τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν σε σχέση με την ελάφρυνση του χρέους, εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις και επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα», πρόσθεσε, ενώ συμπλήρωσε ότι το ζήτημα του χρέους θα τεθεί επί τάπητος στο εγγύς μέλλον.

«Γνωρίζουμε ότι ένα κομμάτι της λύσης, περιλαμβάνει και το ζήτημα του χρέους» είπε χαρακτηριστικά και στάθηκε στην ανάγκη, ως προς αυτό το ζήτημα, να υπάρξουν συγκεκριμένα βήματα.

«Για εμάς είναι απλό, υπάρχουν βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν», υπογράμμισε ακόμη, υπενθυμίζοντας ότι ο στόχος για το 2018 είναι να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5%.

Μοσκοβισί: Χρειάζεται δουλειά, ενθαρρυντική η επιστροφή των θεσμών απο αύριο

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Οικονομία Πιερ Μοσκοβισί, χαρακτήρισε «ενθαρρυντική» την απόφαση για την επιστροφή των Θεσμών από αύριο στην Αθήνα, ωστόσο αναγνώρισε ότι πρέπει να γίνει ακόμα δουλειά σε συγκεκριμένα ζητήματα όπως το ασφαλιστικό.

Παράλληλα, μίλησε για τους πέντε άξονες όπου πρέπει να υπάρξει πρόοδος, αναφερόμενος συγκεκριμένα στη σύσταση του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, την ανεξαρτησία της γενικής γραμματείας Εσόδων και τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.

Ακόμη, ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε στην ανάγκη να συμφωνηθούν τα μέτρα που θα χρειαστούν για την επίτευξη του πλεονάσματος που προβλέπει η συμφωνία του καλοκαιριού.

Αναφερόμενος στο καυτό θέμα του προσφυγικού, αναγνώρισε ότι «προφανώς και υπάρχει συσχετισμός με το προσφυγικό γι’ αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζητά συγκεκριμένα μέτρα».

Τέλος, σε ό,τι αφορά στο χρέος, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι θα υπάρχουν σχετικές συζητήσεις το επόμενο διάστημα, ενώ ερωτηθείς για το πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση απάντησε ότι «δεν προσπαθώ να προβλέπω το μέλλον. Δεν έχω πέσει έξω στο πρόγραμμα και τα χρονοδιαγράμματα. Θα τα καταφέρουμε μετά τη συνάντηση του ΔΝΤ. Πριν το Πάσχα την 1η Μαΐου. Θέλουμε λύση το ταχύτερο δυνατόν».

Ρέγκλινγκ: Τα περιθώρια ρευστότητας στενεύουν

«Θέλουμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση γιατί τα περιθώρια ρευστότητας στενεύουν», ανέφερε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, και στάθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης της όλης διαδικασίας. «Πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», επεσήμανε, και σημείωσε ότι η ομάδα του ESM θα βρίσκεται αύριο στην Αθήνα.

Τέλος, ο κ. Ρέγκλινγκ εκτίμησε ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί πριν από το Πάσχα.Σχόλια