Ντάισελμπλουμ: Λίγες οι «κόκκινες» γραμμές για το χρέος – Το μόνο μεγάλο «όχι» αφορά στο «κούρεμα»

Ντάισελμπλουμ: Λίγες οι «κόκκινες» γραμμές για το χρέος – Το μόνο μεγάλο «όχι» αφορά στο «κούρεμα»

Ότι στο τελευταίο Eurogroup, οι «κόκκινες» γραμμές για το χρέος ήταν πολύ λίγος, ανέφερε σήμερα ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι το μόνο μεγάλο «όχι» αφορά στο ονομαστικό «κούρεμα» του χρέους.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters στο περιθώριο της ετήσια διάσκεψης της EBRD, τόνισε ότι προτιμά να αποσαφηνιστεί τώρα το ζήτημα του ελληνικού χρέους, παρά να μείνει σε εκκρεμότητα, προκαλώντας αβεβαιότητα για τα επόμενα τρία χρόνια.

Ακόμη, σημείωσε ότι περιμένει έως το Eurogroup στις 24 Μαΐου να έχουν οριστικοποιηθεί τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα, γεγονός που θα επιτρέψει την έναρξη των συζητήσεων για ένα πρόγραμμα ελάφρυνσης του χρέους, ενώ ζήτησε να κατατεθούν όλες οι λεπτομέρειες για τις μεταρρυθμίσεις, το φορολογικό, τις αποκρατικοποιήσεις και τον «μηχανισμό έκτακτης ανάγκης».

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Eurogroup εξέφρασε την επιθυμία να υπάρξει μία πλήρης, επίσημη συμφωνία για όλα τα εκκρεμή ζητήματα στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, ενώ σημείωσε δήλωσε πως η συζήτηση για την Ελλάδα κύλησε ομαλά στην συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα.

Τέλος, επανερχόμενος στο ζήτημα του χρέους, επανέλαβε την πρόταση για εξέταση των επιλογών που υπάρχουν για ελάφρυνσή του του σε τρία στάδια – βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα: «Ο δρόμος που προτείνω για τη συνέχεια είναι να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε βραχυπρόθεσμα, τι μπορούμε να κάνουμε για αναδιάρθρωση του χρέους, για τη γρήγορη αντικατάσταση ορισμένων ακριβών δανείων με φθηνότερα», σημείωσε.

«Δεύτερον, τι μπορούμε να κάνουμε στο τέλος του προγράμματος. Τρίτον, μακροπρόθεσμα πως μπορούμε να εγγυηθούμε ότι όλα θα παραμείνουν σε τροχιά τις επόμενες δεκαετίες. Φυσικά αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο» πρόσθεσε ο ίδιος.Σχόλια