Ντάισελμπλουμ: Να εφαρμοστεί το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων έως τα μέσα Δεκεμβρίου

Ντάισελμπλουμ: Να εφαρμοστεί το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων έως τα μέσα Δεκεμβρίου

Να εφαρμόσουν τη νέα δέσμη των προαπαιτούμενων μέτρων έως τα μέσα Δεκεμβρίου, κάλεσε τις ελληνικές αρχές ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι «μετά μπορούμε να εστιάσουμε στις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα κλείσουν και την πρώτη αξιολόγηση».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ακόμη ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα κοστίσει μόλις 5,5 δισ. ευρώ, και χαιρέτισε την υψηλή συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζικών ιδρυμάτων.

«Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών στέφθηκε από επιτυχία, με σημαντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα», σημείωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος και πρόσθεσε ότι το συνολικό κόστος του προγράμματος θα είναι μικρότερο των 5,5 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενος σε επιμέρους θέματα, και συγκεκριμένα σχετικά με το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι το τελικό σχέδιο θα είναι «στο τραπέζι» πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Ειδική μνεία έκανε και στο ζήτημα των συντάξεων, σημειώνοντας ότι η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα παραμένει ακόμη ανοικτή, με τις τελικές συζητήσεις να αναμένονται στις αρχές του νέου έτους.

Τέλος, κατέστησε αναγκαία τη διασφάλιση μίας ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης προκειμένου να στηριχθεί η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι έχει διαπιστωθεί βελτίωση των μακροοικονομικών προοπτικών της χώρας έναντι των θερινών μηνών. «Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η εφαρμογή του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων μέτρων», συμπλήρωσε.

«Η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί να λάβει δύσκολες αποφάσεις όταν αυτές είναι προς το συμφέρον της χώρας», επεσήμανε ακόμη ο κ. Μοσκοβισί, κάνοντας λόγο για θετικές εξελίξεις για την χώρα σε ό,τι αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Τέλος, ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έγκριση του προϋπολογισμού.Σχόλια