Ντάισελμπλουμ: «Τεράστιο λάθος» η δικαστική υπόθεση για την ΕΛΣΤΑΤ

Ντάισελμπλουμ: «Τεράστιο λάθος» η δικαστική υπόθεση για την ΕΛΣΤΑΤ

Ένα «τεράστιο λάθος» χαρακτήρισε τη δικαστική υπόθεση γύρω από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Ο ίδιος, ωστόσο, επεσήμανε ότι η όλη υπόθεση δεν πρόκειται να εκτροχιάσει το ελληνικό πρόγραμμα.

Η τοποθέτηση του κ. Ντάισελμπλουμ αποτελεί ακόμη μία «βολή» εναντίον της ελληνικής πλευράς για το χειρισμό της υπόθεσης Γεωργίου, με τον επικεφαλής του Eurogroup να συντάσσεται ουσιαστικά με την σκληρή κριτική που έχουν ασκήσει στην Αθήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διαμηνύοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται να δεχτούν πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο της στατιστικής υπηρεσίας.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο σχετικό σχόλιο για την υπόθεση έγινε στα τέλη Αυγούστου από την Κομισιόν, που με επιστολή της ξεκαθάρισε ότι θεωρεί τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την επίμαχη περίοδο απολύτως αξιόπιστα, και κάλεσε την κυβέρνηση να προστατεύσει την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών δεδομένων.

Ακολούθησε νέο μήνυμα της Κομισιόν, που μέσω του εκπροσώπου του προέδρου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, διεμήνυσε στην ελληνική κυβέρνηση ότι η αρμοδιότητα για την ΕΛΣΤΑΤ δεν έγκειται σε κυβερνητικά στελέχη, αλλά στην ίδια την Επιτροπή και την Eurostat.

Τέλος, εχθές το ΔΝΤ συμφώνησε με τις ανησυχίες των Βρυξελλών και ζήτησε με νόημα να διατηρηθεί η πρόοδος που έχει γίνει από το 2010 στην ΕΛΣΤΑΤ.Σχόλια