Ντάισελμπλουμ: Βήμα – βήμα προχωρά η διαδικασία για το χρέος

Ντάισελμπλουμ: Βήμα – βήμα προχωρά η διαδικασία για το χρέος

Βήμα-βήμα προχωρά η διαδικασία για το χρέος, σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναφορικά με τις ενστάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι «προσπαθούμε πρώτα να δώσουμε περιεχόμενο στην έννοια βιωσιμότητα».

Ακόμη, ο κ. Ντάισελμπλουμ τάχθηκε υπέρ της επανεκλογής της Κριστίν Λαγκάρντ στην κεφαλή του Ταμείου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ολλανδική εφημερίδα «De Volkskrant», με αφορμή την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Λίμα του Περού.

Αναλυτικότερα, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε για το χρέος ότι «προσπαθούμε πρώτα να δώσουμε περιεχόμενο στην έννοια βιωσιμότητα». Σε αυτό το σημείο έχει επιτευχθεί συμφωνία. Η αποπληρωμή και οι τόκοι του χρέους δεν πρέπει να ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ. Κάτι τέτοιο ήδη προβλέπεται από το καταστατικό του ΔΝΤ, πρόσθεσε.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν δύο σενάρια, ένα «φυσιολογικό» και ένα «ζοφερό» εξήγησε.

«Πρέπει να γίνει μια εκτίμηση για τη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αυτό μπορεί να γίνει για ένα χρονικό ορίζοντα μερικών ετών. Είναι όμως αδύνατο να προβλέψει κανείς τις εξελίξεις είκοσι χρόνια αργότερα. Σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει η Ευρωζώνη να είναι έτοιμη να λάβει επιπρόσθετα μέτρα», επεσήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Επίσης, ο κ. Ντάισελμπλουμ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής του χρέους.

Ερωτηθείς, τέλος, για το αν υπάρχει κάποια καταληκτική ημερομηνία, για τις διαβουλεύσεις γύρω από το θέμα του ελληνικού χρέους, ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι από πρακτικής απόψεως οι διαβουλεύσεις πρέπει να ολοκληρωθούν εντός του τρέχοντος έτους.

Σχόλια