Ντέρμπι οι εκλογές

Ντέρμπι οι εκλογές

Σε ντέρμπι θα εξελιχθεί, όπως όλα δείχνουν, η εκλογική αναμέτρηση στις 20 Σεπτεμβρίου, με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις να δείχνουν μικρή διαφορά ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, και τους ΑΝΕΛ εκτός Βουλής.

Πρώτο «κόμμα» οι αναποφάσιστοι

Αναλυτικότερα, στη δημοσκόπηση της εταιρείας ProRata για την «Εφημερίδα των Συντακτών», πρώτο κόμμα αναδεικνύονται οι αναποφάσιστοι με ποσοστό 25,5%, γεγονός ενδεικτικό της πολιτικής αβεβαιότητας που βιώνουν τον τελευταίο καιρό οι Έλληνες πολίτες.

ektimisi

Σε ό,τι αφορά στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου, πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με 23% και ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία 19,5%, και η Χρυσή Αυγή με 6,5%.

Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5%, το ΠΑΣΟΚ με 4,5%, το Ποτάμι με 4%, και η Λαϊκή Ενότητα με 3,5%, ενώ στο όριο του 3% εμφανίζεται η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη.

dimotikotita

Εκτός Βουλής φαίνεται πως μένουν οι ΑΝΕΛ, που συγκεντρώνουν μόλις 2%.

Στην ίδια δημοσκόπηση, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, επιλέγει «ευρώ πάση θυσία», ενώ πάνω από το 50% εκτιμά ότι η νέα συμφωνία με τους δανειστές δεν είναι καλή.

varouf konst laf

Τα παραπάνω ποσοστά επιβεβαιώνουν το σενάριο για συγκυβέρνηση, ενώ αφήνουν τα πάντα ανοιχτά, σε ό,τι αφορά στη σύνθεση της Βουλής, η οποία μέχρι στιγμής φαίνεται πως θα είναι οκτακομματική.

Metron Analysis: Στο 1% η «ψαλίδα» ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Μικρότερη διαφορά ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δείχνει η δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis για την εφημερίδα Παραπολιτικά.

Ειδικότερα στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 22,2% και η Νέα Δημοκρατία 21,2%.

1_prothesi_psifou

Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 6,4%, το Ποτάμι με 4,5%, το ΠΑΣΟΚ με 4,1%, ενώ στη Βουλή μπαίνουν η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη και η Λαϊκή Ενότητα με 3,8% και 3,1% αντίστοιχα.

Εκτός Βουλής μένουν οι ΑΝΕΛ με 1,7%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 11,2%.

Στην εκτίμηση ψήφου τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ 29%

ΝΔ 27,8%

Χρυσή Αυγή 8,3%

Ποτάμι 6,7%

ΚΚΕ 5,9%

ΠΑΣΟΚ 5,4%

Ένωση Κεντρώων 4,9%

Λαϊκή Ενότητα 4,1%

ΑΝΕΛ 2,3%

2_ektimisi

Στην εκτίμηση εδρών ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 129, η ΝΔ 75, η Χρυσή Αυγή 23, το Ποτάμι 18, το ΚΚΕ 16, το ΠΑΣΟΚ 15, η Ένωση Κεντρώων 13 και η Λαϊκή Ενότητα 11.

3_ektimisi_edron

Την ίδια ώρα, η συντριπτική πλειοψηφία, και συγκεκριμένα το 72% κρίνει αρνητικά το έργο της απερχόμενης κυβέρνησης, ενώ το 22% εμφανίζεται να έχει αντίθετη άποψη.

aksiologisi_kyvernisis

Παράλληλα, το 79% τάσσεται υπέρ της παραμονής στο ευρώ, ενώ το 17% ζητεί την επιστροφή στη δραχμή.

evro_-_drachmi

Το 73% θεωρεί ότι πλέον δεν έχει νόημα το δίλημμα μνημονιακός/αντιμνημονιακός, ενώ το 18% χαρακτηρίζει τον εαυτό του αντιμνημονιακό και το 6% μνημονιακό.

mnimoniakos_-_antimnimoniakos

Τέλος, το 55% εκτιμά ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε σωστά που υπέγραψε τη νέα συμφωνία, ενώ το 40% θεωρεί αυτή την κίνηση λάθος.

nea_symfonia

Bridging Europe για την «Αυγή»: Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 8,5 μονάδων

Προβάδισμα 8,5 μονάδων στον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας, καταγράφει η έρευνα του κέντρου ερευνών Bridging Europe για την «Αυγή», με τους αναποφάσιστους να αναδεικνύονται σε δεύτερο «κόμμα». Η έρευνα διενεργήθηκε στο διάστημα 24 – 26 Αυγούστου σε δείγμα 1.015 πολίτων.

Ειδικότερα, για την πρόθεση ψήφου, προκύπτει:

ΣΥΡΙΖΑ: 26,8%
ΝΔ: 18,3%
Ποτάμι: 6,2%
Λαϊκή Ενότητα 6,1%
Χρυσή Αυγή 5,9%
ΚΚΕ 5,8%.

prothesi psifou

Εκτός Βουλής, σύμφωνα με την έρευνα, μένουν:

ΠΑΣΟΚ: 2,9%,
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 2,4%
Ένωση Κεντρώων: 2,6%.

Δε γνωρίζω/δεν απαντώ είπε το 19,8%.

Την ίδια ώρα, διχασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες ως προς τις πρόωρες εκλογές, καθώς το 43% διαφωνεί με αυτές, ενώ το 39% συμφωνεί.

Η πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι από τις εκλογές θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας (62%), ενώ τάσσεται υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «υπό τις παρούσες συνθήκες προτιμάτε η Ελλάδα να μείνει ή να φύγει από την Ευρωζώνη, το 45% απάντησε να μείνει ενώ το 34% να φύγει.

dimoskopisi_bridging5_0

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Μπροστά με 3% ο ΣΥΡΙΖΑ

Διαφορά 3 μονάδων ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, προκύπτει από τη νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ.

Αναλυτικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 25% στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου και ακολουθεί η ΝΔ με 22%, βλέποντας τα ποσοστά της να ενισχύονται σημαντικά σε σχέση με τον Ιούνιο, οπότε και συγκέντρωνε 16,5%. Αντίθετα παρατηρείται σημαντική μείωση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το 34,5% που συγκέντρωνε το ίδιο διάστημα.

Τα ποσοστά όλων των κομμάτων διαμορφώνονται σύμφωνα με την δημοσκόπηση ως εξής: 25% ο ΣΥΡΙΖΑ και 22% η ΝΔ. 6% για Ποτάμι αλλά και ΚΚΕ. Ακολουθεί με μικρή διαφορά η Χρυσή Αυγή που συγκεντρώνει το 5,5% και αμέσως μετά η ΛΑΕ (Π. Λαφαζάνης) με 5%. ΠΑΣΟΚ και Ένωση Κεντρώων (Β. Λεβέντης) συγκεντρώνουν από 4,5%. Εκτός Βουλής μένουν οι ΑΝΕΛ, με ποσοστό 2%.

Πιο δημοφιλής πολιτικός Αρχηγός αναδεικνύεται ο Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό 23%, όμως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ακολουθεί με διαφορά μόλις 0,5% (22,5%).

Τρίτος δημοφιλέστερος ο Σταύρος Θεοδωράκης (19,5%)ενώ η Φώφη Γεννηματά τέταρτη, συγκέντρωσε το 16%. Ο Πάνος Καμμένος, μολονότι το κόμμα του φαίνεται ότι μένει εκτός Βουλής, συγκεντρώνει ως αρχηγός το 13,5%. Πολύ κοντά και ο Δημήτρης Κουτσούμπας (13%) ενώ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ακολουθεί, στην προτελευταία θέση, με 10%. Τελευταίος ο Νίκος Μιχαλολιάκος της ΧΑ, ο οποίος συγκέντρωσε ένα 5% αλλά το 54% της δυσμενέστερης γνώμης των ερωτηθέντων.

Σε συντριπτικό ποσοστό (66,5%) οι ερωτηθέντες αξιολόγησαν αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο άσκησε τα καθήκοντα της Προέδρου της Βουλής, η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Μάλιστα το αρνητικό αυτό ποσοστό αυξήθηκε σημαντικά από τον Απρίλιο (47,5%).

Bild: Μακριά από την αυτοδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση της γερμανικής Bild «προβλέπει» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα θα είναι μακριά από την αυτοδυναμία στις επικείμενες εκλογές.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το κόμμα του τέως πρωθυπουργού δε θα ξεπεράσει το 28%, σε σχέση με το 36% που έλαβε στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Δεύτερη έρχεται η Νέα Δημοκρατία με 25%, ενώ η νεοσυσταθείσα «Λαϊκή Ενότητα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη συγκεντρώνει το 8%.Σχόλια