Ντιμπέιτ Χίλαρι και Τραμπ στο πλατό

Ντιμπέιτ Χίλαρι και Τραμπ στο πλατό

Χωρίς υπερβολή, δεν έχει υπάρξει τα τελευταία χρόνια κανένα τηλεοπτικό πολιτικό γεγονός που να συναγωνίζεται σε ενδιαφέρον τη συνάντηση της Χίλαρι Κλίντον με τον Ντόναλντ Τραμπ: Στο πρώτο από τα τρία ντιμπέιτ δοκιμάζεται η υποψηφιότητα μίας πολιτικού του «σκληρού κατεστημένου» της Ουάσινγκτον απέναντι σε έναν οδοστρωτήρα που έχει χτίσει την προεκλογική του εκστρατεία πάνω σε εμπρηστικές δηλώσεις και δεν έχει πείσει τους πάντες για την προθυμία του να μιλήσει με συνεκτικά επιχειρήματα.

Οι δύο υποψηφίοι είναι, σε άλλο ένα παράδοξο σημείο αυτής της τόσο παράδοξης αναμέτρησης για τον Λευκό Οίκο, εκείνοι με την ιστορικά χαμηλότερα επίπεδα «συμπάθειας» στο αμερικανικό κοινό. Αν προσπαθήσει κανείς να βγάλει γενική εικόνα από τις δημοσκοπήσεις για τη δημοφιλία των Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται ότι -εξαιρώντας τους «βαμμένους» Δημοκρατικούς και τους σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές του Τραμπ- οι Αμερικανοί αισθάνονται ότι καλούνται το Νοέμβριο να επιλέξουν μεταξύ δύο κακών.

Εκεί επικεντρώνεται και η στρατηγική των δύο υποψηφίων στο ντιμπέιτ.

Βάσει των όσων αφήνουν να διαρρεύσουν τα επιτελεία των δύο διεκδικητών στα αμερικανικά ΜΜΕ, η μεν Χίλαρι Κλίντον θα κρατήσει προσεκτική στάση προσπαθώντας να προσελκύσει τους ψηφοφόρους που δεν την εμπιστεύονται απολύτως, ο δε Τραμπ θα προσπαθήσει να δείξει ότι έχει το υπόβαθρο που απαιτείται για να αναλάβει το Λευκό Οίκο.

Ομολογουμένως, η πρόκληση είναι ευκολότερη για τον Τραμπ. Όπως ενδεικτικά σχολιάζει το Reuters, έχει θέσει τόσο χαμηλό πήχη που θα χρειαζόταν απλά να αποφύγει κραυγαλέες αναφορές για να κερδίσει πόντους. Αν κρίνει κανείς πάντως από τις εμφανίσεις του στα προηγούμενα ντιμπέιτ απέναντι στους αντιπάλους του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, κάτι τέτοιο μπορεί να είναι ευκολότερο από ό,τι αυτό που πρέπει να κάνει η Κλίντον, αλλά όχι απαραίτητα και εύκολο.

Από αυτήν την άποψη, το ντιμπέιτ έχει και μία διάσταση γενικότερου ενδιαφέροντος. Θα είναι η πιο προβεβλημένη, και με το σημαντικότερο «έπαθλο», αναμέτρηση ενός «παραδοσιακού» πολιτικού λόγου απέναντι στη ρητορική του Τραμπ. Μία από τις ενδείξεις του στιλ του Τραμπ και του πώς προσεγγίζει το ντιμπέιτ ήταν να «αστειευτεί» ότι θα καλούσε στην τηλεμαχία πρώην… ερωμένη του Μπιλ Κλίντον -αν λοιπόν μιλήσει κανείς με όρους Διαδικτύου, συμπεριφορά που μοιάζει με πρόθεση «τρολαρίσματος».

Το τι αντίκτυπο θα έχει το ντιμπέιτ είναι, όπως σε κάθε τέτοια περίπτωση, άγνωστο. Είναι πάγια η διαφωνία εντός της πολιτικής επιστήμης για τη σημασία των τηλεμαχιών και το κατά πόσον επηρεάζουν την τελική επιλογή των ψηφοφόρων οι επιδόσεις των υποψηφίων (και δεν προβλέπεται να δοθεί απάντηση, καθώς κάτι τέτοιο είναι ουσιαστικά μη μετρήσιμο). Ωστόσο, ως αφετηρία ας σημειωθεί ότι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις έχει μειωθεί κάπως το προβάδισμα της Κλίντον έναντι του Τραμπ, με την υποψήφια των Δημοκρατικών να εμφανίζεται τέσσερις μονάδες μπροστά (στο 41%) από τον ρεπουμπλικανό διεκδικητή.

Πηγή: in.grΣχόλια