Ντράγκι: Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας – Ρευστότητα όσο είναι φερέγγυες οι ελληνικές τράπεζες

Ντράγκι: Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας – Ρευστότητα όσο είναι φερέγγυες οι ελληνικές τράπεζες

Στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, μίλησε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος εμφανίστηκε μετρημένα καθησυχαστικός για την παροχή έκτακτης ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, επαναβεβαιώνοντας ο ELA θα συνεχιστεί εφόσον οι τράπεζες είναι «φερέγγυες» και διαθέτουν τις απαραίτητες εγγυήσεις, ενώ συμπλήρωσε πως η ΕΚΤ στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες με 118 δισ. ευρώ.

Ακόμα, ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι «Η ΕΚΤ κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για μια ισχυρή και αξιόπιστη συμφωνία η οποία θα είναι όχι μόνο προς το συμφέρον της Ελλάδας αλλά και προς το συμφέρον του ευρώ», ενώ τόνισε πως «η μπάλα της διαπραγμάτευσης βρίσκεται ξεκάθαρα στο στρατόπεδο της ελληνικής κυβέρνησης», η οποία και θα πρέπει να κάνει «τα επόμενα βήματα», υιοθετώντας τη θέση που έχουν ήδη λάβει τόσο το ΔΝΤ όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναφερόμενος στην περίπτωση που η Ελλάδα σταματήσει να εξυπηρετεί τα χρέη της, ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι η ΕΚΤ έχει πλέον όλα τα απαραίτητα τα εργαλεία να διαχειριστεί την κατάσταση, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «Δε θέλουμε να μπούμε σε αχαρτογράφητα νερά, όμως έχουμε όλα τα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις».

Τόνισε μάλιστα πως τα προβλήματα της Ελλάδας δε σημαίνουν απαραίτητα πως υπεύθυνοι είναι πάντα άλλοι, κι όχι η ίδια η Ελλάδα.

Παράλληλα, διαχωρίζοντας τη στήριξη της ΕΚΤ από τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, ο κ. Ντράγκι επεσήμανε ότι «Η ΕΚΤ δεν είναι πολιτικός θεσμός» και ότι «θα συνεχίσει να παίρνει τις αποφάσεις της σε καθεστώς πλήρους ανεξαρτησίας και με βάση τους κανόνες της», τονίζοντας ότι η όποια απόφαση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της Ελλάδας ανήκει αποκλειστικά στο Eurogroup και στα κράτη-μέλη, όχι στην Ευρωτράπεζα.

Τέλος, τόνισε πως χρειάζεται να υπάρξει «πολύ σύντομα» μια «γερή και σε βάθος συμφωνία» για την Ελλάδα, συμφωνία που θα διασφαλίζει μεν την «ανάπτυξη» και την «κοινωνική δικαιοσύνη», αλλά συνάμα θα είναι «δημοσιονομικά βιώσιμη» και θα λύνει τα εναπομείναντα προβλήματά του χρηματοπιστωτικού τομέα.Σχόλια