Ντράγκι: Η ΕΚΤ δε θα διστάσει να δράσει αν κινδυνεύσει η σταθερότητα των τιμών

Ντράγκι: Η ΕΚΤ δε θα διστάσει να δράσει αν κινδυνεύσει η σταθερότητα των τιμών

Ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δε θα διστάσει να αναλάβει δράση αν διαπιστώσει κινδύνους στη σταθερότητα των τιμών, είπε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

«Στον απόηχο της πρόσφατης χρηματοπιστωτικής αναταραχής, θα αναλύσουμε τις επιπτώσεις στις τράπεζές μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντράγκι και πρόσθεσε ότι «εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν κίνδυνοι για τη σταθεροποίηση των τιμών, σας διαβεβαιώνω ότι δε θα διστάσουμε να δράσουμε».

Ακόμη, ο κ. Ντράγκι δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η νομισματική πολιτική απαιτεί την ταυτόχρονη εφαρμογή των κατάλληλων δημοσιονομικών πολιτικών, οι οποίες μέσω των δημόσιων επενδύσεων και της μείωσης της φορολογίας, θα ενισχύσουν την ανάκαμψη.

Την ίδια ώρα, υπογράμμισε την ανάγκη υλοποίησης αποτελεσματικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον, να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας και να τονωθεί η παραγωγικότητα. «Όλα αυτά θα πρέπει να συμβαδίζουν με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας» έσπευσε να τονίσει.

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα, αναγνώρισε ότι ορισμένες τράπεζες είναι εκτεθειμένες σε υψηλού κινδύνου στοιχεία. «Η πρόσφατη πτώση των μετοχών αντανακλά την ανάγκη αναπροσαρμογής του επιχειρησιακού μοντέλου των τραπεζών», συμπλήρωσε.

Ξεκαθάρισε δε, ότι ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι βρισκόταν το 2012, γεγονός που οφείλεται στη σημαντική ενίσχυση της κεφαλαιακής του θέσης, Ορισμένες τράπεζες, συνέχισε ωστόσο, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως η αβεβαιότητα και το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τέλος, ο κ. Ντράγκι έκανε ειδική μνεία και στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, ξεκαθαρίζοντας ότι η ΕΚΤ δεν συνιστά μέρος των εν εξελίξει συζητήσεων. Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, οι διαπραγματεύσεις «θα πρέπει να λάβουν υπόψη την ενιαία αγορά και τη νομισματική ένωση». «Η περαιτέρω ενοποίηση της νομισματικής ένωσης θεωρείται ουσιώδης σημασίας», πρόσθεσε.Σχόλια