Ντράγκι: Η Ευρώπη θα είναι ισχυρή μόνο αν δρα ενωμένη

Ντράγκι: Η Ευρώπη θα είναι ισχυρή μόνο αν δρα ενωμένη

Ότι η Ευρώπη μόνο εάν δρα ενωμένα μπορεί να είναι ισχυρή, και αυτό αποδεικνύεται τόσο στην περίπτωση της Ελλάδας όσο και στην περίπτωση της προσφυγικής κρίσης, υποστήριξε μεταξύ άλλων ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Μιλώντας ενώπιον των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο επικεφαλής της ΕΚΤ παραδέχθηκε ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον ενέχει περισσότερους κινδύνους σήμερα από ό,τι πριν το καλοκαίρι.
«Χρειαζόμαστε χρόνο προκειμένου να αποφασίσουμε εάν η απώλεια του αναπτυξιακού momentum στις αναδυόμενες αγορές είναι προσωρινή ή μόνιμη» τόνισε εν συνεχεία, αναφερόμενος στην πηγή της οικονομικής αστάθειας.

Ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι η ΕΚΤ θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς όλες τις οικονομικές εξελίξεις, οι οποίοι θα ασκούν επιπτώσεις στην πορεία του ευρωπαϊκού πληθωρισμού. «Τα νομισματικά μας εργαλεία θα συνεχίσουν να λειτουργούν με στόχο την ευνοϊκή αλλαγή του περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά» διαβεβαίωσε.

Ακόμη, κατέστησε σαφές ότι «εάν οι καθοδικοί κίνδυνοι αυξηθούν περαιτέρω και επηρεάσουν την πορεία της οικονομίας, η ΕΚΤ δε θα διστάσει να δράσει». «Θα αναπροσαρμόσουμε το μέγεθος, το είδος και τη διάρκεια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, προκειμένου να ασκηθούν οι κατάλληλες πιέσεις προς τη σωστή κατεύθυνση», υπογράμμισε.

Τέλος, ο διοικητής της ΕΚΤ τόνισε ότι μία νομισματική ένωση απαιτεί την ύπαρξη ενός πολιτικού κέντρου, το οποίο θα λαμβάνει τις πρέπουσες δημοσιονομικές και οικονομικές αποφάσεις, ενώ αναφορικά με την τραπεζική ενοποίηση, ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι απαιτείται ένα κοινό ταμείο εκκαθάρισης, όπως επίσης και ένα κοινό σύστημα διασφάλισης των ευρωπαϊκών καταθέσεων.Σχόλια