Ο Αλέξης Τσίπρας καθησυχάζει Βρυξέλλες και ΕΚΤ

Ο Αλέξης Τσίπρας καθησυχάζει Βρυξέλλες και ΕΚΤ

«Καμιά πλευρά δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους», υπογραμμίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε μια προσπάθεια να χαμηλώσει τους τόνους σε σημερινό άρθρο του που δημοσιεύει το Bloomberg.

Η δήλωση του πρωθυπουργού στο Bloomberg προέκυψε μετά από το κλίμα που του μεταδόθηκε για την Ελλάδα από τους Μάρτιν Σουλτς, Γέρουν Ντάισελμπλουμ και Μάριο Ντράγκι, με τους οποίους συνομίλησε τηλεφωνικά αργά χθες βράδυ. Συγκεκριμένα την στροφή του κ. Τσίπρα την αποδίδουν σε μία σειρά επικοινωνιών και επαφών που έγιναν τα τελευταία εικοσιτετράωρα με αξιωματούχους σε Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτον.

Ο κ. Τσίπρας θέλησε να στείλε ένα πολύ σαφές μήνυμα μέσα από το άρθρο του που δημοσίευσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg το Σάββατο μεσημέρι. Ήταν ένας τρόπος να στείλει ένα μήνυμα καθησυχασμού στους εταίρους μετά το αρνητικό κλίμα που κυριάρχησε στην συνέντευξη τύπου μεταξύ του κ. Βαρουφάκη και του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ που έκανε το γύρο του κόσμου.

Ο κ. Τσίπρας θέλησε να στείλει ένα πολύ σαφές μήνυμα μέσα από το άρθρο του που δημοσίευσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg το Σάββατο μεσημέρι. Ήταν ένας τρόπος να στείλει ένα μήνυμα καθησυχασμού στους εταίρους μετά το αρνητικό κλίμα που κυριάρχησε στην συνέντευξη τύπου μεταξύ του κ. Βαρουφάκη και του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ που έκανε το γύρο του κόσμου.

Ο κ. Τσίπρας εκφράζει τη βεβαιότητα ότι παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις, «σύντομα θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη», ζητώντας παράλληλα πίστωση χρόνου για την δημιουργία ενός προγράμματος ανάκαμψης:

«Αντιθέτως, αυτό που σημαίνει (σ.σ. η εντολή του ελληνικού λαού) είναι ότι χρειαζόμαστε χρόνο ώστε να αναπνεύσουμε και να δημιουργήσουμε το δικό μας μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης, το οποίο –μεταξύ άλλων- θα ενσωματώνει τους στόχους των πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των ριζικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους».

«Είμαι πεπεισμένος ότι μία συμφωνία σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας, αφού το κοινό μας συμφέρον είναι η οικονομική σταθερότητα και η ανάκαμψη για το κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη», καταλήγει ο πρωθυπουργός.

ΝΔ: Στο συρτάρι βάζει το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, ο Τσίπρας

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Κώστας Καραγκούνης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα στο Bloomberg, κατηγορεί τον πρωθυπουργό πως «προκειμένου να καθησυχάσει τις Αγορές, τις οποίες όμως δεν αναγνωρίζει, βάζει στο συρτάρι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και ανακοινώνει νέο Μνημόνιο, που ο ίδιος το βαφτίζει Μεσοπρόθεσμο» .

Ενώ στην δήλωσή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ, προσέθεσε πως «την ίδια ώρα δηλώνει πλέον αποφασισμένος να αποπληρώσει μέσω του νέου Μνημονίου, μόνον τα δάνεια προς ΕΚΤ και ΔΝΤ και όχι τις υποχρεώσεις μας προς τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, από τους οποίους όμως, ζητά την αλληλεγγύη τους.

Όμως, προϋπόθεση για την αποπληρωμή των δανείων προς ΕΚΤ και ΔΝΤ είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την οποία αρνείται και η καταβολή της δόσης των 7,5 δις, την οποία δεν θέλει.Ο κ. Τσίπρας δεσμεύεται επίσης για δύο ακόμα πράγματα. Για ριζικές μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο πελατειακό κράτος, και για πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, που σημαίνει νέο δάνειο για την αποπληρωμή των τόκων» .

«Πως όμως θα πετύχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, όταν μόνον οι άμεσες παροχές του ξεπερνούν τα 12 δις; Πώς θα καταπολεμήσει το πελατειακό κράτος, όταν καταργεί την αξιολόγηση και ανακοινώνει την πρόσληψη χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και μάλιστα χωρίς ΑΣΕΠ και αξιοκρατία; Τι είδους μεταρρυθμίσεις υπόσχεται, όταν ήδη έχει ανακοινώσει την ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων, την ακύρωση του ανοίγματος επαγγελμάτων, την επαναφορά των αιωνίων φοιτητών και τόσα άλλα;» , αναρωτιέται ο κ. Καραγκούνης.

«Ο κ. Τσίπρας μπορεί να προσπαθεί να ξεγελάσει τις συνιστώσες του, αλλά οι χειρισμοί του είναι επικίνδυνοι για τη χώρα» , καταλήγει ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Ποτάμι: Να φύγει η χώρα από την «γκρίζα ζώνη της αντιευρωπαϊκής ρητορείας»

«Ο Αλέξης Τσίπρας θέλοντας να καθησυχάσει τον ελληνικό λαό, προχώρησε σε τρεις παραδοχές, τις οποίες το Ποτάμι από καιρό έχει κάνει: ότι αναζητάμε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία για την Ελλάδα και για ολόκληρη την Ευρώπη, ότι δεν αμφισβητούμε τις δανειακές μας υποχρεώσεις απέναντι στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ και ότι δεν θα δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους» σχολιάζει το Ποτάμι για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο Bloomberg.

«Εκείνο που μένει είναι», αναφέρει σχετική ανακοίνωση, «όλες οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα μέλη της κυβέρνησης – μη εξαιρουμένων και των ΑΝΕΛ- να συνειδητοποιήσουν έστω και τώρα αυτές τις τρεις αλήθειες και να μην πειραματίζονται με εξαγγελίες που δυναμιτίζουν τις σχέσεις μας με τους εταίρους μας. Η χώρα πρέπει το συντομότερο να φύγει από την «γκρίζα ζώνη της αντιευρωπαϊκής ρητορείας» και να προχωρήσει σε «ριζικές μεταρρυθμίσεις, χτύπημα της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους».


Σχόλια