Ο Μπόρις Τζόνσον είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας

Ο Μπόρις Τζόνσον είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας

Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, ο άνθρωπος που ηγήθηκε της νικηφόρας εκστρατείας υπέρ του Brexit, διορίστηκε την Τετάρτη υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας από τη νέα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Ωστόσο, ο ρόλος του στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για τη μελλοντική σχέση του Λονδίνου με την ΕΕ αναμένεται ότι θα είναι περιορισμένος, αφού η Μέι διόρισε υπουργό Brexit τον Ντέιβιντ Ντέιβις.

«Η βασίλισσα ενέκρινε τον διορισμό του Ντέιβιντ Ντέιβις στη θέση του υπουργού Αρμόδιου για την Αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε ανακοίνωση του γραφείου της Μέι που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ο Ντέιβις, σημαίνον στέλεχος των Συντηρητικών στο βρετανικό κοινοβούλιο και ατυχήσας αντίπαλος του Ντέιβιντ Κάμερον στην κούρσα για την ηγεσία των Τόρις το 2005, διορίστηκε υπουργός Αρμόδιος για την Αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε άρθρο του το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο Conservative Home τη Δευτέρα, ο Ντέιβις, σθεναρός υποστηρικτής του Brexit, εξέφερε την άποψη ότι το Λονδίνο δεν θα πρέπει να βιαστεί να επικαλεστεί το Άρθρο 50 (της Συνθήκης της Λισαβόνας) ώστε να αρχίσει η διαδικασία εξόδου του ΗΒ από την ΕΕ.

Την ίδια ώρα, στη θέση του υπουργού Οικονομικών της χώρας η Μέι διόρισε τον πρώην ΥΠΕΞ Φίλιπ Χάμοντ, ενώ διόρισε τον Λίαμ Φοξ, έναν από τους ηγέτες της εκστρατείας υπέρ του Brexit, υπουργό Διεθνούς Εμπορίου.

Ο Φοξ, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Άμυνας (2010-2011) ενώ είχε επίσης αναλάβει διάφορες άλλες θέσεις σε κυβερνήσεις των Τόρις κατά το παρελθόν, θα κληθεί να συνάψει νέες διεθνείς εμπορικές συμφωνίες μετά την απόφαση των Βρετανών στο δημοψήφισμα του Ιουνίου το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Νωρίτερα, το BBC μετέδωσε -και κατόπιν η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε- ότι η Άμπερ Ραντ διορίζεται υπουργός Εσωτερικών -μέχρι σήμερα ήταν υφυπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής- ενώ έγινε επίσης γνωστό από το γραφείο της Μέι ότι ο Μάικλ Φάλον θα παραμείνει στο υπουργείο Άμυνας.

 Σχόλια