5:25 Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Ο...χρήσιμος κ. Τσίπρας

Ο...χρήσιμος κ. Τσίπρας

Το πιο…σκληρό μνημόνιο από το 2010 που ξεκίνησαν οι περιπέτειες της ελληνικής οικονομίας, έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είχε αποκαλύψει το ereportaz από τον Σεπτέμβριο του 2013, όντας κυβέρνηση  ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, οι δανειστές θεωρούσαν επιβεβλημένο νέο μνημόνιο για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που θα προέκυπτε το 2014-16. Διαβάστε αναλυτικά [εδώ]

Στο ενδιάμεσο, όμως με τη πρόφαση της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας, διεξήχθησαν εκλογές και τη σκυτάλη πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ. Από τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Αλέξης Τσίπρας πίεζε ασφυκτικά την τότε συγκυβέρνηση, να πάει σε εκλογές, ενώ ακόμη δεν έχει τελειώσει η θητεία Παπούλια κι ενώ Σαμαράς, Βενιζέλος, αφήνουν το περιθώριο να πάμε σε εκλογές αφού πρώτα ψηφιστεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Σταύρος Δήμας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ανέβηκε στην εξουσία ως αντιμνημονιακό κόμμα. Με ένα πρόγραμμα Θεσσαλονίκης που είχε ως πρωταρχικό στόχο την ελάφρυνση των μικρομεσαίων. Μετά από έξι μήνες «σκληρών» διαπραγματεύσεων, που σύμφωνα με υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Γιάνης Βαρουφάκης, δεχόμασταν «βολές» από τους «Θεσμούς» και οικονομική ασφυξία. Ενώ ο Πρωθυπουργός, συνέχιζε να υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να πάρει σκληρά και επώδυνα μέτρα.

Έπειτα από 6μηνη… διαπραγμάτευση, όπου η Ελλάδα έχει χάσει κάθε διαπραγματευτική ισχύ ο πρωθυπουργός προσφεύγει στη διέξοδο του,  δημοψηφίσματος, με όλους του δείχτες της οικονομίας σε πτώση και τα αποθεματικά όλων των φορέων και ταμείων στον… πάτο.

Η συμφωνία ήταν σχεδόν προεδιαγεγραμένη ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, καλείται τώρα να ξεπεράσει το σκόπελο που «έπεφταν» ΝΔ -ΠΑΣΟΚ , από τις αναταράξεις σε όλη την κοινωνία, να περάσει και να υλοποιήσει το πιο δύσκολο μνημόνιο, απ’ οσα μνημόνια έχει συνάψει η χώρα μέχρι σήμερα. Εν τέλει η ελληνική κυβέρνηση φέρνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μία πρόταση – κακό αντίγραφο της πρότασης Γιούνκερ, όπως παραδέχτηκε και ο πρόεδρος Σούλτς σε συνέντευξη Τύπου τις προηγούμενες μέρες. Ομως τα πραγματα στην συνεχεια εκτυλίσσονται ακομα χειρότερα. Στη σύνοδο κορυφής οι δανειστές γνωρίζοντας οτι δεν υπάρχει άλλος δρόμος απαιτούν γη και ύδωρ. Η 17ωρη ελληνική αντίσταση δεν αποδίδει. Τα ξημερώματα της Δευτέρας η προσυμφωνια ανοίγει το δρόμο για το Μνημονιο 3. Το πιο σκληρό Μνημόνιο.

Τα μέτρα -σοκ της ελληνικής πλευράς

Αναλυτικότερα προβλέπει:

-Δάνειο 86 δισ. ευρώ μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, με τη «συνεχιζόμενη και πλήρη εμπλοκή του ΔΝΤ» το οποίο μπορεί να εκταμιεύσει επιπλέον 16 δισ. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμά του.

-Αναπτυξιακό «πακέτο» 35 δισ. ευρώ.

-Αναδιάρθρωση χρέους: Το Eurogroup αποκλείει το κούρεμα στην ονομαστικά αξία του χρέους αλλά προκρίνει «σημαντικό πακέτο μέτρων για τη στήριξη της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους τα οποία θα εξομαλύνουν το μονοπάτι εξυπηρέτησης και θα μειώσουν σημαντικά το κόστος (σ.σ.:τοκοχρεολύσια)».

-Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας 50 δισ. ευρώ. Θα έχει την έδρα του στην Ελλάδα. Θα περάσουν σε αυτό περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου. Από τις πωλήσεις και την αξιοποίηση της περιουσίας τα 25 δισ. ευρώ θα ενισχύσουν τις τράπεζες, τα 12,5 δισ. ευρώ ευρώ θα κατευθυνθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους και το υπόλοιπα 12,5 δισ. ευρώ για επενδύσεις που θα αποφασιστούν από την Ελλάδα.

-Στενότερη επιτήρηση με παρουσία των Τριών Θεσμών στην Αθήνα.

Τα μέτρα

Η Ελλάδα καλείται ως την Τετάρτη 15 Ιουλίου να περάσει από τη Βουλή προαπαιτούμενες ενέργειες:

-Τη βελτιστοποίηση του συστήματος ΦΠΑ και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης για την αύξηση των εσόδων.

Τι σημαίνει: Ο ΦΠΑ στην εστίαση ανεβαίνει άμεσα από το 13% στο 23%. Στα ξενοδοχεία μετακινείται από το 6,5% στο 13% από τον Οκτώβριο του 2015. Προβλέπεται σταδιακή κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά από τον Οκτώβριο του 2015. Αφορά δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς με εξαίρεση την άγονη γραμμή. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2016 και θα καθοριστούν «δημοσιονομικά ουδέτερα μέτρα» για να αποζημιωθούν οι φτωχότεροι κάτοικοι.

-Προκαταβολικά μέτρα για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Τι σημαίνει:Εφαρμόζεται από τον Ιούλιο εφέτος σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης που θα φτάσει το 2022 το 67ο έτος ηλικίας ή το 62ο με 40 χρόνια εισφορών. Εξαιρούνται βαρέα και ανθυγιεινά και μητέρες τέκνων με αναπηρία. Για το ΕΚΑΣ προβλέπεται σταδιακή κατάργηση για όλους ως το τέλος του 2019. Από τον Μάρτιο του 2016 θα θιγεί το 20% των δικαιούχων με βάση ειδικά κριτήρια.

Αύξηση των εισφορών των συνταξιούχων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το 4% στο 6% σε κύρια και επικουρικά ταμεία και ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων υπό το ΕΤΑ ως την 1η Ιανουαρίου.

-Εξασφάλιση της πλήρους ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ.

-Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

-Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του toolkit του ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένων των Κυριακών, της ιδιοκτησίας των φαρμακείων, γάλακτος, αρτοποιείων {επόμενο βήμα θα είναι οι τα προϊόντα εκτός φαρμακείου}, όπως επίσης και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που είναι κρίσιμα από μακροοικονομικής άποψης (πχ θαλάσσιες μεταφορές).

Παράλληλα η συμφωνία προβλέπει:

-Μείωση αμυντικών δαπανών κατά 100 εκατ. ευρώ το 2015 και κατά 200 εκατ. ευρώ το 2016.

-Πρόσθετα μέτρα: Δύο πρόσθετα μέτρα, ύψους 330 εκατ. ευρώ, προβλέπονται αν υπάρξουν δημοσιονομικές αποκλίσεις:

1. Αύξηση φορολογικού συντελεστή για έσοδα από ενοίκια από το 11% στο 15% για ετήσια εισοδήματα κάτω από 12.000 ευρώ (αποφέρει έσοδα 160 εκατ. ευρώ) και από το 33% στο 35% για ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ (αποφέρει έσοδα 40 εκατ. ευρώ).

2. Ο φόρος στις επιχειρήσεις θα ανέβει από το 26% στο 29%, δηλαδή 1% πάνω από τη βασική πρόβλεψη της πρότασης για αύξηση από το 26% στο 28%. Η νέα αύξηση υπολογίζεται ότι θα φέρει επιπλέον έσοδα 130 εκατ. ευρώ.

-Αποκρατικοποιήσεις: Ενεργοποιούνται οι διαγωνισμοί για ΟΛΠ και ΟΛΘ ως το τέλος Οκτωβρίου. Θα ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για τα περιφερειακά αεροδρόμια, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την Εγνατία οδό και το Ελληνικό. Τα περιφερειακά αεροδρόμια θα πωληθούν στον νικητή του διαγωνισμού με τους ισχύοντες όρους.

– Ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο από 1.1.2016 με αναπροσαρμογές στους μισθούς ανάλογα με τα προσόντα και τη θέση ευθύνης.

– Νέο μόνιμο σχήμα κινητικότητας στο Δημόσιο. Θα εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο του 2015 με στόχο την καλύτερη κατανομή του προσωπικού ανά τομέα και την αντιμετώπιση ελλείψεων.

 

 

 

 

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας