Ο… εξάψαλμος

Ο… εξάψαλμος

• Πολλά ονόματα υποψηφίων έχουν ακουστεί και ακούγονται για τη Μητρόπολη της Λάρισας,μια καθόλου τυχαία Μητρόπολη,για την οποία σφάχτηκαν στο παρελθόν ουκ ολίγοι. Και ακούγονται ακόμη ονόματα μέχρι το Μαντείο…της Ζάλτσας να ανακοινώσει το όνομα του υποψηφίου που θα στηρίξει,ακόμη έναν άχρηστο δηλαδή,χωρίς προσόντα και χαρίσματα,όπως έκανε και σε άλλες περιπτώσεις…Μεταξύ των άλλων ακούστηκε και το όνομα του Αρχιμ.Ιερωνύμου Νικολόπουλου,πρώτου γραμματέως της Ιεράς Συνόδου. Ευτυχώς για τον ίδιο γιατί είχε αρχίσει να φοβάται, ότι θα αφήσει τα κόκκαλά του στα γραφεία του Συνοδικού Μεγάρου με τον κίνδυνο μετά από χρόνια να ανακαλυφθεί ο σκελετός του επάνω σε ένα γραφείο γεμάτο κατηγορητήρια κληρικών…αφού διέπρεψε στη σύνταξη κατηγορητηρίων για λογαριασμό των συνοδικών πειθαρχικών! Στη Λάρισα πρέπει να αρχίσουν σιγά σιγά να ξεχειλώνουν τους δεσποτικούς θρόνους των Ναών για να χωρέσει ο νέος υπέρβαρος Μητροπολίτης.

• Αυτό πάλι κι αν είναι αστείο στα όρια της γελοιότητας,η επίσημη Εκκλησιαστική διοίκηση να ονομάζει τα πειθαρχικά της συμβούλια ακόμη και σήμερα δικαστήρια,όταν το ΣτΕ με πάγια νομολογία του προ δεκαετιών έχει καταργήσει τον όρο Εκκλησιαστικά δικαστήρια μετονομάζοντάς τα σε πειθαρχικά συμβούλια,επισημαίνοντας ότι η Εκκλησία δεν έχει το δικαίωμα να διατηρεί δικαστήρια,αφού αυτό αποτελεί προνόμιο του κράτους μόνο. Παρά ταύτα οι Μητροπολίτες συνεχίζουν να αυτοχρίονται δικαστές εφαρμόζοντας έναν απαρχαιωμένο νόμο τον 5383 του 1932,τα μισά άρθρα του οποίου έχει καταργήσει με πάγια νομολογία του το Ανώτατο διοικητικό δικαστήριο και σήμερα δεν έχουν καμία νομική ισχύ και εφαρμογή. Και δεν μπαίνει στη διαδικασία η Εκκλησία να εκσυγχρονίσει και να επικαιροποιήσει αυτόν τον παραπληγικό νόμο που είναι τόσο απαραίτητος για την πειθαρχία των κληρικών της. Αλλά είπαμε… επί Ιερωνύμου δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα,όλα έχουν μπει στη φορμόλη! Μήπως άλλαξε τίποτα στο μηχανισμό εκλογής αρχιερέων;; Παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς του κ. Ιερωνύμου προεκλογικά…

• Σε δίκη παραπέμπεται ο Επίσκοπος Ωλένης Αθανάσιος Μπαχός,βοηθός του Μητροπολίτη Ηλείας Γερμανού, από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηλείας,ο οποίος άσκησε ποινική δίωξη κατά του Επισκόπου για ποινικά αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος. Η συνέχεια θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα δοθεί στις δικαστικές αίθουσες του Πύργου.

•Κατηγορηματικό «Όχι» από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο αίτημα αναγνώρισης της Εκκλησίας των Σκοπίων με όνομα που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγά του.Ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τόνισε στην εισηγητική του ομιλία στην πρόσφατη Σύναξη της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου στην Κωνσταντινούπολη, πως η λύση που θα δοθεί για την Εκκλησία των Σκοπίων δεν θα συμπεριλαμβάνει τον όρο Μακεδονία ή παράγωγο αυτής.Στη σύναξη της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου συμμετείχαν και οι Μητροπολίτες της Μακεδονίας και της Θράκης, που ανήκουν στην πνευματική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου.Οι Μητροπολίτες των «Νέων Χωρών» άκουσαν με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη δήλωση του Παναγιωτάτου, ο οποίος θέτει φραγμό στους σχεδιασμούς Συριζαίων και Σκοπιανών, αλλά επιπροσθέτως δίνει και απάντηση στις επιδιώξεις άλλων Εκκλησιών όπως του Πατριαρχείου της Βουλγαρίας, που έσπευσε να αναγνωρίσει την ψευτομακεδονική Εκκλησία της FYROM. Λεβέντικα ο Βαρθολομαίος και αποφασιστικά διέσωσε την καταρρακωμένη εθνική υπερηφάνεια των Ελλήνων μετά την κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών!

• Σε ιστοσελίδα Εκκλησιαστικών ειδήσεων διαβάσαμε, ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατευθύνει τα πράγματα στην απαλλαγή του Μητροπολίτη Αιτωλίας Κοσμά από το βραχνά της Δικαιοσύνης λόγω των δικαστικών εκκρεμοτήτων που έχει. Με ποιά αρμοδιότητα κάνει ο Αρχιεπίσκοπος αυτές τις παρεμβάσεις αν είναι βάσιμο το δημοσίευμα;; Ρωτάμε την Ελληνική Δικαιοσύνη να μας απαντήσει,αλλιώς να παρέμβει Εισαγγελέας και να ελέγξει τη σοβαρή αυτή καταγγελία. Εκτός αν οι Μητροπολίτες και ο κ. Ιερώνυμος έχουν προνομιακή μεταχείριση από τη Δικαιοσύνη σε σχέση με τους υπόλοιπους Έλληνες…όνειδος για τη Δικαιοσύνη αν συμβαίνει!!!

• Την υποψηφιότητα του Αρχιμ.Ιερωνύμου Νικολοπούλου για τη Λάρισα υποστηρίζει σθεναρά στον Αρχιεπίσκοπο ο Μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας σε συνεργασία με το Μητροπολίτη του «Σκάσε επιτέλους»… Εκεί κατάντησε η Ιεραρχία να εξαρτάται από τη γνώμη και τις προτιμήσεις του Ιλίου Αθηναγόρα. Επειδή έχουν τον ίδιο δικηγόρο Αθηναγόρας και Νικολόπουλος πρέπει να τον προωθήσει και για Λαρίσης; Πολύ αξιόπιστα και αξιοκρατικά τα κίνητρα Ιλίου και Αρχιεπισκόπου Άγιοι Αρχιερείς Ε;; Ας ελπίσουμε ότι η σεπτή Ιεραρχία θα διασώσει το κύρος της καταρρακωμένης Εκκλησίας.

Σχόλια