6:34 Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Ο ESM ενέκρινε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

Ο ESM ενέκρινε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ανακοίνωσαν σήμερα ότι ενέκριναν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος της Ελλάδας.

Όπως αναφέρει ο ESM σε σχετική ανακοίνωση, τα μέτρα έχουν σχεδιαστεί να μειώσουν τον επιτοκιακό κίνδυνο για την Ελλάδα με την ανταλλαγή – μεταξύ άλλων – ενός μέρος του χρέους σε σταθερό από κυμαινόμενο επιτόκιο, και να ελαφρύνουν το βάρος των αποπληρωμών για την Ελλάδα.

“Τα μέτρα που εγκρίθηκαν από τα Δ.Σ. του ESM και του EFSF είναι ένα σημαντικό βήμα για να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους”, αναφέρει ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling σε σχετική ανακοίνωση και προσθέτει: “Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, η πλήρης εφαρμογή των εν λόγω μέτρων αναμένεται να οδηγήσει σε συνολική μείωση του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2060. Περιμένουμε επίσης οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδα να υποχωρήσουν κατά σχεδόν πέντε ποσοστιαίες μονάδες στον ίδιο χρονικό ορίζοντα”,

“Η σημαντική ανακούφιση χρέους δεν έχει επιπτώσεις στον προϋπολογισμό των κρατών μελών του ESM. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του ESM και του EFSF θα ελαφρύνουν το βάρος του χρέους της Ελλάδας, αλλά η τελική επιτυχία του προγράμματος έγκειται στην αδιάλειπτη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση”, υπογραμμίζει.

Το Δ.Σ. του ESM ενέκρινε τρεις δέσμες μέτρων για τη μείωση του επιτοκιακού κινδύνου: η πρώτη αφορά μια ανταλλαγή ομολόγων, στο πλαίσιο της οποίας χρεόγραφα κυμαινόμενου επιτοκίου που διατέθηκαν από τον ESM στην Ελλάδα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα ανταλλαγούν για χρεόγραφα σταθερού επιτοκίου. Το δεύτερο σχέδιο θα επιτρέπει στον ESM να εισέρχεται σε συμφωνίες ανταλλαγής (swap) για να μειώνει τον κίνδυνο η Ελλάδα να πρέπει να πληρώνει υψηλότερα επιτόκια στα δάνεια της όταν θα ξεκινήσει η άνοδος των επιτοκίων στις αγορές. Το τρίτο σχέδιο είναι γνωστό ως “matched funding” και προβλέπει την έκδοση μακροπρόθεσμων ομολόγων τα οποία θα ταιριάζουν στενά με την ωρίμανση των ελληνικών δανείων, και συνεπάγεται ο ESM να επιβάλει ένα σταθερό επιτόκιο για τις μελλοντικές εκταμιεύσεις στην Ελλάδα.

Το Δ.Σ. του EFSF επίσης ενέκρινε μια ανταλλαγή ομολόγων, παρόμοια όσον αφορά τον σκοπό και το σχέδιο με την ανταλλαγή των ομολόγων του ESM, η οποία θα αφορά τα χρεόγραφα κυμαινόμενου επιτοκίου του EFSF. Επιπλέον, ο EFSF παραιτήθηκε από το ενισχυμένο (step-up) επιτόκιο για το έτος 2017 στη δόση των €11,3 δισ. που είχε χρησιμοποιηθεί για να χρηματοδοτηθεί η επαναγορά χρέους. Αρχικά είχε προβλεφθεί περιθώριο 2%, με έναρξη από το 2017.

Ένα επιπλέον μέτρο – η εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής στον EFSF – θα διεξαχθεί σε τεχνικό επίπεδο από τον EFSF. Αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2017.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν τα εν λόγω μέτρα στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου 2016.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας