Ο Γιούνκερ επαναφέρει το ζήτημα των κοινών ελληνοτουρκικών περιπολιών & ανεβάζει τους τόνους

Ο Γιούνκερ επαναφέρει το ζήτημα των κοινών ελληνοτουρκικών περιπολιών & ανεβάζει τους τόνους

Υπέρ της σύστασης κοινής, ελληνοτουρκικής ακτοφυλακής, στο Αιγαίο, με απώτερο σκοπό να παραμείνουν ανοιχτά τα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης, τάχθηκε για άλλη μία φορά ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εκφράζοντας μάλιστα την απορία του για το γεγονός ότι η Ελλάδα απέρριψε την σχετική πρότασή του.

«Τα εσωτερικά σύνορα πρέπει να μείνουν ανοιχτά. Και αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι τα εσωτερικά σύνορα θα παραμείνουν ανοιχτά πρέπει να φυλάξουμε καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην Φρανκφούρτη, με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους στην Προεδρία της Κομισιόν.

Επανερχόμενος στην πρότασή του για ελληνοτουρκική ακτοφυλακή ανέφερε σε ιδιαίτερο ύφος και με σαφείς αιχμές κατά της ελληνικής πλευράς:

«Είχα π.χ. προτείνει και αντιμετώπισα μεγάλες αντιδράσεις, Έλληνες και Τούρκοι να διαθέσουν μια κοινή ακτοφυλακή μεταξύ της Τουρκίας και των ελληνικών νησιών. Οι Τούρκοι συμφωνούν, οι Έλληνες όχι. Πού ζούμε; Το θέμα είναι ότι πρέπει να τσακωνόμαστε τώρα για 10 χιλιόμετρα θαλάσσιου πλάτους, ποιος είναι πού και για ποιο πράγμα αρμόδιος ή να σώσουμε ανθρώπινες ζωές; Μερικές φορές μιλάμε μακριά από τα πραγματικά θέματα της ζωής», είπε ο κ. Γιούνκερ και τόνισε ότι «χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκά οργανωμένη ακτοφυλακή», επισημαίνοντας ότι θα υποβάλει σχετική πρόταση ήδη εντός του έτους.

Ακόμη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ότι με το θέμα των προσφύγων επανέρχονται στην επιφάνεια παλιές αντιπαλότητες.

«Αυτό το είδαμε στην περίπτωση της Ελλάδας. Το νιώθουμε και τώρα με την ελλιπή διάθεση για αλληλεγγύη κάποιων κρατών-μελών της ΕΕ. Δε θα μπορούσα να φανταστώ την εικόνα της Γερμανίδας καγκελαρίου με στολή Ναζί στους δρόμους της Αθήνας. Μετά από 60 χρόνια ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, δεν μπορούσα να φανταστώ τέτοιες εικόνες ή ότι κάποιοι από αυτούς οι οποίοι έγιναν μέλη της ΕΕ μετά την αλλαγή στην Ευρώπη θα απομακρύνονταν από την ουσιαστική αλληλεγγύη. Δε γίνεται έτσι», δήλωσε ο Λουξεμβούργιος πολιτικός, και συνέχισε λέγοντας ότι προτιμά μια Γερμανίδα καγκελάριο που «αντιμετωπίζει τα προβλήματα και δείχνει ότι έχει και καρδιά», την στηρίζει σθεναρά και εκτιμά ότι έχει καταγράψει «τρομερή επίδοση» στο προσφυγικό.Σχόλια