Ο… γολγοθάς συνεχίζεται: Κατασχέσεις, επικουρικές και από αύριο το… κουαρτέτο στην Αθήνα

Ο… γολγοθάς συνεχίζεται: Κατασχέσεις, επικουρικές και από αύριο το… κουαρτέτο στην Αθήνα

Από σήμερα Δευτέρα ανοίγει επίσημα ο δρόμος για τις κατασχέσεις, αφού το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ και τις τράπεζες αναλαμβάνουν… δράση και βάζουν σε κίνδυνο 147.000 οφειλέτες που χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ, αλλά δεν έχουν υπαχθεί σε καμία ρύθμιση χρεών, μιας και από τις 31 Οκτωβρίου έληξε η αναστολή λήψης αναγκαστικών μέτρων.

Σήμερα, Δευτέρα, θα γίνει η ηλεκτρονική αποστολή περίπου 50 κατασχετηρίων για να διαπιστωθεί η ομαλή λειτουργία του συστήματος, ενώ στη συνέχεια, το όριο που έχει τεθεί είναι να γίνεται σε καθημερινή βάση, αν χρειάζεται, αποστολή έως και 600 κατασχετηρίων ανά Πιστωτικό Ίδρυμα.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΚΕΑΟ στα μητρώα του έχουν ενταχθεί για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ, συνολικά 275.857 περιπτώσεις οφειλετών, είτε φυσικών, είτε νομικών προσώπων. Με δεδομένο ότι έως τα τέλη Σεπτεμβρίου είχαν απομείνει στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών 85.749 οφειλέτες, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν 190.108 περιπτώσεις οφειλετών, στους οποίους μπορεί να υπάρξει η επίδοση, του σχετικού ηλεκτρονικού κατασχετηρίου.

Δεν περνάει η πρόταση της κυβέρνησης για… εναλλακτικά μέτρα έτσι ώστε να μην υπάρξει κούρεμα των επικουρικών συντάξεων.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση συνεχίζει τη μνημονιακή πολιτική και… ξεκινάει τις περικοπές (και) στις επικουρικές συντάξεις 800.000 συνταξιούχων.

Στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται σενάρια περιστολής των δαπανών, με στοχευμένες παρεμβάσεις στις υψηλές επικουρικές συντάξεις, στα εφάπαξ των ταμείων πρόνοιας που από τον Αύγουστο του 2013 έχουν κηρύξει παύση νέων πληρωμών και στα μερίσματα σε 280.000 πολιτικούς συνταξιούχους, που με πολύ κόπο και με συνεχή δάνεια πληρώνονται το τελευταίο εξάμηνο.

Όλα αυτά την ώρα που οι κύριες συντάξεις για όσους αποχωρούν μετά την 1/7/2015 είναι από 20% ως και 40% χαμηλότερες σε σχέση με εκείνες που είχαν υπολογίσει αρχικά, ενώ από τον επόμενο χρόνο ξεκινάει και η μείωση στο ΕΚΑΣ που θα οδηγήσει σε απώλεια ως και 250 ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους ως το 2019.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει μια σύσκεψη εργασίας το σε λίγη ώρα με υπουργούς και συνεργάτες στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί θα… κλειδώσουν τα επόμενα βήματα σε επίπεδο χρονοδιαγράμματος και στρατηγικής, αφού αύριο Τρίτη, καταφθάνει στην Αθήνα και πάλι το κλιμάκιο των επικεφαλής των δανειστών, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από την Τετάρτη.Σχόλια