Ο… κακός μας ο καιρός!

Ο… κακός μας ο καιρός!

Στα λευκά έχουν ντυθεί πολλές περιοχές της χώρας, με την κακοκαιρία να συνεχίζεται για έκτη ημέρα, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα στις μετακινήσεις.

Σήμερα στο επίκεντρο του χιονιά βρέθηκαν Ήπειρος, Ανατολική Μακεδονία, Ανατολική Στερεά και Θεσσαλία, όπου από το πρωί σημειώνεται έντονη χιονόπτωση.

Στα Γιάννενα το ύψος του χιονιού έφτασε τους 50 πόντους και στην Λάρισα τους 30, ενώ λευκό πέπλο έχει απλωθεί και πάνω από τη Λαμία. Καβάλα και Δράμα το μεσημέρι βρέθηκαν στο επίκεντρο χιονοθύελλας που προκάλεσε πολλά προβλήματα, ενώ και στη Θεσσαλονίκη τα προβλήματα παραμένουν, αν και έχουν περιοριστεί.

Καλυμμένος από χιόνι είναι επίσης ο Βόλος, τα Τρίκαλα, η Καρδίτσα και όλα τα χωριά της περιοχής, ενώ στον Έβρο οι περισσότεροι δήμοι έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς το πυκνό χιόνι έχει δημιουργήσει τεράστιες δυσκολίες στις μετακινήσεις.

Την ίδια ώρα, δραματική είναι η κατάσταση σε Κύμη, Σκόπελο και Αλόννησο, όπου οι κάτοικοι παραμένουν χωρίς ρεύμα και νερό, ενώ το χιόνι φτάνει τα δύο μέτρα.

Ακόμη, η κακοκαιρία έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα και στο δίκτυο του ΟΣΕ, με αποτέλεσμα την πολύωρη ταλαιπωρία εκατοντάδων επιβατών.

Στους 50 πόντους το χιόνι στα Γιάννενα

Τους 50 πόντους φτάνει το χιόνι στην πόλη των Ιωαννίνων, με τα εκχιονιστικά μηχανήματα να δίνουν πραγματική μάχη κατά τη διάρκεια της ημέρας προσπαθώντας να καθαρίσουν τους δρόμους.

Λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας, ο Εμπορικός Σύλλογος της περιοχής συνέστησε στους καταστηματάρχες να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, ενώ κλειστά παρέμειναν και τα φροντιστήρια.

Παράλληλα, τα δρομολόγια του αστικού ΚΤΕΛ έχουν διακοπεί από τα ξημερώματα, ενώ αναβλήθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννιτών. Η κίνηση των αυτοκινήτων στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ εξακολουθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό και τις εθνικές οδούς σε φορτηγά άνω των 3,5 τόνων.

Λάρισα: Διακοπή δρομολογίων του ΚΤΕΛ

Η έντονη χιονόπτωση που ξεκίνησε από τα ξημερώματα στη Λάρισα είχε ως αποτέλεσμα να καλυφθούν με χιόνι που σε ορισμένα σημεία ξεπερνά τα 30 εκατοστά ακόμα και οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης.

Εξαιτίας της κακοκαιρίας έχουν διακοπεί όλα τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ προς όλες τις κατευθύνσεις, εκτός από εκείνα που πραγματοποιούν δρομολόγια Λάρισα-Αθήνα και Κοζάνη.

Σημειώνεται ότι σε όλο το νομό η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, καθώς τα εκχιονιστικά μηχανήματα δεν προλαβαίνουν να απομακρύνουν το χιόνι που πέφτει. «Μόλις περνάει το εκχιονιστικό μηχάνημα, ακριβώς μετά από 10 λεπτά το χιόνι καλύπτει όλο το δρόμο. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση και το χιόνι είναι ασταμάτητο» δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο αντιπεριφεριάρχης ΠΕ Λάρισας, Δημήτρης Παπαδημόπουλος.

Πυκνή χιονόπτωση στη Φθιώτιδα – Αδιάβατο το κέντρο της Λαμίας

Πολλαπλά προβλήματα παρουσιάστηκαν σήμερα και στη Φθιώτιδα, όπου η έντονη χιονόπτωση έχει καταστήσει αδιάβατο τις τελευταίες ώρες ακόμη και το κέντρο της Λαμίας, όπου από το πρωί έχουν προκληθεί πολλαπλά προβλήματα από ακινητοποιημένα αυτοκίνητα.

Την ίδια ώρα, ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ που κινούνται μόνο με αλυσίδες δεν προλαβαίνουν να μεταφέρουν τραυματίες κυρίως με κατάγματα μετά από πτώσεις στο χιόνι.

Σημειώνεται ακόμη ότι στη διάρκεια των προηγούμενων ωρών, πολλά λεωφορεία των ΚΤΕΛ που κινούνταν στην εθνική Αθηνών – Θεσσαλονίκης ακινητοποιήθηκαν σε διάφορα σημεία του δικτύου στη Φθιώτιδα με αποτέλεσμα τον προσωρινό εγκλωβισμό των επιβατών τους.

Χιονοθύελλα σε Καβάλα – Δράμα

Δύσκολη ήταν η ημέρα και για την Καβάλα και τη Δράμα, καθώς η ισχυρή χιονόπτωση από νωρίς το πρωί είχε ως αποτέλεσμα να έχουν αποκλειστεί ολόκληρες γειτονιές και συνοικίες, ενώ είναι αδύνατη η κυκλοφορία των αυτοκινήτων ακόμα και στο κέντρο των δυο αστικών κέντρων χωρίς τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

 

Ακόμη, το σύνολο σχεδόν των εμπορικών καταστημάτων της Καβάλας δεν λειτούργησαν σήμερα.

Παράλληλα, κλειστό παραμένει από εχθές το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας, ενώ από χθες το βράδυ δεν εκτελούνται δρομολόγια από τα υπεραστικά ΚΤΕΛ τόσο της Καβάλας όσο και της Δράμας.

Χωρίς ρεύμα και νερό Αλόννησος και Σκόπελος

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση και σε Αλόννησο και Σκόπελο, με τα προβλήματα ηλεκτροδότησης να συνεχίζονται μετά τις μεγάλες ζημιές που υπέστη υποσταθμός της ΔΕΗ στην περιοχή της Γλώσσας, κατά τη διάρκεια σφοδρής χιονοθύελλας που έπληξε την περιοχή.

Το χιόνι στην Αλόννησο έχει ξεπεράσει ακόμη και τα 2,5 μέτρα σε πολλές περιοχές που μέχρι και σήμερα εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένες, παρά τις προσπάθειες των εκχιονιστικών να φθάσουν ως εκεί. Αποκλεισμένες είναι οι περιοχές Μαρπούντα, Στενή Βάλλα, Γέρακας και Καλαμάκι. Στη Χώρα Σκοπέλου το χιόνι μέσα στα στενά σοκάκια έχει σκεπάσει τα πάντα και σε πολλά μέρη ξεπερνά και το ένα μέτρο.

Παράλληλα, τόσο η Αλόννησος, όσο και η Σκόπελος, εκτός από ηλεκτρικό ρεύμα, παραμένουν και χωρίς νερό αφού δεν λειτουργούν οι μονάδες αφαλάτωσης και έχουν σπάσει ή παγώσει τα δίκτυα ύδρευσης.

Παραμένουν τα προβλήματα στην παγωμένη Θεσσαλονίκη

Κλειστά παρέμειναν σήμερα τα σχολεία σε όλο τον νομό Θεσσαλονίκης, ενώ δεν λειτούργησαν ούτε το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο «Μακεδονίας» και το «Αλεξάνδρειο» ΤΕΙ.

Επίσης, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών αναβλήθηκαν όλες οι προσδιορισμένες για σήμερα ποινικές και πολιτικές δίκες στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα, οι κεντρικοί οδικοί άξονες της πόλης είναι «ανοιχτοί», αλλά οι οδηγοί κινούνται με χαμηλές ταχύτητες, λόγω του παγετού που έχει σχηματιστεί σε πολλούς δρόμους, ενώ κανονικά διεξάγονται οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Ο χιονιάς είχε ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία και του επιβατικού κοινού του ΟΑΣΘ, καθώς, όπως έγινε γνωστό, λόγω της κακοκαιρίας τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης και κυκλοφορούν μόνο 130 από τα 480 με 500 λεωφορεία του Οργανισμού.

Με αντιολισθητικές αλυσίδες πρέπει να είναι εφοδιασμένοι οι οδηγοί που κινούνται στους δρόμους Πολυγύρου, Μηχανιώνας, Επανομής, Λαγκαδά προς Σοχό και Ασκό, Πέντε Βρύσες-Βερτίσκος, Λιβάδια-Περιστερά, Ζαγκλιβέρι-Πετροκέρασα, Σουρωτή-‘Αγιος Αντώνιος, όπως επίσης στους δρόμους που οδηγούν προς Ωραιόκαστρο, Φίλυρο, Πανόραμα, Χορτιάτη, Ασβεστοχώρι και Εξοχή. Παράλληλα, απαγορεύεται η είσοδος φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στην εσωτερική Περιφερειακή, στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης- Καβάλας από το 12ο χλμ. μέχρι το 96ο χλμ. και στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης- Αθήνας, από τον κόμβο της Λαχαναγοράς μέχρι την Περιφερειακή.

Στην Κεντρική Μακεδονία, αλυσίδες χρειάζονται -επίσης- τα οχήματα που κινούνται σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο των νομών Χαλκιδικής, Κιλκίς και Σερρών, και σε αρκετούς -κυρίως- επαρχιακούς δρόμους της Ημαθίας, της Πέλλας και της Πιερίας.

«Πολικές» θερμοκρασίες στη Δυτική Μακεδονία

«Πολικό» ψύχος επικρατεί στη Δυτική Μακεδονία, όπου η Φλώρινα και η Πτολεμαΐδα ξημέρωσαν με -18 βαθμούς Κελσίου και με -14 τα Γρεβενά, ενώ λίγο μετά τις 7 το πρωί ο υδράργυρος στις πόλεις αυτές «έδειχνε» από -13 έως -10 βαθμούς Κελσίου.

Αλυσίδες ή χιονολάστιχα χρειάζονται οι οδηγοί στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο των νομών Φλώρινας και Κοζάνης, και σε τμήματα επαρχιακών δρόμων της Καστοριάς και των Γρεβενών.

Μετ’ εμποδίων η κίνηση και στην Εγνατία Οδό

Με μεγάλη δυσκολία κινήθηκαν σήμερα τα αυτοκίνητα και στην Εγνατία Οδό. Ο δρόμος σε πολλά σημεία είναι βατός, αλλά με δυσκολία, και η κυκλοφορία διεξάγεται από μια μόνον λωρίδα ανά κατεύθυνση, ενώ όσο περνά η ώρα και η θερμοκρασία πέφτει ενδέχεται να έχουμε και φαινόμενα πάγου, οπότε θα χρειαστούν και αλυσίδες.

Σε κάθε περίπτωση η ορατότητα είναι χαμηλή και οι συνθήκες είναι αντίξοες γι’ αυτό και η Τροχαία προληπτικά σταματά τα φορτηγά και τις νταλίκες στα διόδια των Μαλγάρων και δεν τους επιτρέπει να συνεχίσουν προς Αθήνα.

Απίστευτη ταλαιπωρία για εκατοντάδες επιβάτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Με απίστευτες καθυστερήσεις, από βλάβες που προκάλεσαν… ντόμινο ταλαιπωρίας, ταξίδεψαν σήμερα περίπου 1000 επιβάτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Περίπου στις 10 το βράδυ αναμενόταν να φτάσει στην Αθήνα η αμαξοστοιχία Intercity 53 με 300 επιβάτες η οποία ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη στις 5 το πρωί της Τετάρτης, ωστόσο ακινητοποιήθηκε το μεσημέρι στις Θέρμες, κοντά στο Δομοκό, όταν η μηχανή υπέστη βραχυκύκλωμα. Δύο μηχανές εστάλησαν από το Παλαιοφάρσαλο, με μεγάλη καθυστέρηση, ώστε να την απεγκλωβίσουν, όμως αμφότερες αντιμετώπισαν μηχανικά προβλήματα.

Μετά από μεγάλες και πολύωρες προσπάθειες το τρένο κατάφερε να συνεχίσει το ταξίδι του, όμως η αργή κίνησή του ανάγκασε ένα ακόμα τρένο, το Intercity 56, να διακόψει προσωρινά την πορεία του προς τη Θεσσαλονίκη ώστε να μην υπάρξει σύγκρουση.

Συγκεκριμένα, το Intercity 56, αν και δεν παρουσίασε βλάβη στη μηχανή του, καθηλώθηκε για περίπου τέσσερις ώρες στην Τιθορέα με 300 επιβάτες μέχρι να περάσει από το σημείο το Intercity 53.

Αντίστοιχη ταλαιπωρία έχουν υποστεί οι επιβάτες του Intercity 55, με επίσης 300 επιβάτες, που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη στις 10 το πρωί και αναμένεται να φτάσει στο σταθμό Λαρίσης, λίγο μετά τα μεσάνυχτα με πολύωρη καθυστέρηση.

Πέραν τις ταλαιπωρίας και των καθυστερήσεων, σε όλες τις αμαξοστοιχίες οι περίπου 1.000 επιβάτες έπρεπε να αντιμετωπίσουν και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν στο τρένο, καθώς και την ελλιπή ενημέρωση, ενώ υπήρχαν και ηλικιωμένοι επιβάτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Διαβάστε επίσης: Κυρίτσης: Δεν περιμέναμε τόσο σφοδρή κακοκαιρία στα νησιά (ηχητικό)Σχόλια