Ο κύβος ερρίφθη – Αυτοί είναι οι τέσσερις εκλεκτοί καναλάρχες

Ο κύβος ερρίφθη – Αυτοί είναι οι τέσσερις εκλεκτοί καναλάρχες

Ο κύβος ερρίφθη και μάλιστα με ποσά αστρονομικά.  Το συνολικό ποσό που θα εισπράξει το Δημόσιο ανήλθε στο ποσό των 246 εκατ.

Έπειτα από 66 ώρες αναμέτρησης των οκτώ υποψηφίων, οι νικητές της διαδικασίας, κατά σειρά ανάδειξης των υπερθεματιστών με το αντίστοιχο τίμημα που προσέφεραν είναι οι εταιρείες:

1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ, ιδιοκτησίας Γιάννη Αλαφούζου με τελικό τίμημα 43,6 εκατομμύρια ευρώ.

2. ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ, ιδιοκτησίας της οικογένειας Καλογρίτσα με τελικό τίμημα 52,6 εκατομμύρια ευρώ.

3. ΑΝΤΕΝΝΑ T.V. ιδιοκτησίας της οικογένειας Κυριακού με τελικό τίμημα 75,9 εκατομμύρια ευρώ.

4. ALTER EGO, ιδιοκτησίας Βαγγέλη Μαρινάκη με τελικό τίμημα 73,9 εκατομμύρια ευρώ

Κώστας Κιμπουρόπουλος: Χιτσκοκική η διαδικασία

Για χιτσκοκική διαδικασία έκανε λόγο εξερχόμενος από τα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης ο εκπρόσωπος του Σκάι, Κώστας Κιμπουρόπουλος, οποίος σημείωσε ότι το σχήμα πήρε την πρώτη άδεια που δημοπρατήθηκε στη χώρα, στο μικρότερο τίμημα.

«Βλέποντας τις προσφορές των επιλαχόντων θα δείτε ότι είναι 70% επάνω. Αυτό απαίτησε προσεκτικό σχεδιασμό, αλλά ήταν και ένα ραντεβού στα τυφλά με την τύχη», είπε.

Χαρακτήρισε δε τη διαδικασία ψυχοφθόρα. «Ουσιαστικά μετά την πρώτη φάση άνοιξε η πόρτα του φρενοκομείου. Η άδεια μόνο για εμάς κράτησε περίπου 10 ώρες», σημειώνοντας ότι η διαδικασία διεξήχθη χωρίς προβλήματα αλλά ήταν χρονοβόρα λόγω του ότι το κάθε «χτύπημα» γινόταν ηλεκτρονικά, αλλά μετά χρειαζόταν και έγγραφη επιβεβαίωση.

Ο κ. Κιμπουρόπουλος αφήνοντας αιχμές για το διαγωνισμό τον οποίο χαρακτήρισε «διεκδίκηση λύτρων για άρση της ομηρίας ενός ανεξαρτήτου μέσου που έχει γράψει και θα συνεχίσει να γράφει ιστορία».

Ιβάν Σαββίδης: Η κυβέρνηση στεναχώρησε τους σκεπτικιστές

«Είμαι χαρούμενος για τα έσοδα των αδειών στον κρατικό προϋπολογισμό. Δίνω συγχαρητήρια στους νικητές (?) Είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα μπούμε στα μίντια», δήλωσε ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος δεν εξασφάλισε άδεια.

Ο κ. Σαββίδης χωρίς να χάσει το χιούμορ του σχολίασε ότι οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι οι μοναδικοί άνθρωποι που συναίνεσαν στον εγκλεισμό τους χωρίς εισαγγελική εντολή, καθώς ακόμα και στην τουαλέτα πήγαιναν με αστυνομική συνοδεία. Η κυβέρνηση στεναχώρησε τους σκεπτικιστές και έδειξε ότι μπορεί να διαχειρίζεται περίπλοκες διαδικασίες. Οι συμμετέχοντες απέδειξαν πως είναι έτοιμοι να πληρώσουν, σημείωσε ο κ. Σαββίδης.

Κάρολος Αλκαλάϊ: Δεν περιμέναμε το τίμημα να φτάσει τόσο ψηλά

Δεν περιμέναμε το τίμημα να φτάσει τόσο ψηλά, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Star Κάρολος Αλκαλάϊ. «Καλό θα ήταν αυτή η διαδικασία να είχε γίνει αφότου αποφανθεί η δικαιοσύνη για όλα αυτά που εκκρεμούν. Η διαδικασία ήταν υπερβολική», σημείωσε.

Παππάς: Η ολοκλήρωση της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών βάζει τέλος σε 27 χρόνια ανομίας

Ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς πρίν από λίγη ώρα έκανε την παρακάτων ευχαριστήρια δήλωση για την ολοκλήρωση της δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών:

«Η ολοκλήρωση της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών βάζει τέλος σε 27 χρόνια ανομίας.

Η Ελλάδα παύει να διαθέτει το ντροπιαστικό “προνόμιο” της μοναδικής χώρας που ουδέποτε διενέργησε διαγωνισμό για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών.

Πλέον, στη χώρα μας θα εκπέμπουν νόμιμοι τηλεοπτικοί σταθμοί. Βιώσιμες επιχειρήσεις, που θα ζουν από τη λειτουργία τους, παράγοντας ποιοτικό και ανταγωνιστικό τηλεοπτικό πρόγραμμα και όχι από τη διαπλοκή με τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Κανάλια που θα ενημερώνουν τον ελληνικό λαό με αντικειμενικότητα και πλουραλισμό, όχι ανάλογα με τις υπόγειες σχέσεις του ιδιοκτήτη τους με την πολιτική ηγεσία και φόντο τα θαλασσοδάνεια.

Η ιστορική αυτή αλλαγή του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου στη χώρα μας ήταν απαίτηση του ελληνικού λαού επί δεκαετίες. Ήταν βασική δέσμευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Πέρα, όμως, από τη δεδομένη πολιτική βούληση, η υλοποίηση ενός κρυστάλλινου διαγωνισμού, που θα αποτελέσει πρότυπο για την προσέλκυση κεφαλαίων στο μέλλον μεγιστοποιώντας το εκάστοτε τίμημα υπέρ του Έλληνα φορολογούμενου, απαίτησε σκληρή δουλειά, αφοσίωση και ηθικό που ξεπερνούν την απλή αίσθηση του καθήκοντος, από δεκάδες ανθρώπους, ο καθένας από τους οποίους συνέβαλε καίρια για να φτάσουμε στη σημερινή μέρα.

Θέλω να ευχαριστήσω τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας που υπερέβαλαν εαυτούς όλους αυτούς τους μήνες, από την αρχή της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας, με αποκορύφωμα βέβαια τις ημέρες της δημοπρασίας. Τα μέλη των Επιτροπών Διενέργειας του Διαγωνισμού και Ενστάσεων που στάθηκαν στο ύψος των πρωτόγνωρων περιστάσεων. Τα στελέχη της Singular Logic, τα οποία υποστήριξαν με απόλυτη αρτιότητα τη διαδικασία. Την Ελληνική Αστυνομία, που διαφύλαξε την τάξη με τρόπο άψογο, καθώς και τον αρμόδιο Υπουργό. Τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας που έδωσαν τη μάχη για την ελευθεροτυπία, τον πλουραλισμό και, τελικά, τη Δημοκρατία. Και, βέβαια, τους συνεργάτες του γραφείου μου και τους δικηγόρους.

Φουρλεμάδης: Ο ALPHA θα κινηθεί δικαστικά

Ο Δημήτρης Φουρλεμάδης, διευθύνων σύμβουλος του ALPHA χαρακτήρισε τη διαδικασία «απάνθρωπη, πολύ κουραστική και επίμονη». Σημείωσε πως ο σταθμός έχει ήδη κινηθεί δικαστικά κατά της διαδικασίας. «Δεν το χωράει ο νους μας το τι έγινε εκεί πέρα, ήταν χειρότερα απ ότι τα φανταζόμασταν», είπε

Θέλω, τέλος, να ευχαριστήσω και όλους όσοι αμφισβήτησαν πολιτικά το διαγωνισμό. Ακόμη και εκείνους που επί της ουσίας υπονόμευσαν τη διαδικασία. Διότι –και με τα περισσότερα από 60 δικόγραφα με τα οποία επιχείρησαν να προσβάλουν το διαγωνισμό- έδωσαν τη δυνατότητα να διατυπωθεί κάθε επιχείρημα, κάθε αντίλογος. Με αυτό τον τρόπο, θωράκισαν πλήρως το διαγωνισμό πολιτικά, νομικά, θεσμικά και ηθικά».

Γεροβασίλη: Ανοίγει νέα σελίδα για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο

Σε δήλωση μετά την ολοκλήρωση της δημοπράτησης των τεσσάρων αδειών προχώρησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κάνοντας λόγο για μια νέα σελίδα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Ολόκληρη η δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη: Για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου – και μετά από μια τριακονταετία αυθαιρεσίας – μπαίνουν και εφαρμόζονται κανόνες στην χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Με όρους απόλυτης διαφάνειας, αποκαθίσταται η συνταγματική νομιμότητα και κατοχυρώνεται, επιτέλους, το δημόσιο συμφέρον. Η Κυβέρνηση συγχαίρει όλους εκείνους οι οποίοι συνέβαλλαν στην ολοκλήρωση αυτής της απολύτως αδιάβλητης διαδικασίας. Μια νέα σελίδα ανοίγει από σήμερα για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και την ενημέρωση στον τόπο μας.

Για την διαδικασία και όσα έζησε εντός του κτιρίου απάντησε ο επικεφαλής της Dimera «Ηταν πρωτότυπη, θύμιζε λίγο φυλακή. Ακόμη και στις τουαλέτες πηγαίναμε με αστυνομικό».

Τέλος για το ύψος των χρημάτων που προσέφερε ήταν ξεκάθαρος απαντώντας «Μέχρι εκεί που έπρεπε. Στην τελευταία φάση έδωσα μηδενικά ποσά. Εκπλήρωσα την αποστολή μου. Ηθελα ο Αλαφούζος να πληρώσει περισσότερα… ».

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο  Θοδωρής Κυριακού αποχώρησαν από το κτίριο της ΓΓΕΕ χωρίς να προβούν σε δηλώσεις.

 

 Σχόλια