Ο κύβος των εκλογών ερρίφθη: Στις 14:00 το… αποχαιρετιστήριο υπουργικό συμβούλιο – Το απόγευμα στον Π.τ.Δ.

Ο κύβος των εκλογών ερρίφθη: Στις 14:00 το… αποχαιρετιστήριο υπουργικό συμβούλιο – Το απόγευμα στον Π.τ.Δ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μαζί με στενούς του συνεργάτες, ενώ στις 14:00 θα γίνει διευρυμένη σύσκεψη με κορυφαίους υπουργούς και κομματικά στελέχη, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις σχετικά με την προσφυγή στις κάλπες.

Μετά τη σύσκεψη ο πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο και να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να υποβάλλει την παραίτηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ενδεχομένως μετά ο κ. Τσίπρας να προχωρήσει σε διάγγελμα και να εξηγήσει στον ελληνικό λαό το λόγο που πάει σε πρόωρες εκλογές. Η πιθανότερη ημερομηνία των εκλογών είναι η 20η Σεπτεμβρίου, εκτός κι αν επιλεγεί το σενάριο των εκλογών – εξπρές στις 13 Σεπτεμβρίου.

Σε αυτή την περίπτωση ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών οι οποίες είναι τριήμερες, εκτός κι αν οι αρχηγοί των κομμάτων επιστρέψουν άμεσα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η πρόσκληση του προέδρου της Δημοκρατίας στους αρχηγούς των κομμάτων προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης οικουμενικής στήριξης.

Εάν υπάρξει δήλωση των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση, η εν λόγω διαδικασία παρακάμπτεται και θα κληθεί η πρόεδρος του Αρείου, Πάγου Κατερίνα Θάνου να ορκιστεί υπηρεσιακή πρωθυπουργός και να συγκροτήσει κυβέρνηση.Σχόλια