Ο κωμικός που πρόσβαλε τον Ερντογάν για τη Μέρκελ: Με έκοψε φιλετάκια & με σέρβιρε για τσάι σε έναν ευερέθιστο τύραννο

Ο κωμικός που πρόσβαλε τον Ερντογάν για τη Μέρκελ: Με έκοψε φιλετάκια & με σέρβιρε για τσάι σε έναν ευερέθιστο τύραννο

Επίθεση στην Άνγκελα Μέρκελ εξαπέλυσε σήμερα ο Γερμανός κωμικός, Γιαν Μπέμερμαν, αναφορικά με την απόφαση της Γερμανίδας καγκελαρίου να επιτρέψει στις εισαγγελικές αρχές της χώρας της να ασκήσουν δίωξη εναντίον του για προσβολή του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέσω ενός σατιρικού ποιήματος που διάβασε κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής του εκπομπής.

«Η καγκελάριος δεν πρέπει να κάνει υποχωρήσεις όταν πρόκειται για ζητήματα ελευθερίας του λόγου», είπε ο κωμικός μετά από αρκετές εβδομάδες σιωπής στην Die Zeit, σε μια συνέντευξη που πρόκειται να δημοσιευτεί ολόκληρη το επόμενο Σάββατο.

«Εκείνη όμως με έκοψε φιλετάκια και με σέρβιρε για τσάι σε έναν ευερέθιστο τύραννο, μετατρέποντάς με σε έναν Γερμανό Άι Γουέι Γουέι», πρόσθεσε ο ίδιος χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στον αντικαθεστωτικό Κινέζο καλλιτέχνη.

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Μέρκελ δήλωσε στα μέσα Απριλίου πως η γερμανική κυβέρνηση έκανε δεκτό το αίτημα του Τούρκου προέδρου να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του Μπέμερμαν για το «υβριστικό» ποίημα που διάβασε στον τηλεοπτικό σταθμό ZDF με «πρωταγωνιστή» τον «σουλτάνο», προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.

Βέβαια, η Γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε πως το ζήτημα δίχασε τον πολιτικό κόσμο, λέγοντας ότι «υπήρχαν διαφορετικές απόψεις ανάμεσα στους εταίρους, τους συντηρητικούς και τους σοσιαλδημοκράτες».

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε πως η γερμανική κυβέρνηση θα δώσει το «πράσινο φως» για δίωξη στην συγκεκριμένη περίπτωση, τονίζοντας βέβαια ότι η Τουρκία οφείλει να σέβεται την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου.

Παράλληλα, η ίδια ανακοίνωσε ότι επιθυμεί την κατάργηση της διάταξης που επιτρέπει μια τέτοια διαδικασία, διευκρινίζοντας πως ενδέχεται να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του ποινικού κώδικα σχετικά με το άρθρο που τιμωρεί όποιον προσβάλει εκπρόσωπο ξένου κράτους με τριετή ποινή φυλάκισης.

Υπενθυμίζεται πως ο Μπέμερμαν σατίρισε τον Ερντογάν παρουσιάζοντάς τον, μεταξύ άλλων, να κλωτσάει πρόσφυγες και να χαστουκίζει χριστιανούς.Σχόλια