Ο λογιστής «καίει» τους Κουτσολιούτσους

Ο λογιστής «καίει» τους Κουτσολιούτσους

του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ

– Είχε προειδοποιήσει την οικογένεια για τις «μαϊμουδιές» των εταιρειών στην Ασία
– «Δεν φέρω ευθύνη για τις οικονομικές καταστάσεις του εξωτερικού» ισχυρίζεται

Ευθείες βολές εις βάρος της οικογένειας Κουτσολιούτσου για τη FolliFollie απάτη, η οποία διερευνάται από την Ελληνική Δικαιοσύνη, ρίχνει ο επί 24χρόνια αρχιλογιστής του ομίλου. Με τις εξηγήσεις τις οποίες έδωσε στον οικονομικό εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, ο επικεφαλής του λογιστηρίου των Κουτσολιούτσων αποποιείται οποιαδήποτε ευθύνη για την παραποίηση και το «φούσκωμα» των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας, επισημαίνοντας ότι από το 2017 είχε αιτηθεί προς την εταιρεία να μην υπογράφει τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις του ομίλου, καθώς είχε διαπιστώσει ότι οι εταιρείες της θυγατρικής ασιατικής εταιρείας «μαγείρευε» τα στοιχεία. Στο πολυσέλιδο έγγραφο των εξηγήσεων που βρίσκεται στη διάθεση της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», το πρώην δεξί χέρι της οικογένειας Κουτσολιούτσου ουσιαστικά «νίπτει τας χείρας του» για το FolliFollie σκάνδαλο. «Δεν είχα τη δυνατότητα να γνωρίζω όσα αναφέρονταν στις οικονομικές καταστάσεις εταιρειών των οποίων δεν είχα ευθύνη σύνταξης των ατομικών οικονομικών καταστάσεων» αναφέρει μεταξύ άλλων, επισημαίνοντας ότι από το 2017 είχε αιτηθεί στην εταιρεία να μην υπογράφει τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις οι οποίες αποδεικνύεται ότι ήταν μαϊμού. Ουσιαστικά λοιπόν ο «καπετάνιος» του λογιστηρίου της οικογένειας Κουτσολιούτσου ρίχνει ολόκληρη την ευθύνη στους επιχειρηματίες αλλά και στους συνεργάτες τους στην Ασία, προσπαθώντας να αποσείσει από επάνω του οποιαδήποτε ευθύνη.

Με τους ισχυρισμούς του το πρώην έμπιστο πρόσωπο των επιχειρηματιών αποδομεί τον ισχυρισμό ότι οι Κουτσολιούτσοι δεν γνώριζαν τι συνέβαινε στις εταιρείες της Ασίας, καθώς προσκομίζει e-mail τα οποία αποδεικνύουν ότι τουλάχιστον ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος ήταν ενήμερος από τα τέλη του 2016!
Σημειώνεταιπως το συγκεκριμένο πρόσωπο βρίσκεται ανάμεσα στους 14 κατηγορούμενους για τους οποίους έχουν ασκηθεί βαρύτατες κακουργηματικές διώξεις, δεσμεύθηκε η προσωπική τους περιουσία και απαγορεύθηκε με το υπ’ αριθμ. 5789/2018 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών η έξοδος από τη χώρα.

Τα προειδοποιητικά e-mail

Στις 10 Ιουλίου 2017 ο εν λόγω αρχιλογιστής επικοινωνεί για πρώτη φορά μέσω e-mail με τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο σε μια προσπάθειά του να τον ενημερώσει για τους κινδύνους που εγκυμονούν εξαιτίας των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων. Μέσω του μηνύματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας συμπεραίνεται ότι και σε προγενέστερο χρόνο ο λογιστής είχε επισημάνει στον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο τους κινδύνους που εγκυμονούν εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο συντάσσονται οι οικονομικές καταστάσεις της ασιατικής θυγατρικής εταιρείας. «Δυστυχώς η αιτία για την οποία αναγκάζομαι να επικοινωνήσω έλπιζα πάντα ότι δεν θα χρειαζόταν να συμβεί, καθώς κάτι… θα άλλαζε. Όμως, επειδή τα δεδομένα δεν αλλάζουν, αλλά τουναντίον η όλη κατάσταση κινείται με ταχύτητα προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, αναγκάζομαι να σας ανακοινώσω την οριστική απόφασή μου να μην υπογράφω πλέον οικονομικές καταστάσεις του Ομίλου…». Στη συνέχεια του e-mail ο κατηγορούμενος λογιστής αναφέρεται ευθέως σε πρόβλημα επικοινωνίας με τη θυγατρική εταιρεία στο Χονγκ Κονγκ, επισημαίνοντας ότι η οικονομική κατάσταση για τη χρήση του 2016 έφθασε στα χέρια του τον Ιούνιο του 2017! «Η αδιαφορία σε όλες τις προειδοποιήσεις μας για την έλλειψη σωστής και έγκαιρης επικοινωνίας από Χονγκ Κονγκμε οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η διοίκηση επιθυμεί άλλο προφίλ υπευθύνου στο κομμάτι της ενοποίησης, το οποίο ομολογώ ότι δεν το έχω, οπότε με την απόφασή μου αυτή θεωρώ ότι διευκολύνω και την εσωτερική σας επιθυμία» αναφέρει χαρακτηριστικά. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 23 Σεπτεμβρίου 2017, ο λογιστής στέλνει και δεύτερο e-mail. Παραλήπτης είναι και πάλι ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος. Σε αυτό το μήνυμα ο κατηγορούμενος λογιστής αναφέρει ότι πληροφορήθηκε τυχαία την ύπαρξη δύο θυγατρικών εταιρειών της Ασίας, και συγκεκριμένα της FFBusiness&Development και της FFOrigin. «Από υπάλληλο λογιστηρίου που μου ζήτησε για να διασφαλίσει στο ακέραιο την ορθότητα της εργασίας τη δομή του Ομίλου του Χονγκ Κονγκ».
Μάλιστα, ο λογιστής επισημαίνει ότι με την κλήση του για εξηγήσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το καλοκαίρι του 2018 έσπευσε να υποβάλει την παραίτησή του, η οποία έγινε δεκτή από την εταιρεία.

Νέα στοιχεία από την εισαγγελική έρευνα

Νέο κύμα διώξεων για την υπόθεση της FolliFollie αναμένονται από την έρευνα που διενεργεί ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος Γιάννης Δραγάτσης. Μετά την εντολή για δέσμευση της περιουσιακής κατάστασης όλων όσοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο και την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, ο κ. Δραγάτσης συνεχίζει μεθοδικά την έρευνά του, η οποία αναμένεται να επιφέρει πολλές ακόμη εκπλήξεις. Όπως άλλωστε είχε αποκαλύψει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», ο εισαγγελικός λειτουργός στρέφεται και κατά των θεσμικών παραγόντων, αλλά και των Αρχών, για πράξεις ή παραλείψεις τους στο διαρκές οικονομικό σκάνδαλο. Στο στόχαστρό του έχουν μπει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι θεσμικοί επενδυτές, ακόμη και οι τράπεζες. Εν τω μεταξύ, κατά πληροφορίες η εισαγγελική έρευνα έχει σκοντάψει επάνω και σε νέα στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν επιμέρους αδικήματα από μέρους των επιχειρηματιών, όπως η πλαστογραφία κ.ά.


Σχόλια