Ο «Μέγας» βασιλιάς της Ταϊλάνδης «έφαγε» τους σημερινούς New York Times

Ο «Μέγας» βασιλιάς της Ταϊλάνδης «έφαγε» τους σημερινούς New York Times

Σε μια κίνηση πρωτοφανούς λογοκρισίας προχώρησε μια εταιρία που έχει αναλάβει να τυπώνει στην Ταϊλάνδη τη διεθνή έκδοση της εφημερίδας New York Times στην Ταϊλάνδη επειδή μέσα σε αυτό υπήρχε ρεπορτάζ που αφορούσε τον υπέργηρο βασιλιά της χώρας και τα προβλήματα υγείας του, εμφανίζοντας μάλιστα το μέλλον του στέμματος ως αμφίβολο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας το ρεπορτάζ ήταν «πολύ ευαίσθητο για να τυπωθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ταϊλάνδη υπάρχουν αυστηροί νόμοι που θέτουν σαφή όρια στη δημόσια συζήτηση για την βασιλική οικογένεια και επισύρουν ποινές πολυετούς φυλάκισης.

Το ρεπορτάζ έχει τίτλο «Καθώς ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης ασθενεί, το μέλλον του στέμματος διαγράφεται θολό» και αναφέρεται στα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο 87χρονος βασιλιάς Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέι και τα ζητήματα που αφορούν στην διαδοχή. Το άρθρο δημοσιεύεται στην πρώτη σελίδα της ασιατικής έκδοσης της εφημερίδας. Σε ανακοίνωσή τους οι New York Times επισημαίνουν ότι η απόφαση ήταν αποκλειστικά της εκτυπωτικής εταιρείας.
Παρ’ όλα αυτά μπορεί να διαβάσει κανείς το ρεπορτάζ στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, καθώς και στις εφαρμογές για κινητά και τάμπλετς.
Ο Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέι είναι στον θρόνο από 1946 και ο επίσημος τίτλος του είναι «Ο Μέγας». Σήμερα κατέχει το ρεκόρ παραμονής στην εξουσία για οποιονδήποτε αρχηγό κράτους ή κυβερνήσεως στον κόσμο. Είναι επίσης ο μακροβιότερος μονάρχης στην ιστορία της χώρας του.
Το 2008 κατατάχθηκε στην πρώτη θέση στη λίστα με τους πλουσιότερους μονάρχες στον κόσμο, από το περιοδικό Φορμπς, με περιουσία 35 δισ. δολαρίων.

 Σχόλια