Ο νέος αγρότης που με την καινοτομία του άλλαξε την καλλιέργεια σκόρδου!

Ο νέος αγρότης που με την καινοτομία του άλλαξε την καλλιέργεια σκόρδου!

Δεν είχε τις γνώσεις ούτε την εμπειρία που προσφέρει το αγροτικό υπόβαθρο σε έναν νεαρό αγρότη. Είχε, όμως, τη θέληση, την όρεξη και την επιμονή να δημιουργήσει τον δικό του αγροτικό δρόμο μόλις τέσσερα χρόνια πριν, στην ηλικία των 24 χρονών. Αν και οι δυσκολίες ήταν πολλές, ο Ισαάκ Κυπάρογλου από τα Πετρανά Κοζάνης, κατάφερε μέσα στα τέσσερα αυτά χρόνια να διαχειρίζεται έξι διαφορετικές καλλιέργειες, να βρίσκεται σε επαφή με εμπόρους του εξωτερικού, αλλά και να συμβάλει στην αύξηση των συνολικών στρεμμάτων της καλλιέργειας του σκόρδου στο χωριό του.

Ο 28χρονος αγρότης διαθέτει 16 στρέμματα καρύδια, 12 στρέμματα σκόρδα, 7 στρέμματα ρεβίθια, 7 στρέμματα φακές, 19 στρέμματα βίκο και 17 στρέμματα κριθάρι. «Πριν ξεκινήσω να ασχολούμαι με την αγροτική παραγωγή, δούλευα στον ιδιωτικό τομέα και η μόνη μου σκέψη ήταν ότι πρέπει να επενδύσω σε κάτι δικό μου, καθώς η κατάσταση ήταν ασταθής, αφού έβλεπα κάθε μέρα κόσμο να χάνει τη δουλειά του. Το 2014, λοιπόν, ξεκίνησα με την καλλιέργεια των καρυδιών παράλληλα με την εργασία μου στον ιδιωτικό τομέα. Στόχος μου ήταν, όμως, να καταφέρω να βιοπορίζομαι αποκλειστικά από τη δραστηριότητά μου στην πρωτογενή παραγωγή. Για αυτόν τον λόγο, έψαξα να βρω μια καλλιέργεια που θα μου αποφέρει πιο γρήγορα εισόδημα, αφού η καλλιέργεια των καρυδιών θα καθυστερούσε. Ήρθα σε επαφή, λοιπόν, με άλλους παραγωγούς, με συνεταιρισμούς και εμπόρους, έμαθα για την καλλιέργεια του σκόρδου, όπου με μια μικρή στρεμματική απόδοση μπορείς να έχεις ένα πολύ καλό κέρδος και αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αποφάσισα, λοιπόν, να ασχοληθώ με αυτήν, αφήνοντας τελείως τη δουλειά μου στον ιδιωτικό τομέα», αναφέρει ο Ισαάκ στην «Ύπαιθρο Χώρα».

Συμβολή στην τοπική κοινωνία

Στα πρώτα του βήματα στην καλλιέργεια του σκόρδου, ο Ισαάκ έλαβε αρκετή βοήθεια από την ομάδα παραγωγών στον Πλατύκαμπο, καθώς και από τον συνεταιρισμό της Βύσσας, αφού, την πρώτη χρονιά, τα σκόρδα του πωλήθηκαν εκεί. Ο Ισαάκ, όμως, δεν έλαβε μόνο βοήθεια, αλλά κατάφερε να συμβάλει στην αύξηση της καλλιέργειας του σκόρδου στο χωριό του. «Στα πρώτα χρόνια της ενασχόλησής μου με την καλλιέργεια του σκόρδου, και αφού εντάχθηκα στο πρόγραμμα νέων αγροτών, πήρα μία φυτευτική μηχανή, η οποία ήταν και η μοναδική στο χωριό. Με πλησίασαν τότε και άλλοι νέοι παραγωγοί που ήθελαν να μάθουν πώς πήρα την απόφαση να ασχοληθώ με τον αγροτικό τομέα και την καλλιέργεια του σκόρδου. Αποφάσισαν, λοιπόν, και αυτοί να επενδύσουν στην καλλιέργεια του σκόρδου, έχοντας παράλληλα ως βοήθεια τη χρήση της φυτευτικής μου μηχανής. Ως αποτέλεσμα, εκεί που υπήρχαν 15 στρέμματα σκόρδου σήμερα υπάρχουν 200, με προοπτική να φτάσουν και τα 500, αφού οι παραγωγοί είναι πολύ θετικοί σε αυτή την καλλιέργεια».

ΠΗΓΗ: ypaithros.gr
Σχόλια