Ο νέος επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ βλέπει «εφιαλτικό σενάριο» για την Ευρώπη

Ο νέος επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ βλέπει «εφιαλτικό σενάριο» για την Ευρώπη

Την ιδιαίτερη ανησυχία του για την πορεία της Ευρώπης, εξέφρασε ο νέος επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Μορίς Όμπστφελντ, ο οποίος αν και έχει αναλάβει μόλις λίγους μήνες τα καθήκοντά του, έχει ήδη μπροστά του αρκετές προκλήσεις.

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο κ. Όμπστφελντ σημείωσε ότι ανάμεσα στους λόγους που προξενούν την ανησυχία του είναι η προσφυγική κρίση, αλλά και το ενδεχόμενο η Βρετανία να αποχωρήσει, τη στιγμή που η οικονομία της περιοχής είναι ιδιαιτέρως εύθραυστη.

Αναλυτικότερα, ο πρώην οικονομικός σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα, μίλησε για ένα «εφιαλτικό σενάριο» για την Ευρώπη στο οποίο διάφορες πιέσεις απειλούν να αποδυναμώσουν τους οικονομικούς δεσμούς της.

«Ανησυχώ πολύ για την ισχυρή τάση στην Ευρώπη για την υπαναχώρηση από την ενοποίηση της αγοράς», τόνισε. «Ένας παράγοντας είναι η προσφυγική κρίση, καθώς υπάρχει μεγάλη πίεση στα ανοιχτά σύνορα και την κινητικότητα των εργαζομένων», εξήγησε. «Υπάρχει επίσης μεγάλη πολιτική πίεση από τους ακραίους, η οποία θα μπορούσε να ακυρώσει μεγάλο μέρος της οικονομικής ενοποίησης που έχει επιτευχθεί», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ωστόσο, ο 63χρονος οικονομολόγος επεσήμανε ότι υπάρχουν και άλλες πιέσεις που προκαλούν προβλήματα στο μπλοκ της ΕΕ των 28. «Ένα άλλο προφανές πρόβλημα είναι η πιθανή αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ», σημείωσε.

Ο κ. Όμπστφελντ αναφέρθηκε και στην κλιματική αλλαγή, σημειώνοντας ότι αποτελεί τεράστια οικονομική απειλή, και τονίζοντας, εν όψει και της παγκόσμιας συνόδου στο Παρίσι, ότι οι χώρες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι πρόκειται για πρόβλημα συλλογικής δράσης.

«Αν δε λυθεί, μπορεί να απειλήσει τον πληθυσμό τους και να κρύβει μακροοικονομικούς κινδύνους», υπογράμμισε ο οικονομολόγος.Σχόλια