Ο Ντομπρόβσκι προειδοποιεί: Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο

Ο Ντομπρόβσκι προειδοποιεί: Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο

Το κώδωνα του κινδύνου κρούει στην Ελλάδα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, τονίζοντας πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να καταφτάσει στην χώρας μας την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, ωστόσο μέσα από συνέντευξή του  στο «Βήμα της Κυριακής», έστειλε σαφές μήνυμα την Αθήνα για την διευθέτηση των συμφωνηθέντων και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Παράλληλα, τόνισε ότι η πρώτη αξιολόγηση αποτελεί ένα «σημαντικό σημάδι» για τους εταίρους, τους επενδυτές και τις αγορές, ώστε διαπιστωθεί η τήρηση του νέου προγράμματος στήριξης. Επιπλέον, υπενθύμισε στην ελληνική κυβέρνηση ότι η «ιδιοκτησία» των μεταρρυθμίσεων και η πολιτική βούληση για την εφαρμογή τους αποτελούν «κλειδιά» για την επίτευξη των αλλαγών που χρειάζεται η ελληνική οικονομία.

Οσον αφορά στην ταραχώδη σχέση μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, ο κ. Ντομπρόβσκις παραδέχεται ότι «οι δύσκολες και κουραστικές διαπραγματεύσεις έχουν προκαλέσει σοβαρότατη διάβρωση στην εμπιστοσύνη», διευκρινίζει όμως ότι υπάρχουν λόγοι πίστης στην εκπλήρωση των ελληνικών υποσχέσεων, πρωτίστως διότι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης με βάση τη συμφωνία είναι στο συμφέρον «της χώρας και του λαού».

Για το σενάριο του Grexit, ο κ. Ντομπρόβσκις το διατηρεί αποφεύγοντας να το αποκλείσει ξεκάθαρα, δηλώνοντας με νόημα ότι «με τη συνεπή εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος» η Ελλάδα μπορεί να είναι ένα επιτυχημένο μέλος του κοινού νομίσματος.

Ωστόσο ο κ. Ντομπρόφσκις δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιας χαλάρωσης των μέτρων λιτότητας λόγω της προσφυγικής κρίσης.

Τέλος στην ατζέντα του κ. Ντομπρόβσκις βρίσκεται και η υπόθεση Σαββαΐδου για την οποία αναμένεται να θέσει και ερωτήματα.

 Σχόλια