Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου παντρεύτηκε τον σύντροφό του

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου παντρεύτηκε τον σύντροφό του

Με τα δεσμά του γάμου ενώθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ, με τον Βέλγο σύντροφό του, Γκοτιέ Ντεστενέ, και έγινε έτσι ο πρώτος ηγέτης χώρας που προχώρησε σε ομοφυλοφιλικό γάμο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο γάμος τελέστηκε σε ένα ξενοδοχείο της πόλης του Λουξεμβούργου από τη Λιντί Πολφέ, δήμαρχο της πόλης, ενώ καλεσμένος ήταν και ο 39χρονος πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ.

«Ήρθα στο γάμο ενός φίλου. Ήταν μια σημαντική στιγμή για εκείνον και έπρεπε να παραβρεθώ», δήλωσε σχετικά ο κ. Μισέλ. «Το Λουξεμβούργο δίνει την εικόνα μιας προοδευτικής χώρας σε ό,τι αφορά στην κοινωνία. Πρόκειται για ένα μήνυμα που στέλνουμε σε μία χρονική στιγμή όπου η ομοφοβία καταγράφει άνοδο στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Οι νεόνυμφοι φορούσαν σκούρα κοστούμια, και έφθασαν στο ξενοδοχείο πεζή, κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου, όπου τους υποδέχτηκαν διακόσιοι περίπου άνθρωποι, οι οποίοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα αμέσως μόλις έφθασε το ζευγάρι. Μετά την τελετή, οι νεόνυμφοι επέστρεψαν στην είσοδο προκειμένου να χαιρετίσουν τους καλεσμένους τους, που τους πέταξαν ρύζι.

Σημειώνεται ότι ο νεαρός πρωθυπουργός, ηλικίας 42 ετών, γνωστοποίησε τον Αύγουστο του 2014 την πρόθεσή του να παντρευτεί με τον Γκοτιέ Ντεστενέ, έναν Βέλγο αρχιτέκτονα με τον οποίον έχει συνάψει σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης το 2010. «Εκείνος μου το ζήτησε και εγώ είπα ναι», είχε δηλώσει σχετικά στην αμερικανική εφημερίδα Los Angeles Times.

Μετά την τελετή, ο Ξαβιέ Μπετέλ και ο σύζυγός του μετέβησαν στο Cercle Cité, ένα δημοτικό κτίριο στην καρδιά του Λουξεμβούργου για ένα κοκτέιλ, ενώ οι εορτασμοί θα συνεχιστούν αύριο σε ένα βραβευμένο εστιατόριο, το La Gaichel, που βρίσκεται στα σύνορα με το Βέλγιο.

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο ίδιος Μπετέλ, στα πλάνα τους δεν είναι ένα ταξίδι του μέλιτος, λόγω της «φορτωμένης πολιτικής ατζέντας» που έχει ο ίδιος, καθώς την επόμενη εβδομάδα πρέπει να παραστεί στο Οικονομικό Φόρουμ της Αστάνα στο Καζακστάν και πρέπει να προετοιμαστεί και την ανάληψη της εκ περιτροπής προεδρίας της ΕΕ από το Λουξεμβούργο που ξεκινά την 1η Ιουλίου.

Σημειώνεται τέλος ότι στους νεόνυμφους ευχήθηκε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, διά μέσου του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.Σχόλια