Ο Ρουμελιώτης στο ΤΧΣ, η Λούκα Κατσέλη στην Εθνική Τράπεζα

Ο Ρουμελιώτης στο ΤΧΣ, η Λούκα Κατσέλη στην Εθνική Τράπεζα

Η Λούκα Κατσέλη, πρώην υπουργός Οικονομίας επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ και εσχάτως συνεργαζόμενη με τον ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να αναλάβει τη θέση της μη εκτελεστικής προέδρου στην Εθνική Τράπεζα, αντικαθιστώντας τον Γιώργο Ζαννιά.

Η Λούκα Κατσέλη θεωρείται έγκριτη οικονομολόγος, γνωρίζει λεπτά ζητήματα των τραπεζών, είχε συμβάλει με τον νόμο Κατσέλη στο να διευθετηθούν θέματα όπως τα «κόκκινα» δάνεια για τους δανειστές-φυσικά πρόσωπα, ενώ επί υπουργίας της θεσπίστηκε η πτώχευση φυσικού προσώπου. H Λούκα Κατσέλη θεωρείται στους οικονομικούς κύκλους και στην αγορά τεχνοκράτης, ενώ είναι αποδεκτή και από τις αγορές.

Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης (πρώην Τράπεζα Πειραιώς) στο ΤΧΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του αντιπροέδρου της Τράπεζας Πειραιώς, για να αξιοποιηθεί σε σημαίνουσα θέση στο τραπεζικό σύστημα. Συγκεκριμένα, φέρεται να αναλαμβάνει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, χωρίς όμως να διευκρινίζεται ακόμη αν θα αναλάβει τη θέση του προέδρου ή αυτή του διευθύνοντος συμβούλου.

Σήμερα ο Δραγασάκης συναντάται με τον πρόεδρο του ΤΧΣ

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) Χρήστο Σκλαβούνη θα έχει σήμερα Τρίτη στις 12 το μεσημέρι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Το περιεχόμενο της συνάντησης δεν έχει γίνει γνωστό, ωστόσο δεδομένου ότι ο κ. Δραγασάκης έχει ως αρμοδιότητα το συντονισμό της οικονομικής πολιτικής δεν αποκλείεται να εξετασθούν παρεμφερή ζητήματα.

Νομικό κώλυμα για τον Ρουμελιώτη

Πάντως, τις προηγούμενες ημέρες δημοσιογραφικές πληροφορίες έφεραν την κυβέρνηση να εξετάζει αλλαγές στη Διοίκηση του ΤΧΣ. Στη σχετική ονοματολογία είχε εμπλακεί και το όνομα του μέχρι προσφάτως αντιπροέδρου της Τράπεζας Πειραιώς Τάκη Ρουμελιώτη.

Ωστόσο, ο καταστατικός νόμος του ΤΧΣ ν. 3864/2010 όπως τροποποιήθηκε προσφάτως με το ν.4254/2014 προβλέπει στη παράγραφο 6 του άρθρου 4 ότι όσοι έχουν διατελέσει υπάλληλοι ή σύμβουλοι πιστωτικών ιδρυμάτων εποπτευομένων από την Τράπεζα της Ελλάδος ή κατέχουν μετοχικό κεφάλαιο ή διαθέτουν χρηματοοικονομική συμμετοχή που συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με το μετοχικό κεφάλαιο τέτοιου ιδρύματος αξίας 100.000 ευρώ ή ανώτερης κατά τα τελευταία τρία έτη δεν μπορούν να τοποθετηθούν στη Διοίκηση του ΤΧΣ.

Ουσιαστικά με τη διάταξη αυτή θεωρούνται ως μη επιλέξιμα σχεδόν όλα τα ανώτατα στελέχη πιστωτικών ιδρυμάτων. Τουλάχιστον έως ότου τροποποιηθεί ο σχετικός νόμος.

Σήμερα το μεσημέρι η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΤΧΣ Αναστασία Σακελλαρίου αναμένεται να έχει συνάντηση με στελέχη του νέου οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και συγκεκριμένα με τον οικονομολόγο Δημήτρη Λιάκο, που ως πρόσφατα ήταν μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την Κερασίνα Ραυτοπούλου, που έχει επιτελικό ρόλο στη γραμματεία του τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του κυβερνώντος κόμματος.
Σχόλια