Ο ΣΕΠΟΑ προειδοποιεί: Παραβατικότητα και φοροδιαφυγή θα επιφέρει η αύξηση του ΦΠΑ στην Εστίαση

Ο ΣΕΠΟΑ προειδοποιεί: Παραβατικότητα και φοροδιαφυγή θα επιφέρει η αύξηση του ΦΠΑ στην Εστίαση

Τη βαθιά αγωνία τους και τον προβληματισμό τους για το μέλλον της εστίασης στη χώρα μας, εκφράζουν σε επιστολή τους προς την κυβέρνηση τα μέλη του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ), ύστερα από τις πληροφορίες για την περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ με την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ.

Ο ΣΕΠΟΑ αναφέρει στην επιστολή του, μεταξύ άλλων, ότι ένα τέτοιο μέτρο θα πλήξει τόσο τον κλάδο της εστίασης, όσο και το καταναλωτικό κοινό, ενώ προβλέπει ότι ως αποτέλεσμα θα έχει την αύξηση της παραβατικότητας και της φοροδιαφυγής.

«Η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση απεδείχθη ένα λάθος μέτρο με αρνητικές συνέπειες για τους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις, τον τουρισμό, την οικονομία και το κράτος» αναφέρει ο ΣΕΠΟΑ, και ζητά από την κυβέρνηση «Να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση και να εναρμονιστεί με το μέσο όρο του ΦΠΑ εστίασης, στην Ευρώπη και στη Ν. Ευρώπη, που είναι αντίστοιχα 9% και 8%».

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή του ΣΕΠΟΑ:

«Ένα τέτοιο μέτρο δεν είναι ούτε δίκαιο, ούτε λογικό, καθώς δεν θα πλήξει μόνο τον κλάδο της εστίασης αλλά και το καταναλωτικό κοινό, το οποίο ήδη βιώνει με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο, τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας, τα τελευταία χρόνια.

Η εφαρμογή του:

– δε θα αποφέρει στο Κράτος τα προσδοκώμενα έσοδα λόγω της δραματικής μείωσης της κατανάλωσης που θα επιφέρει, της παραβατικότητας και της φοροδιαφυγής, φαινόμενα που είχαν παρατηρηθεί και στην προηγούμενη αύξηση του ΦΠΑ που κατέστρεψε τον κλάδο.

– θα προκαλέσει περαιτέρω συρρίκνωση σε έναν ήδη επιβαρυμένο κλάδο, που βρίσκεται σε πτώση τα τελευταία χρόνια και που εν τέλει απευθύνεται στον πιο φτωχό καταναλωτή της Ν. Ευρώπης, σε ανέργους και στα πιο χαμηλά εισοδήματα.

– θα οδηγήσει πάνω από 120.000 εργαζομένους στην ανεργία, με τις όποιες κοινωνικές και δημοσιονομικές συνέπειες αυτό συνεπάγεται, επιβαρύνοντας τον ΟΑΕΔ με αρκετά εκ. €/ έτος.

– θα προκαλέσει αύξηση τιμών και στα τουριστικά πακέτα, θα πλήξει τον τουρισμό μας αφού οι ανταγωνιστικοί προορισμοί έχουν χαμηλότερο ΦΠΑ Εστίασης (Τουρκία 8%, Ισπανία 10%, Ιταλία 10%, Γαλλία 10%).

Η αύξηση του ΦΠΑ αποτελεί μέτρο που πλήττει την Ελλάδα, τον Έλληνα πολίτη, τον Έλληνα εργαζόμενο. Είναι μέτρο αντιλαϊκό, αναποτελεσματικό, αντιεπιχειρηματικό, αντικοινωνικό.

Τυχόν αύξηση και όχι μείωση, (ως όφειλε, διότι έτσι συμβαίνει σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες) στα βασικά αγαθά διαβίωσης και εστίασης, θα πλήξει τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας και θα επιδεινώσει την ανθρωπιστική κρίση.

Σας ζητάμε να μην προχωρήσετε στην εφαρμογή του μέτρου και την υπαγωγή της εστίασης σε άλλο, υψηλότερο, συντελεστή ΦΠΑ, καθώς αυτό θα είναι παράλογο και άδικο.

H αύξηση του ΦΠΑ θα πλήξει τις νόμιμες επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, ενώ θα έχει παράλληλες – άμεσες – αρνητικές επιπτώσεις στα έσοδα του Κράτους και την επιχειρηματικότητα, θα αυξήσει την παραβατικότητα, τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή.

Η υπαγωγή της εστίασης σε υψηλότερο καθεστώς ΦΠΑ θα οδηγήσει σε υστέρηση εσόδων για τα κρατικά Ταμεία και σε απώλεια θέσεων εργασίας, όπως είχε αποδειχθεί και στο παρελθόν με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση απεδείχθη ένα λάθος μέτρο με αρνητικές συνέπειες για τους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις, τον τουρισμό, την οικονομία και το κράτος. Ένα μέτρο που στέρησε από τον κλάδο τη δυνατότητα ανάπτυξης και περιόρισε τα περιθώριά του για ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας. Σας ζητούμε να μην κάνετε κι εσείς το ίδιο λάθος.

Σας καλούμε να σταθείτε δίπλα στις ελληνικές επιχειρήσεις και τους Έλληνες καταναλωτές, με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και την αντιμετώπιση της οικονομικής & ανθρωπιστικής κρίσης.

ΖΗΤΑΜΕ

Να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση και να εναρμονιστεί με το μέσο όρο του ΦΠΑ εστίασης, στην Ευρώπη και στη Ν .Ευρώπη που είναι αντίστοιχα 9% και 8%.

Με τιμή,

Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες του κλάδου.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΩΝ ΑΛΥΣΙΔΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ».Σχόλια