Ο Σόιμπλε «ξαναχτυπά»: Οι Έλληνες ζουν πέρα από τις δυνατότητες τους

Ο Σόιμπλε «ξαναχτυπά»: Οι Έλληνες ζουν πέρα από τις δυνατότητες τους

Στο θέμα του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ξεκαθαρίζοντας εκ νέου τις προθέσεις του απέναντι σε μία ενδεχόμενη ρύθμιση του χρέους της χώρας, αλλά και προκαλώντας.

Αυτή τη φορά, ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο στη Φρανκφούρτη, υπογράμμισε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι «Η περικοπή του ελληνικού χρέους δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα. Η χώρα δεν θα έχει προβλήματα με την εξυπηρέτηση του χρέους μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια».

soible

«Η Ελλάδα δεν έχει κάνει ακόμη αρκετά με τις μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση, το εργατικό δίκαιο και την εσωτερική αγορά, που θα μπορούσαν να την οδηγήσουν στην ανάπτυξη. Με την ελάφρυνση του χρέους δεν θα μπορεί να κάνει περισσότερα. Θα συμβεί το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Οι Έλληνες ζουν πέρα από τις δυνατότητες τους» σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Σόιμπλε. «Έχουν σε σχέση με το ακαθάριστο εγχώριο εισόδημά τους σημαντικά υψηλότερες κοινωνικές παροχές και συνταξιοδοτικές παροχές», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι τις περασμένες ημέρες, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ είχε αναφερθεί δύο ακόμη φορές στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Όποιος συνηγορεί σε κούρεμα χρέους για την Ελλάδα δεν ενισχύει αυτούς οι οποίοι επιθυμούν μεταρρυθμίσεις», ενώ σε άλλες δηλώσεις του σημείωσε ότι «Όποιος λέει ‘’θα ανακουφίσουμε τα χρέη σας’’ προσφέρει κακή υπηρεσία στην Ελλάδα».

Οι παραπάνω δηλώσεις ήρθαν ως «απάντηση» στην παρότρυνση του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εφόσον η Ελλάδα συνεχίζει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, όπως αυτή διατυπώθηκε κατά την ομιλία του από την Αθήνα.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters στο σημερινό του ρεπορτάζ για το θέμα, η Ελλάδα έχει «διασωθεί» τρεις φορές από την ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά το τελευταίο πακέτο μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 86 δισ. ευρώ.

«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζητά την ελάφρυνση του χρέους, προκειμένου να τονωθεί και πάλι η οικονομία της χώρας, η οποία συρρικνώνεται διαρκώς την τελευταία επταετία», αναφέρεται.

Το πρακτορείο κάνει αναφορά και στη θέση υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που πήρε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, αλλά και στη σφοδρή αντίθεση που εκφράζει πάνω σε αυτό ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.Σχόλια