Ο Σταθάκης παρουσίασε τα 42 έργα για τα 5,6 δισ. του πακέτου Γιούνκερ

Ο Σταθάκης παρουσίασε τα 42 έργα για τα 5,6 δισ. του πακέτου Γιούνκερ

Τα 42 έργα, συνολικού ύψους 5,6 δισ. ευρώ, που προτείνει η Ελλάδα για να ενταχθούν στο σχέδιο Γιούνκερ, παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, έπειτα από σχετικές ερωτήσεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση προσπάθησε να εντοπίσει «περιοχές και έργα που μπορούν να ενταχθούν και προεπιλέξαμε 42 έργα, από τα οποία 18 είναι αμιγώς ιδιωτικά και τα υπόλοιπα με σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα».

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι το «πακέτο Γιούνκερ» δεν προβλέπει άμεση χρηματοδότηση, αλλά είναι «μηχανισμός υποβοήθησης ιδιωτικών έργων, μέσω της παροχής εγγυήσεων και της προσφοράς χαμηλών επιτοκίων».

Δύο «μπουκέτα» έργων

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομίας, ήδη το αμέσως προσεχές διάστημα, θα επικεντρωθεί στη διαμόρφωση δύο βασικών «μπουκέτων» έργων:

• Στην ανάπτυξη ενός δικτύου νέων μαρίνων, σε συνδυασμό με έργα αναβάθμισης και περαιτέρω αξιοποίησης υφισταμένων.

• Στον εντοπισμό και την ομαδοποίηση δημοσίων κτιρίων που χρήζουν ενίσχυσης και αναβάθμισης (στατική, ενεργειακή, λειτουργική, αισθητική).

Τομείς

Η λίστα περιλαμβάνει τους εξής τομείς και κατηγορίες έργων:

20 ενεργειακά έργα εκτιμώμενου προϋπολογισμού 2.172.550.000 ευρώ.

Πέντε έργα του τομέα υποδομών και μεταφορών εκτιμώμενου προϋπολογισμού 1.445.000.000 ευρώ.

Αφορούν την ανάπτυξη δικτύου υδατοδρομίων, τη νότια επέκταση του περιφερειακού Υμηττού, έργα προαστιακού σιδηροδρόμου, ανάπτυξη του λιμένα Λαυρίου και την υποθαλάσσια οδική ζεύξη Πέραμα-Σαλαμίνα.

Από τον κλάδο του τουρισμού έχουν προεπιλεγεί τρία έργα συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού 112.000.000 ευρώ για έργο ιαματικού τουρισμού, μετατροπή του TAE KWON DO σε συνεδριακό κέντρο και τον εκσυγχρονισμό του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού.

Από τον τομέα πληροφορικής και επικοινωνιών έχουν επιλεγεί πέντε έργα συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού 920.000.000 ευρώ.

Τέσσερα έργα από τον επενδυτικό τομέα της έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας, συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού 594.000.000 ευρώ.

Οι ιδιωτικές βιομηχανικές επενδύσεις είναι πέντε συνολικού προϋπολογισμού 349.000.000 ευρώ για την ίδρυση νέων βιομηχανικών μονάδων, επαναλειτουργία και τεχνολογική αναβάθμιση υφιστάμενων.Σχόλια