Ο Στουρνάρας «αποκαλύπτει» πότε θα αρθούν τα capital controls

Ο Στουρνάρας «αποκαλύπτει» πότε θα αρθούν τα capital controls

Ότι στο Eurogroup της 24ης Μαΐου θα υπάρξει συμφωνία, εκτίμησε από τη Θεσσαλονίκη, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ενώ πρόσθεσε ότι «εφόσον έχουμε τη συμφωνία κι όλα εξελιχθούν κατ’ ευχήν, τότε θα φύγουν και τα capital controls».

Ωστόσο, κληθείς να προσδιορίσει πότε θα μπορούσαν να αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, δήλωσε: «Αυτό είναι συνάρτηση της προόδου της ελληνικής οικονομίας. Θα αρθούν όταν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία […][Το πότε] δεν μπορώ να το πω σήμερα και δεν συνηθίζω να κάνω τέτοιες προβλέψεις. Πάντως εφόσον έχουμε τη συμφωνία, τα πράγματα θα αρχίσουν να εξελίσσονται».

Ακόμη, ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας σε γεύμα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος σημείωσε ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018 πρέπει να μειωθεί κατά μιάμιση μονάδα, από το 3,5% του ΑΕΠ που είναι σήμερα, στο 2%.

Ο επικεφαλής της ΤτΕ σημείωσε πως η μείωση αυτού του στόχου θα συμβάλει στον περιορισμό του δημόσιου χρέους κάτω από το 100% του ΑΕΠ το 2030, και στο 89% το 2035.

Μιλώντας για τη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς, ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι η επιτυχημένη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης θα οδηγήσει σε επιστροφή καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και στην επιστροφή των τραπεζών στην κανονική χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.

Το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ είναι αυτή τη στιγμή 0%, ενώ αυτή τη στιγμή οι ελληνικές τράπεζες είναι «παγιδευμένες» στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας ELA.

Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ακόμα ότι τυχόν ένταξη της Ελλάδας και στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ευρωτράπεζας θα είχε θετική επίδραση ύψους 400 έως 500 εκατομμυρίων ευρώ στους ισολογισμούς των τραπεζών το 2017.Σχόλια