Ο Τόμσεν αντί της Λαγκάρντ θα παραστεί στο κρίσιμο Eurogroup της 24ης Μαΐου

Ο Τόμσεν αντί της Λαγκάρντ θα παραστεί στο κρίσιμο Eurogroup της 24ης Μαΐου

Την ώρα που αρκετοί κοινοτικοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι δε «βλέπουν» συμφωνία για την Ελλάδα στο κρίσιμο Eurogroup της 24 Μαΐου, έγινε γνωστό ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δε θα λάβει μέρος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Στη θέση της θα βρεθεί ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Ουάσιγκτον.

Στη συνέντευξη Τύπου στους ανταποκριτές των διεθνών ΜΜΕ στο ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ράις τόνισε μεταξύ άλλων πως είναι απαραίτητη η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς και ότι χρειάζεται να υπάρξει μια μακρά περίοδο χάριτος και ωρίμανσης για το χρέος.

«Υπάρχουν αρκετές πιθανές λύσεις προκειμένου να δημιουργηθεί ένα »πακέτο» ελάφρυνσης του χρέους»
, σημείωσε ο κ. Ράις, και καλωσόρισε το γεγονός ότι έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο κ. Ράις επανέλαβε ότι μία καλή λύση θα ήταν η μείωση των ακριβών επιτοκίων που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα για ορισμένα δάνεια που έχει λάβει από τους εταίρους της και η παράταση του χρόνου ωρίμανσης του χρέους. Προσέθεσε, πάντως, ότι «αυτές τις αποφάσεις θα πρέπει να τις λάβουν οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018 δεν είναι εφικτός, τονίζοντας ότι «αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί ακόμη μεγαλύτερη λιτότητα».

«Δεν είμαστε υπέρ της εφαρμογής περισσότερης λιτότητας στην Ελλάδα», είπε, ενώ υποστήριξε ότι οι σχέσεις ΔΝΤ και Ευρωζώνης δεν έχουν διαταραχθεί λόγω της διαφωνίας τους για την Ελλάδα. «Το ΔΝΤ διατηρεί την πολύ καλή του σχέση με την Ευρωζώνη. Όλοι έχουμε θέσει τον ίδιο στόχο».Σχόλια