Ο Τουσκ παρουσίασε τις προτάσεις της ΕΕ για μία νέα συμφωνία με τη Βρετανία

Ο Τουσκ παρουσίασε τις προτάσεις της ΕΕ για μία νέα συμφωνία με τη Βρετανία

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έδωσε την Τρίτη (2/2) στη δημοσιότητα τις πολυαναμενόμενες προτάσεις του για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στη σχέση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες θα μπορέσουν να αποτρέψουν την έξοδο της χώρας από το ευρωπαϊκό μπλοκ.

«Το θέμα είναι αν είμαστε μαζί ή όχι», δηλώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε μήνυμά του στο Twitter δίνοντας στη δημοσιότητα «τις προτάσεις του για μία νέα συμφωνία ανάμεσα στη Βρετανία και την ΕΕ».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρότεινε την εφαρμογή ενός μηχανισμού βάσει του οποίου θα μπορούν να ανασταλούν αμέσως για μέχρι τέσσερα χρόνια οι καταβολές κοινωνικών επιδομάτων προς τους πολίτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εγκαθίστανται στη Βρετανία, αλλά επίσης και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε περίπτωση «εισροής εργαζομένων από άλλες χώρες μέλη με διαστάσεις εξαιρετικού χαρακτήρα».

Αυτός ο μηχανισμός του «φρένου κινδύνου» μπορεί να ενεργοποιηθεί στην περίπτωση που οι δημόσιες υπηρεσίες μίας χώρας έχουν κατακλυσθεί ή εάν το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης πλήττεται από επαναλαμβανόμενες καταχρήσεις.

Ο Ντόναλντ Τουσκ υπόσχεται επίσης στο Λονδίνο σεβασμό «των δικαιωμάτων και των αρμοδιοτήτων» των χωρών που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης και παρουσίασε έναν μηχανισμό μέσω του οποίου οι εννέα χώρες που δεν έχουν υιοθετήσει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα μπορούν να διατυπώσουν τις ανησυχίες τους και να λάβουν τις «αναγκαίες διασφαλίσεις» επί των αποφάσεων των υπολοίπων 19 που είναι μέλη της ευρωζώνης.

Ομως αυτό «δεν συνιστά δικαίωμα βέτο και δεν μπορεί να καθυστερεί τις επείγουσες αποφάσεις» σε περίπτωση χρηματοοικονομικής κρίσης», διευκρίνισε ο Ντόναλντ Τουσκ προσθέτοντας ότι οι λεπτομέρειες λειτουργίας αυτού του μηχανισμού πρέπει να συζητηθούν.

Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει θα αποσταλούν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να συζητηθούν.

ΠΗΓΗ : Newsbomb.grΣχόλια