Ο Τσέχος πρόεδρος «ξαναχτυπά»: Με εκλογές ή καλάσνικοφ θα ξεφορτωθεί η χώρα τον πρωθυπουργό

Ο Τσέχος πρόεδρος «ξαναχτυπά»: Με εκλογές ή καλάσνικοφ θα ξεφορτωθεί η χώρα τον πρωθυπουργό

Ένα περιπαικτικό σχόλιο του Τσέχου προέδρου Μίλος Ζέμαν, ότι ο μόνοι δύο τρόποι με τους οποίους η χώρα θα μπορούσε να «ξεφορτωθεί» τον πρωθυπουργό Μποχούσλαβ Σομπότκα είναι είτε η διεξαγωγή εκλογών, ή… ένα τουφέκι Καλάσνικοφ, προκάλεσε την οργή της κυβέρνησης, αλλά και στελεχών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Το βράδυ της Δευτέρας (25/1), κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συζήτησης που διεξήχθη σε μια πόλη της νοτιοανατολικής Τσεχίας, ο Ζέμαν ρωτήθηκε με ποιον τρόπο θα αποχωρήσει από την εξουσία ο πρωθυπουργός Σομπότκα, η στάση του οποίου έναντι στους μετανάστες θεωρείται περισσότερο μετριοπαθής από αυτή του Τσέχου προέδρου.

«Αν θέλετε να ξεφορτωθείτε οποιοδήποτε πολιτικό, μεταξύ άλλων και τον πρόεδρο, υπάρχει μόνο ένας δημοκρατικός τρόπος, κι αυτός είναι η διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν σε ένα χρόνο», απάντησε. Όμως αμέσως μετά πρόσθεσε: «Αλλά υπάρχει και μια μη δημοκρατική επιλογή, τη λένε Καλάσνικοφ», είπε χαμογελώντας, με το κοινό να γελά και να τον χειροκροτεί.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Σομπότκα, που ξεκίνησε την πολιτική του πορεία πριν από 20 χρόνια ως μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (CSSD) υπό την ηγεσία του Ζέμαν, χαρακτήρισε τα σχόλια του επικεφαλής του κράτους «ανόητα και ανώφελα».

«Δεν απαντήσω σε αυτό το σχόλιο», επισήμανε ο Σομπότκα σε ανάρτηση του στο Twitter. «Είμαστε πιθανότατα η μόνη χώρα στον πολιτισμένο κόσμο όπου ο πρόεδρος καλεί δημοσίως για τη δολοφονία του πρωθυπουργού», πρόσθεσε ο Τσέχος πρωθυπουργός.

Στελέχη κομμάτων της κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης αποδοκίμασαν το σχόλιο του Ζέμαν.

«Ελπίζω ότι επρόκειτο για αστεϊσμό, διότι είναι εξοργιστικό», δήλωσε ο Βόιτεχ Φίλιπ, επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχίας-Μοραβίας (KSCM), σύμφωνα με τσεχικά μέσα ενημέρωσης.

Η δήλωση αυτή «είναι ανάξια για έναν αρχηγό κράτους. Αυτό που έκανε είναι πρόκληση, διχάζει την κοινωνία. Ένας καλός πολιτικός ποτέ δεν θα έκανε ένα τέτοιο σχόλιο», δήλωσε ο Πετρ Φιάλα, ηγέτης του δεξιού κόμματος ODS .

ΠΗΓΗ : Newsbomb.grΣχόλια