Ο Τσίπρας ανακοίνωσε τη δημιουργία Ανώτατου Ελληνο-σερβικού Συμβουλίου

Ο Τσίπρας ανακοίνωσε τη δημιουργία Ανώτατου Ελληνο-σερβικού Συμβουλίου

Τη συγκρότηση Aνώτατου Συμβουλίου ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σερβία με στόχο την προώθηση κοινών επιχειρηματικών σχεδίων συμφώνησαν στο Βελιγράδι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Σέρβο ομόλογό του Αλεξάντερ Βούτσιτς. Όπως ανακοίνωσε μάλιστα, ο κ.Τσίπρας, κατά το χαιρετισμό του στο ελληνο-σερβικό επιχειρηματικό φόρουμ, η πρώτη συνεδρίαση του συμβουλίου θα γίνει την Άνοιξη στη Θεσσαλονίκη.

Στην ατζέντα αυτής της πρώτης συνεδρίασης θα περιλαμβάνεται η ανάπτυξη του σιδηροδρομικού άξονα μεταξύ της Θεσσαλονίκης και του Βελιγραδίου που μπορεί να αποτελέσει βασικό εργαλείο για κοινά επιχειρηματικά εγχειρήματα.
Ο κ.Τσίπρας στο χαιρετισμό του έκανε γενικές αναφορές στις διαχρονικά καλές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σερβία  λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σερβία και Ελλάδα μοιράζονται κοινές απόψεις και διαχρονικές αξίες. Η Ιστορία έχει καταγράψει κοινούς αγώνες των λαών μας. Προφανές συκριτικό πλεονέκτημα αποτελεί η γεωστρατηγική τοποθέτησή μας επί των διαδρόμων μεταφορών και ενέργειας μεταξύ Ευρώπης, Ανατολής και Ασίας. Θεωρώ σημαντικό να μοιραστώ μαζί σας, αυτές τις σκέψεις, θεωρώ ότι η ελληνοσερβική επιχειρηματική κοινότητα αποτελεί πυρήνα σύζευξης που μπορεί να λειτουργήσει ως κινητήριος δύναμη.

Οι δυνατότητές μας στον τομέα των δομικών υλικών, στο διατροφικό τομέα, στην ενέργεια, είναι πολύ μεγαλύτερες, παρουσιάζονται μεγαλύτερες ευκαιρίες στο μέλλον. Αποφασίσαμε τη συνδιοργάνωση ενός ανώτατου συμβουλίου ανάμεσα στις δύο χώρες που την Άνοιξη να συνεδριάσει στη Θεσσαλονίκη. Στην πρώτη συνεδρίαση θα συζητηθούν δύο σημαντικά οράματα που μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα: Σιδηροδρομικός άξονας Θεσσαλονίκη – Βελιγράδι που μπορεί να αποτελέσει συνδετήριο άξονα επιχειρηματικών εγχειρημάτων με την Ελλάδα να αποτελεί διαμετακομιστικό εμπορικό κέντρο. Το δεύτερο σημαντικό είναι η αξιοποίηση των ποταμιών μας για τις μεταφορές».

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην ελληνοσερβική οικονομική κοινότητα σημείωσε ότι είναι αναγκαίο «να έχουμε όραμα για τις χώρες μας, να σχεδιάζουμε μαζί. Η Ελλάδα και η επιχειρηματική της κοινότητας ήταν είναι και θα είναι παρούσες στα Βαλκάνια και τη Σερβία. Η διοργάνωση του σερβο-ελληνικού φόρουμ αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα. Είμαστε ζωτικοί εταίροι και αρωγοί: Οι επιχειρηματίες μας είναι ανοιχτοί σε νέα εγχειρήματα, είμαι σίγουρος για την αδιάλειπτη εξέλιξη των σχέσεών μας. Η Ελλάδα ήταν συντελεστής και συμπαραστάτης σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας στη Σερβία. Κάνουμε μαζί νέο δυναμικό ξεκίνημα, ευχαριστώ για την πρόσκλησή σας να χαιρετίσω το φόρουμ και καλές δουλειές σε όλους σας».





Σχόλια