Ο Τσίπρας θα μιλήσει στο προαύλιο της Βουλής την Δευτέρα

Ο Τσίπρας θα μιλήσει στο προαύλιο της Βουλής την Δευτέρα

Σε επικοινωνιακό σόου στο προαύλιο της Βουλής θα παρουσιάσει, την Δευτέρα, ο Αλέξης Τσίπρας τις προτάσεις του για την Συνταγματική αναθεώρηση.

Μια εκδήλωση που κινείται στα πρότυπα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία θα γίνει μια ημέρα μετά την δεξίωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Σαφάρι για την τοποθεσία

Για το λόγο αυτό, άνθρωποι που είχαν αναλάβει την αποστολή να βρουν την κατάλληλη τοποθεσία αναζήτησαν πιθανές λύσεις όπως την Παλιά Βουλή, το λόφο της Πνύκας αλλά και το Ζάππειο Μέγαρο, οι οποίες τελικά δεν προκρίθηκαν.

Εντέλει, σύμφωνα και με τις προσκλήσεις που έχουν σταλεί, η ομιλία του πρωθυπουργού θα γίνει από το προαύλιο του Κοινοβουλίου στις 8 το απόγευμα της Δευτέρας.

Ο Πρωθυπουργός στο μήνυμά του για την 42η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, προανήγγειλε το πλαίσιο των αλλαγών που θα προτείνει. Μεταξύ αυτών θα είναι η διενέργεια δημοψηφισμάτων, η ενίσχυση του κοινοβουλίου και η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Ερώτημα παραμένει αν θα τεθεί – και πώς – το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την βάση, που έχει ανοίξει ο ίδιος. Και τούτο διότι συναντά αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως από την ομάδα των «53». Το θέμα συζητήθηκε και κατά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος στην Κουμουνδούρου, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα.

«Πάμε σε μία πλατιά διαδικασία διαλόγου, θα γίνει συζήτηση και ορίζοντας είναι η άνοιξη του 2017». Και όλα αυτά, με φόντο τη βούληση του ίδιου του πρωθυπουργού η πρόταση για τη Συνταγματική αναθεώρηση να περάσει μέσα από ένα Δημοψήφισμα, η συμβολή του οποίου θα είναι «ηθική και συμβουλευτική».

Όπως επισημάνθηκε, βασικό χαρακτηριστικό αυτής της διαδικασίας είναι ότι οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές δεν είναι δουλειά των τεχνοκρατών και των «ειδικών», αλλά των πολιτών, οι οποίοι πρέπει να εμπλακούν ενεργά σε αυτήν.

Τα θέματα που θα ανοίξουν στη Συνταγματική αναθεώρηση:

Σύμφωνα με πληροφορίες  μέχρι στιγμής τα κορυφαία θέματα που θα προτείνει η κυβέρνηση δια στόματος Αλέξη Τσίπρα για να ανοίξουν με τη Συνταγματική αναθεώρηση είναι:

  • Τα λαϊκά δημοψηφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία
  • Η μερική αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας
  • Η εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας
  • Ο διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας
  • Η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και η αλλαγή στην άρση της ασυλίας των βουλευτών

Πηγή: www.iefimerida.grΣχόλια