«Όχι» από το ΣτΕ στο προσωρινό «πάγωμα» του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες

«Όχι» από το ΣτΕ στο προσωρινό «πάγωμα» του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τις αιτήσεις για προσωρινό «πάγωμα» της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών, που είχαν υποβληθεί από τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό.

Οι αιτήσεις εξετάστηκαν ενώπιον του Προέδρου του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, Νίκου Σακελλαρίου, και αφορούσαν στην προσωρινή αναστολή της διαγωνιστικής διαδικασίας, έως ότου εκδικαστούν από το ΣτΕ τα αιτήματα για λήψη ασφαλιστικών μέτρων που αφορούσαν ελλείψεις σε προϋποθέσεις ορισμένων μετεχόντων στο διαγωνισμό, ή άλλα θέματα νομιμότητας της διαδικασίας.

Σημειώνεται ότι η εκδίκαση των παραπάνω αιτημάτων έχει προσδιοριστεί για τις 16 Σεπτεμβρίου, παρά το γεγονός ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες αναμένεται να διεξαχθεί την προσεχή Τρίτη.

Σήμερα, οι νομικοί εκπρόσωποι των εταιρειών που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ανέπτυξαν τα επιχειρήματά τους ενώπιον του Προέδρου του ΣτΕ, σε μια διαδικασία κλειστή που κράτησε περίπου μιάμιση ώρα.

Στον αντίποδα, τις δικές τους θέσεις εξέφρασαν και οι νομικοί παραστάτες του Δημοσίου που εκπροσώπησαν τα υπουργεία Οικονομικών και Επικρατείας, αλλά και τη γενική γραμματεία Τύπου και Ενημέρωσης, καθώς παρών ήταν και ο γενικός γραμματέας, Λευτέρης Κρέτσος.

Συνολικά οι αιτήσεις που εξετάστηκαν για την χορήγηση προσωρινής διαταγής ήταν εννέα, από επτά εταιρείες που έχουν προεπιλεγεί για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, οι οποίες και έχουν θέσει προς εκδίκαση θέματα που σχετίζονται είτε με τη διαγωνιστική διαδικασία και την προκήρυξη, είτε με τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι μετέχοντες σε αυτή.

Οι εκπρόσωποι των καναλιών επιθυμούσαν να πετύχουν τη χορήγηση προσωρινής διαταγής αναστολής της διαδικασίας, μέχρι τη συζήτηση των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει και η οποία ακόμη εκκρεμεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόντες στη διαδικασία της ακρόασης εκτός από τον  πρόεδρο του ΣτΕ ήταν ακόμη ο σύμβουλος Επικρατείας, Ηλίας Μάζος, και η πάρεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, Ουρανία Νικολαράκου.

Σημειώνεται τέλος ότι σχετικά με τα μείζονα θέματα που έχουν τεθεί για τη νομιμότητα και τη συνταγματικότητα της διαγωνιστικής διαδικασίας από μετέχοντες σε αυτή, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, αποφάσεις δεν έχουν εκδοθεί ακόμα αν και η δίκη ενώπιον της Ολομέλειάς του έγινε στις αρχές Ιουλίου.

 

 

 Σχόλια