Οδηγός για… καλούς κρατούμενους από το υπουργείο Δικαιοσύνης

Οδηγός για… καλούς κρατούμενους από το υπουργείο Δικαιοσύνης

Το «Αλφαβητάρι του κρατούμενου», έναν οδηγό για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των κρατουμένων που θα διανέμεται σε όλους τους νέους κρατούμενους, εξέδωσε η γενική γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σκοπός του οδηγού αυτού είναι η ενημέρωση του κάθε κρατούμενου με τρόπο κατανοητό για τους κανόνες ασφαλούς συμβίωσης μέσα στη φυλακή.

Οι πληροφορίες που περιέχονται αφορούν στο δικαίωμα άδειας, την εκπαίδευση, τα αντικείμενα που επιτρέπονται ή απαγορεύονται στη φυλακή, την υπό όρους απόλυση, το «βραχιολάκι», την κατ’ οίκον έκτιση της ποινής, την απεξάρτηση, τα μεροκάματα, τα επισκεπτήρια, τα πειθαρχικά παραπτώματα και τις ποινές τους, το ωρολόγιο πρόγραμμα της φυλακής, αλλά και τις βασικές υποχρεώσεις του κρατουμένου.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο οδηγός έχει τη μορφή αλφαβηταρίου για να είναι εύκολος στη χρήση του. Έχει γραφεί σε απλή γλώσσα, ενώ θα ακολουθήσει η μετάφραση του σε γλώσσες που κατανοούν οι αλλοδαποί κρατούμενοι των φυλακών.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, με «Το αλφαβητάρι του κρατουμένου» η χώρα μας ανταποκρίνεται στη διεθνή υποχρέωση που προκύπτει από τους «ελάχιστους βασικούς κανόνες για τη μεταχείριση των κρατουμένων» των Ηνωμένων Εθνών (Κανόνες του Μαντέλα) του 2015, και τους «Ευρωπαϊκούς Σωφρονιστικούς Κανόνες» του Συμβουλίου της Ευρώπης του 2006, αλλά προβλέπεται και από το δικό μας Σωφρονιστικό Κώδικα.

Για την έκδοση αυτή εργάστηκαν στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ την εικαστική επιμέλεια και την έκδοση σε 6.000 αντίτυπα ανέλαβε το Εθνικό Τυπογραφείο. Όπως επισημαίνεται σχετικά στην ανακοίνωση, με τον τρόπο αυτό «αφενός δεν απαιτήθηκαν πρόσθετες δαπάνες, αφετέρου αξιοποιήθηκαν ικανά στελέχη της σωφρονιστικής διοίκησης με γνώση και εμπειρία».

Το έντυπο εμπλουτίζεται με σχέδια και πίνακες που παραχώρησαν κρατούμενοι που φοίτησαν στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας «Γεώργιος Ζουγανέλης» και το ΙΕΚ Κορυδαλλού.

Δείτε το αλφαβητάρι ΕΔΩ.Σχόλια