ΟΗΕ: Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό προκαλεί ανησυχίες

ΟΗΕ: Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό προκαλεί ανησυχίες

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του Ανθρώπου έκρινε σήμερα «παράνομες» τις συλλογικές απελάσεις μεταναστών που περιλαμβάνονται στο σχέδιο συμφωνίας ανάμεσα στην Άγκυρα και την ΕΕ, το οποίο προβλέπει την επιστροφή στην Τουρκία Σύρων που ζητούν άσυλο.

«Το σχέδιο συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία προκαλεί αριθμό σοβαρών ανησυχιών. Ανησυχώ κυρίως για τις ενδεχόμενες συλλογικές και αυθαίρετες απελάσεις, οι οποίες είναι παράνομες», δήλωσε ο Ζέιντ Ρα’αντ αλ Χουσέιν μιλώντας στο Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στη Γενεύη.

«Οι περιορισμοί στα σύνορα» που δεν λαμβάνουν υπόψη τη διαδρομή κάθε προσώπου «παραβιάζουν το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο», επέμεινε.

Ο ίδιος δήλωσε ότι σκοπεύει να συζητήσει τα θέματα αυτά με τους ευρωπαίους αξιωματούχους στη διάρκεια της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας, πριν από την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 17ης και 18ης Μαρτίου.

«Σήμερα, σε μια παραβίαση θεμελιωδών αρχών της αλληλεγγύης, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η κούρσα με στόχο την απώθηση των προσώπων αυτών επιταχύνεται», δήλωσε ο Ζέιντ εκφράζοντας τη λύπη του γι’ αυτό, ενώ υπογράμμισε παράλληλα «τη γενναιοδωρία» με την οποία η Γερμανία υποδέχθηκε πέρισυ περίπου ένα εκατομμύριο μετανάστες, καθώς και τις «προσπάθειες» της Ελλάδας στη διάρκεια του 2015.

Οι υπουργοί Εσωτερικών των χωρών της ΕΕ συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν και πάλι τη μεταναστευτική κρίση και κυρίως τα αμφιλεγόμενα μέτρα που διαπραγματεύονται με την Τουρκία, την ώρα που η οδός των Βαλκανίων έχει κλείσει.

Η πιο θεαματική πτυχή του σχεδίου συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, στην οποία αντιδρούν οι μκο και η οποία δεν προκαλεί ομοφωνία μεταξύ των 28, θέλει την Άγκυρα να αποδέχεται την επανεισδοχή στο έδαφός της όλων των μεταναστών που έφθασαν παράτυπα στην Ελλάδα, περιλαμβανομένων των Σύρων που διαφεύγουν από τον πόλεμο που μαίνεται στη χώρα τους.

Σε αντάλλαγμα οι Ευρωπαίοι θα δεσμευτούν, για κάθε Σύρο που στέλνουν πίσω στην Τουρκία, να μεταφέρουν έναν Σύρο πρόσφυγα από την Τουρκία προς το έδαφος της ΕΕ.

Από τον Ιανουάριο, σχεδόν 142.000 μετανάστες έχουν φθάσει στην Ευρώπη διαπλέοντας τη Μεσόγειο και 440 έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοείται η τύχη τους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Λίγο περισσότεροι από 132.000 (το 48% των οποίων είναι Σύροι) πέρασαν από την Ελλάδα και περισσόεροι από 9.200 από την Ιταλία.

«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δραματική. Οι μετανάστες δεν μπορούν τώρα να φύγουν από τη χώρα εξαιτίας των περιορισμών στα σύνορα που επιβλήθηκαν από την Αυστρία, τη Σλοβενία, την Κροατία, τη Σερβία και τα Σκόπια», υπογράμμισε ο Ζέιντ, ο οποίος χαρακτήρισε «την προσέγγιση αυτή αξιοθρήνητη».

Ο ύπατος αρμοστής επέκρινε επίσης τα διάφορα μέτρα που λαμβάνονται έναντι των μεταναστών στην Τσεχική Δημοκρατία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Πολωνία και κατήγγειλε για άλλη μια φορά την άνοδο «του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και της ξενοφοβίας στην Ευρώπη».

ΠΗΓΗ : Newsbomb.grΣχόλια