7:16 Σάββατο 20 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Οι νέες ταυτότητες ήρθαν στην Ελλάδα!

Οι νέες ταυτότητες ήρθαν στην Ελλάδα!

Από την Αλεξάνδρα Χριστίνα Ιωάννου

Αλλάζουν όλα στον ψηφιακό χάρτη της Ελλάδας και αυτό πιστοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες από τα πλέον αρμόδια χείλη. Ο κ. Πιερρακάκης έδωσε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη και φυσικά αυτό που πρωτοστατεί σε επίπεδο κοινωνίας, από πλευράς ενδιαφέροντος, είναι οι νέες ταυτότητες.

Αν και το θέμα των ταυτοτήτων αφορά κατά βάση το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει μέρος της ευθύνης για τη διαδικασία στην οποία πρέπει άμεσα να προχωρήσει, αφού υπάρχουν πιέσεις και από τους εταίρους μας. Συγκεκριμένα, έχει αναλάβει το ψηφιακό σκέλος των ταυτοτήτων με την ενσωμάτωση σε κάθε μία από αυτές, τη λεγόμενη ψηφιακή μας υπογραφή.

Πώς φτάσαμε, όμως, ως εδώ και τι έπεται;

Καταρχάς είναι σημαντικό να τονιστεί πως υιοθετήθηκε ένας κανονισμός που θα διασφαλίζει πως οι ταυτότητες των Ευρωπαίων πολιτών καθώς και τα έγγραφα κατοικίας που εκδίδονται σε Ευρωπαίους – και τους εκτός ΕΕ συγγενείς τους – θα είναι πιο ασφαλή. Προκειμένου να αποφευχθούν απάτες και πλαστοπροσωπίες, υιοθετείται λοιπόν ένας χάρτης αυστηρότερων προδιαγραφών ασφαλείας για τις ταυτότητες.
Οι νέοι αυτοί κανονισμοί σκοπό έχουν να βελτιώσουν την ασφάλεια των ταυτοτήτων εισάγοντας συγκεκριμένες προδιαγραφές, τόσο για τις πληροφορίες που θα παρέχονται σε αυτές όσο και για τα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Να υπενθυμίσουμε, επίσης, πως όλες οι αλλαγές θα είναι κοινές σε όλα τα κράτη – μέλη που εκδίδουν τέτοια έγγραφα. Πάντως, σε κάθε περίτωση, δεν απαιτείται η εισαγωγή ταυτοτήτων από κράτη-μέλη στα οποία δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο από την εθνική τους νομοθεσία.

Τα χαρακτηριστικά

Σύμφωνα με τα νέα πρότυπα ασφαλείας, οι ταυτότητες πρόκειται να:

❢ Φτιάχνονται σε ένα ενιαίο φορμάτ πιστωτικής κάρτας
❢ Περιλαμβάνουν μία ειδική λωρίδα αναγνώσιμη από μηχανήματα
❢ Ακολουθούν τις βασικές προδιαγραφές ασφαλείας που θέτει ο ICAO (International Civil Aviation
Organisation)
❢ Περιλαμβάνουν επίσης φωτογραφία και δαχτυλικά αποτυπώματα του κατόχου, αποθηκευμένα σε ψηφιακή μορφή, αυτής ενός ανέπαφου τσιπ
❢ Δείχνουν τον κώδικα της χώρας του κράτους – μέλους που τις εκδίδει, μέσα σε μία σημαία της ΕΕ

Προκειμένου να αποφευχθούν απάτες και πλαστοπροσωπίες, υιοθετείται λοιπόν ένας χάρτης αυστηρότερων προδιαγραφών ασφαλείας για τις νέες ταυτότητες.

Επίσης, προβλέπεται πως οι νέες ταυτότητες θα έχουν ελάχιστη περίοδο ισχύος τα πέντε χρόνια και μέγιστη τα δέκα. Τα κράτη-μέλη θα δύνανται να εκδίδουν ταυτότητες με μεγαλύτερη διάρκεια για άτομα από 70 ετών και άνω. Εάν δε εκδοθούν για ανήλικους, θα έχουν ισχύ μικρότερη της 5ετίας.

Οι νέοι κανονισμοί πρόκειται να τεθούν σε ισχύ σε διάστημα διετίας μετά την υιοθέτησή τους, κάτι που σημαίνει πως έως τότε, όλα τα νέα έγγραφα θα πρέπει να ανταποκρίνονται στα νέα κριτήρια. Οι υπάρχουσες ταυτότητες που αντίκεινται στις νέες προδιαγραφές θα πάψουν να ισχύουν δέκα χρόνια μετά την ημερομηνία εφαρμογής των νέων κανονισμών, εκτός αν λήγουν νωρίτερα.

Οι ταυτότητες πολιτών άνω των 70 θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι να λήξουν, υπό προϋποθέσεις όμως. Οι λιγότερο ασφαλείς ταυτότητες, που δεν ανταποκρίνονται στις ελάχιστες προδιαγραφές, θα τεθούν εκτός ισχύος σε πέντε χρόνια.
Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει αναφορά και στην Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων. Στους νέους κανονισμούς περιλαμβάνονται πολύ δυνατές δικλείδες ασφαλείας για να διασφαλιστεί πως όλες οι «ευαίσθητες» πληροφορίες που περιλαμβάνουν οι ταυτότητες δεν θα πέσουν στα λάθος χέρια.

Συγκεκριμένα, το κράτος θα πρέπει να μεριμνήσει για την ασφάλεια του ανέπαφου τσιπ και των πληροφοριών που αποθηκεύει, ώστε να μην μπορεί σε καμία περίπτωση να παραβιαστεί ή να είναι προσβάσιμο χωρίς άδεια.

Η επίσημη ενημέρωση του υπουργείου

Επί τουλάχιστον 90 λεπτά σύσσωμη η πολιτική ηγεσία υπό τον Κυριάκο Πιερρακάκη παρουσίαζε τις δράσεις που ήδη έχουν δρομολογηθεί, καθώς η Ελλάδα θα επιχειρήσει να γίνει ένα ευέλικτο ψηφιακό κράτος. Πρόκειται για κινήσεις και αποφάσεις, με σαφέστατα χρονοδιαγράμματα που θα αλλάξουν ριζικά την καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη και επιχειρηματία.

Έρχεται η ψηφιοποίηση των διαδικασιών και η διαλειτουργικότητα μεταξύ φορέων του Δημοσίου κάτι που αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα ένεκα εποχής και αναγκών.
Πέρα από τη σύσταση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων προσωπικοτήτων από τις οποίες με περηφάνια ο Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοίνωσε το όνομα του πρώην προέδρου της Εσθονίας, Τόμας Χέντρικ Ιλβες, οι βασικές ειδήσεις αφορούσαν τις νέες ταυτότητες και τις ψηφιακές υπογραφές που θα φέρουν. Επίσης ειδική μνεία έγινε στη Βίβλο ψηφιακού μετασχηματισμούπου θα είναι ταυτόχρονα και εργαλείο υλοποίησης στρατηγικής, στα έργα ΣΔΙΤ που θα τρέξουν με ταχύτητα και με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ, αλλά και την περίφημη Ελληνική Διαστημική Υπηρεσία. Πέρα από την καινοτομία και τη συμμόρφωση
με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, βασικός στόχος είναι ένας. Η απλοποίηση των διαδικασιών συγκέντρωσης εγγράφων που απαιτούνται και η ενίσχυση της ασφάλειας.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας