Οι Ταλιμπάν αρνούνται ότι συνεργάζονται με τη Ρωσία

Οι Ταλιμπάν αρνούνται ότι συνεργάζονται με τη Ρωσία

Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν αρνήθηκαν σήμερα ότι ανταλλάσσουν πληροφορίες με τη Ρωσία για τον κοινό εχθρό τους, την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Χαλιφάτο (ISIS), διαψεύδοντας δηλώσεις υψηλόβαθμου Ρώσου αξιωματούχου.

Οι Ταλιμπάν προσπαθούν να διατηρήσουν την περιοχή που ελέγχουν στο ανατολικό Αφγανιστάν, όπου μαχητές που ανήκουν στο ISIS αναπτύσσονται σταδιακά από την αρχή του έτους, κυρίως στην επαρχία Νανγκαρχάρ, στην μεθόριο με το Πακιστάν.

Η Ρωσία πραγματοποιεί από την πλευρά της από τα τέλη Σεπτεμβρίου αεροπορικές επιδρομές στη Συρία κατά αντικαθεστωτικών ανταρτών μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται το Ισλαμικό Χαλιφάτο. Οι τζιχαντιστές της οργάνωσης αποτελούν ντε φάκτο κοινό εχθρό της Μόσχας και των Ταλιμπάν, όπως εξήγησε την Τετάρτη ο Ζαμίρ Ζαμπούλοφ, ειδικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου για το Αφγανιστάν.

«Τα συμφέροντα των Ταλιμπάν συμπίπτουν αντικειμενικά με τα δικά μας», δήλωσε στο Ίντερφαξ, αναφερόμενος στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

«Έχω ήδη δηλώσει και στο παρελθόν ότι έχουμε διαύλους επικοινωνίας με τους Ταλιμπάν για να ανταλλάσσουμε πληροφορίες», υπενθύμισε.

Ωστόσο σε μήνυμα που δημοσίευσαν την Παρασκευή στην ιστοσελίδα τους, οι Αφγανοί Ταλιμπάν αρνούνται ότι «χρειάζονται τη βοήθεια οποιουδήποτε όσον αφορά στο Ισλαμικό Χαλιφάτο. Δεν είχαμε καμία επαφή, ούτε καμία συνομιλία με οποιονδήποτε πάνω σε αυτό το θέμα».

Οι μαχητές που δηλώνουν ότι ανήκουν στο ISIS στο Αφγανιστάν είναι συχνά πρώην Ταλιμπάν που απογοητεύτηκαν από την ηγεσία του κινήματος, η οποία τους είχε αποκρύψει το θάνατο του ηγέτη τους, Μουλά Όμαρ, ο οποίος πέθανε το 2013, αλλά ο θάνατός του ανακοινώθηκε μόλις φέτος το καλοκαίρι.

Επίσης παρά τις προόδους που έχει σημειώσει το ISIS στο ανατολικό τμήμα της χώρας, οι Ταλιμπάν επισημαίνουν στο μήνυμα τους στον ιστότοπό τους ότι οι αντίπαλοί τους «έχουν μια παρουσία μόνον σε μια μικρή εδαφική ζώνη και αυτό δεν δημιουργεί λόγο ανησυχίας».

 

ΠΗΓΗ : Newsbomb.grΣχόλια